Det värsta Leonardo DiCaprio någonsin gjort för en film

Leonardo DiCaprios 5 bästa filmer

Eyla Runsten
25 mars 2023 kl. 08:00

Här är Hollywoodstjärnan främsta verk – enligt IMDb

Trots att han inte ens hunnit fylla 50 år har Leonardo DiCaprio varit med i många succéfilmer, och därtill Oscarsnominerats flera gånger om. Här är stjärnans bästa filmer enligt internationella filmdatabasen IMDb.

Med filmer som Gilbert Grape, Titanic, Catch Me If You Can, AviatorThe Departed, Inception, Django Unchained och Once Upon a Time in Hollywood har Leonardo DiCaprio en filmografi som slår de flesta filmstjärnornas. Men vilka av dessa högt ansedda titlar kvalar in på hans bästa-lista baserat hundratusentals röster? Nedan finner du en topp fem-ranking i fallande ordning.

Notera att listan endast gäller spelfilmer och att dokumentärer således inte räknas in. 

Här är Leonardo DiCaprios 5 bästa filmer enligt IMDb:

 
Leonardo DiCaprio i Inception (2010). Foto: Warner Bros. Pictures.

Inception (2010)

Den skicklige tjuven Dom Cobb är den absolut bästa på konsten att stjäla värdefulla hemligheter från djupt inom människors undermedvetna drömtillstånd, då när sinnet är som mest sårbart. Cobbs sällsynta förmåga har gjort honom till en eftertraktad spelare i denna förrädiska nya värld av företagsspionage, men den har också gjort honom till en internationell flykting och kostat honom allt han någonsin har älskat. Nu erbjuds Cobb en chans till upprättelse. Ett sista jobb skulle kunna ge honom hans liv tillbaka, men bara om han kan utföra det omöjliga, en "inception".

Den högst rankade filmen på stjärnans CV är den enda han gjort så här långt med Christopher Nolan. Även om filmen toppar hans IMDb-ranking, är det ingen prestation han blivit Oscarsnominerad för eller som vi kommer att minnas som en av hans allra bästa. Det ska sägas att han trots detta känns som skapt för rollen.

Betyg på IMDb: 8.8/10
Streama Inception här

Det värsta Leonardo DiCaprio någonsin gjort för en film
Foto: Warner Bros. Pictures.

The Departed (2006)

Den unge infiltratören Billy Costigan blir tilldelad uppdraget att tränga sig in i den brottsliga syndikaten som leds av gangsterbossen Frank Costello. Billy vinner snabbt över Costellos förtroende, men saker och ting blir snart mer komplicerade när Colin Sullivan, en hård kriminell som har infiltrerat poliskåren som informatör för syndikaten, klättrar inom myndighetens hierarki och får upp Billy på sin radar.

DiCaprio älskar att samarbeta med Martin Scorsese som han gjort ett gäng filmer med genom åren. Den som rankar högst är alltså The Departed där vi får se stjärnan spela mot en av sina erkänt största idoler: Jack Nicholson.

Betyg på IMDb: 8.5/10
Stream The Departed (2006) här

Leonardo DiCaprios 5 bästa filmer
Foto: Sony Pictures Releasing.

Django Unchained (2012)

År 1858 köper prisjägaren King Schultz en slav vid namn Django för att få hjälp med att hitta några män han söker efter. På samma resa hjälper han Django att hitta sin förslavade hustru Broomhilda. Till slut förstår de att hon har sålts till ett plantage i Mississippi, och med vetskapen om att de inte kan bara gå in och säga att de vill ha henne, kommer de på en plan så att ägaren välkomnar dem in i sitt hem för att därefter hitta ett sätt att få ut henne på.

Listan med otroliga regissörer som skådespelaren uträttat stordåd med blir här än längre. På listan över Leonardo DiCaprios 5 bästa filmer enligt IMDb hittar vi första filmen han gjorde med Quentin Tarantino. Med rollen som antagonisten tillika plantage-och slavägaren Calvin Candie visade DiCaprio en svartare och mer humoristisk sida av sitt register. Vidare gav den honom en Golden Globe-nominering. 

Betyg på IMDb: 8.4/10
Streama Django Unchained här

Leonardo DiCaprio i The Wolf of Wall Street
Leonardo DiCaprio i The Wolf of Wall Street (2013). Foto: Universal Pictures.

The Wolf of Wall Street (2013)

Under tidigt 1990-tal startade Jordan Belfort tillsammans med sin partner Donny Azoff upp börsfirman Stratton Oakmont. Deras företag växte snabbt från en personalstyrka på 20 till över 250 personer och deras status på Wall Street växte grandiost. När deras status expanderade så växte även deras fest och mängden substanser de missbrukade, samt lögnerna de tvingades dra för att upprätthålla fasaden.

Protester haglade in från flera håll och kanter när Leonardo DiCaprio inte vann sin första Oscar för sin instats i The Wolf of Wall Street och han fick se sig besegrad av Matthew McConaughey. Kanske var rollen som Jordan Belfort för okonventionell, eller McConaugheys prestation snäppet vassare... hur som helst kan vi nog enas i att DiCpario är helt fantastisk i filmen. Den andra som är gjord tillsammans med Scorsese att ta plats på listan.

Betyg på IMDb: 8.2/10
Streama The Wolf of Wall Street här

Leonardo DiCaprio i Shutter Island (2010)
Leonardo DiCaprio i Shutter Island (2010). Foto: Paramount Pictures.

Shutter Island (2010)

År 1954 får den framgångsrike kriminalaren Teddy Daniels i uppdrag att undersöka försvinnandet av en patient från Ashecliffe Hospital på Shutter Island i Boston. Han har länge velat arbeta på ön av personliga skäl, men snart tror han att han har blivit ditförd som en del av en förvrängd plan av sjukhusläkare vars radikala behandlingar sträcker sig från oetiska, till olagliga och till rent skrämmande. Teddys skarpa utredningsförmågor ger snabbt en lovande ledtråd, men sjukhuset vägrar ge honom tillgång till journaler som han misstänker skulle öppna upp fallet. När en orkan avskärmar kommunikationen med fastlandet och farligare brottslingar "flyr" i förvirringen, och de förbryllande, osannolika ledtrådarna förökar sig, börjar Teddy att tvivla på allt – hans minne, hans partner, till och med hans egen psykiska hälsa.

Den sista filmen att ta plats bland Leonardo DiCaprios fem bästa filmer enligt IMDb är även den ett samarbete med Scorsese. I filmen bjuder skådespelaren på ännu en pålitlig insats, men något tal om en Oscar var det väl aldrig.  

Betyg på IMDb: 8.2/10
Streama Shutter Island här

The Revenant
Leonardo DiCaprio i The Revenant (2015). Foto: 20th Century Fox.

The Revenant (2015)

Även om filmen hamnar utanför listan, känner vi oss ändå tvungna att belysa filmen som han fick sin välförtjänta Oscar för. The Revenant tar plats under utforskningen av en okänd vildmark år 1823, där den legendariske pionjären Hugh Glass råkar ut för en brutal björnattack. När hans jaktteam lämnar honom för döden, använder Glass sina överlevnadskunskaper för att hitta tillbaka hem och undvika urinvånarna på jakt. Fylld av sorg och hämndbegär, vandrar han genom den vinterlika terrängen för att spåra upp John Fitzgerald, personen som förrådde och övergav honom.

En kort och gott briljant insats där DiCaprio gett allt och lite till för att äntligen kunna släpa med sig hem den jäkla statyetten. Vinsten var lika väntad som välförtjänt, och ett kvitto på den förmåga som han besitter.

Betyg på IMDb: 8/10
Streama The Revenant här

Andra högt rankade filmer på Leonardo DiCaprios IMDb-sida (inklusive dokumentärer): 

 • Success Formula (dokumentär, 9.7/10)
 • Before the Flood (dokumentär, 8.2/10)
 • Virunga (dokumentär, 8.2/10)
 • Catch Me If You Can (8.1/10)
 • Cowspiracy: The Sustainability Secret (8.1/10)
 • Blood Diamond (8.0/10)
 • Titanic (7.9/10)
 • Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski (dokumentär, 7.9/10)
 • A Plastic Ocean (dokumentär, 7.9/10)
 • Fin (dokumentär, 7.8/10)
 • King of Cool (dokumentär, 7.8/10)
 • The Ivory Game (dokumentär, 7.8/10
 • What's Eating Gilbert Grape (7.7/10)
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL