Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Legendariska Oscarssnubbningar

Legendariska Oscarssnubbningar

Filip Kruse | Lista
24 februari 2019
Filip Kruse | Lista
24 februari 2019

Utvalda tillfällen där Akademin gjort bort sig fullständigt.

Inför den stundande Oscarsgalan tänkte vi på Filmtopp att det vore kul att blicka tillbaka på de (många) gånger då Akademin varit helt fel ute i sina val. I vissa fall har fel person eller film vunnit, men ibland har de varit så tokigt ute att de inte ens nominerat en självklar kandidat. Här följer endast några av de mest ofattbara och uppseendeväckande Oscarssnubbs genom åren.

The Dark Knight – inte nominerad till "Bästa film"

Heath Ledger som Jokern i "The Dark Knight"
Heath Ledger vann i alla fall en Oscar postumt för sin otroliga insats som Jokern. Foto: Warner Bros. Pictures

De flesta filmentusiaster är överens om att The Dark Knight inte bara var den mest populära filmen som kom ut 2008, utan också den överlägset bästa, men Akademin höll inte med. Filmen blev inte ens nominerad i kategorin "Bästa film", något som gjorde tv-tittarna besvikna. Som en direkt konsekvens utökades antal nomineringar i kategorin från fem till potentiellt tio för att på så vis öka chanserna att en "populär" film skulle bli nominerad, dock utan större lycka. I år är första gången en superhjältefilm har chans att vinna "Bästa film" (Black Panther).

Stanley Kubrick – vann aldrig en Oscar för "Bästa regi"

Den legendariska regissören Stanley Kubrick, vars filmer fortsätter att påverka och influera filmskapare världen över, var vid fyra tillfällen nominerad i kategorin "Bästa regi", men tog aldrig hem priset. Det är bara att välja mellan Dr. StrangeloveÅr 2001 - Ett rymdäventyrA Clockwork Orange eller Barry Lyndon, priset kunde/borde ha gått till Kubrick för vilken av dessa som helst.

Christian Bale – inte nominerad till "Bästa manliga huvudroll" för American Psycho

På senare år har Akademin omfamnat Christian Bale. Han vann en Oscar för "Bästa manliga biroll" i The Fighter och är nominerad i kategorin "Bästa manliga huvudroll" i år för sin prestation i Vice. Men att han inte ens blev nominerad för sin genombrottsinsats i American Psycho som Wall Street-seriemördaren Patrick Bateman är inget annat än en skandal.

Uma Thurman – vann inte "Bästa kvinnliga biroll" för Pulp Fiction

Uma Thurman i "Pulp Fiction"
Foto: Miramax Films

Det är svårt att tänka på Quentin Tarantinos Pulp Fiction utan att se den ikoniska affischen med Uma Thurman framför sig. Hennes insats i rollen som gangsterfrun Mia Wallace är extraordinär, och naturligtvis borde hon belönats med en Oscar. Priset gick på galan 1995 istället till Dianne West för sin roll i Woody Allens Kulregn över Broadway.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind – inte nominerad till "Bästa film"

Charlie Kaufman är en av de mest kreativa manusförfattarna vi har. Han vann också mycket välförtjänt en Oscar för "Bästa originalmanus" för Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Men filmen i sig, som med hjälp av Michel Gondrys regi blev en av de mest innovativa filmer som gjorts, blev inte ens nominerad i kategorin "Bästa film". Clint Eastwoods klart dugliga boxningsrulle Million Dollar Baby tog hem priset.

Alfred Hitchcock – vann aldrig "Bästa regi"

"The master of suspense" fick till slut en heders-Oscar år 1968, men borde (likt Kubrick) naturligtvis ha fått en "Bästa regi"-Oscar under sin karriär. Han var nominerad fem gånger, men vann alltså aldrig, inte ens för Psycho!

Fjärilen i glaskupan – inte nominerad till "Bästa utländska film"

Julian Schnabels lysande franska film Fjärilen i glaskupan från 2007 fick visserligen fyra Oscarsnomineringar, men märkligt nog inte för "Bästa utländska film", trots att den kunde vunnit både den kategorin och "Bästa film" också för den delen.

Jake Gyllenhaal – inte nominerad till "Bästa manliga huvudroll" i Nightcrawler

Den grovt underskattade skådisen Jake Gyllenhaal har bara blivit nominerad för en Oscar en gång, då för Brokeback Mountain som många menar blev snubbad på "Bästa film" det året. Att hans insats i den psykologiska thrillern Nightcrawler inte ens blev nominerad i kategorin "Bästa manliga huvudroll" är riktigt ofattbart.

Ellen Burstyn – vann inte "Bästa kvinnliga huvudroll" för Requiem for a Dream

Alla som sett Darren Aronofskys otroligt mörka Requiem for a Dream vet att Ellen Burstyn gick "all in" i rollen som en mamma till en drogmissbrukande son som själv blir beroende av bantningspiller. Hon var nominerad, men förlorade statyetten till Julia Roberts i Erin Brockovich. Ett totalt felbeslut.

Apocalypse Now – vann inte "Bästa film"

Martin Sheen i "Apocalypse Now"
Foto: United Artists

Nu råkar Francis Ford Coppolas mästerverk Apocalypse Now vara undertecknads favoritfilm, men jag tror att det är fler än jag som tycker att detta krigsepos borde plockat hem priset för "Bästa film" på galan 1980 istället för det mediokra skilsmässodramat Kramer mot Kramer.

Ännu fler överraskande snubbningar:

Citizen Kane (vann inte "Bästa film") – förlorade mot How Green Was My Valley

Pulp Fiction/Nyckeln till frihet (vann inte "Bästa film") – förlorade mot Forrest Gump

Mickey Rourke (vann inte "Bästa manliga huvudroll" för The Wrestler) – förlorade mot Sean Penn i Milk

Judy Garland (vann inte "Bästa kvinnliga huvudroll" för varken Trollkarlen från Oz eller A Star is Born)

The Social Network (vann inte "Bästa film" eller "Bästa regi") - förlorade mot The King's Speech

David Lynch (vann inte "Bästa regi" för Mulholland Drive) - förlorade mot Ron Howard för A Beautiful Mind

Rädda menige Ryan/Den tunna röda linjen (vann inte "Bästa film") - förlorade mot Shakespeare in Love

Malcolm McDowell (inte nominerad för "Bästa manliga huvudroll" i A Clockwork Orange)

Maffiabröder (vann inte "Bästa film" eller "Bästa regi") - förlorade mot Dansar med vargar 

NÄSTA ARTIKEL