Filmer som är bättre än boken

LÄSLOVET: Nio filmer som är bättre än boken

Oskar Pettersson
Uppdaterad 05 november 2022 kl. 09:11 | Publicerad 02 november 2022 kl. 10:11

Komplettera läsningen med dessa sköna filmer

Den vedertagna sanningen är att boken alltid är bättre än filmen. I den här listan utmanar jag den teorin genom att lista nio filmer som överträffade boken den baserades på.

Nu är det läslov, vilket betyder att man ska få en chans att njuta av böckernas underbara värld. Helt rätt så klart, men när man har fått sin dagliga dos av sidvändning kan man ju faktiskt låta de rörliga bilderna tala istället. Så passa på att värva de odödliga klassiker eller vad som nu än läses med dessa underbara bokfilmatiseringar.

Nio filmer som är bättre än boken (eller åtminstone lika bra)

Emma
Mia Goth och Anya Taylor-Joy i "Emma". Foto: Focus Features.

Emma. (2020)

Baserad på Jane Austens klassiker med samma namn följer vi här den bortskämda matchmakern Emma, som sedan hon fixade dejter för sina dockor som liten har blivit något av en mästare på ämnet. Grejen är bara den att hon fortfarande leker med människorna precis som om de vore hennes dockor.

En mycket rolig och underhållande adaption med lysande skådespel. Anya Taylor-Joy är perfekt i rollen som Emma och Mia Goth som en av hennes "offer". Boken är mycket bra, men denna är faktiskt en alldeles utmärkt filmversion.

Finns på: Tele2 Play, Viaplay (Hyr), iTunes (Hyr) Google Play (Hyr), SF Anytime (Hyr) och Blockbuster (Hyr)

Unga kvinnor
Foto: Sony Pictures

Unga kvinnor (2019)

Okej… Louisa May Alcotts roman är utmärkt. Den är faktiskt lysande. MEN Greta Gerwigs filmatisering från 2019 är snudd på fantastisk. Historien om de fyra systrarna och deras väg in i livet har filmatiserats många gånger om, men frågan är om den någonsin har gjorts så här bra. Vill du njuta av en otroligt snyggt filmad och smart berättad film är detta ett lysande alternativ!

Finns på: Prime Video, HBO Max, Viaplay, Tele2 Play m.fl.

The Perks of Being a Wallflower
Emma Watson i "The Perks of Being a Wallflower". Foto: Nordisk Film.

The Perks of Being a Wallflower (2012)

15-årige Charlie är en outsider redan innan han börjar gymnasiet och livet i ettan gör definitivt inte saken lättare! Men när han träffar Sam och Patrick upptäcker Charlie att det ibland är bättre att falla helt utanför ramarna än att bara smälta in. För vem vill väl egentligen vara “helt normal”?

Denna mysiga, roliga och många gånger gripande historia om att hitta sig själv i ung ålder är fantastiskt berättad. Dessutom har vi ju underbara Emma Watson i en av rollerna.

Finns på: Prime Video, Viaplay, iTunes (Hyr), Google Play (Hyr) m.fl.

Drive
Den moderna pärlan Drive är en av alla filmer som är bättre än boken den baserades på. Foto: SF Studios.

Drive (2011)

Vad som ursprungligen var en kortroman på blott 158 sidor blev i regissören Nicolas Winding Refns händer en fullfjädrad masterclass i visuellt filmskapande. Starka neonfärger, ett fantastiskt soundtrack och en tystlåten Ryan Gosling bidrar till en sammantagen upplevelse som helt enkelt inte går att fånga på ett ark papper.

OBS! Här är det 15-årsgräns som gäller. Det är inte ofta våldet bryter loss, men när det väl gör det är det långt ifrån barnvänligt.

PS: Om någon vet vart man kan köpa Goslings skorpionbroderade jacka från filmen, hit me up!

Finns på: Netflix, C More, Viaplay m.fl.

 

 

Djävulen bär prata
Meryl Streep och Anne Hathaway kommer långt ifrån överens. Foto: 20th Century Fox.

Djävulen bär prata (2006)

Denna charmiga pärla är det nog få som har missat. Baserat på en bok av Lauren Weisberger följer vi här en ung kvinna (Anne Heathaway) som börjar jobba på modetidningen Runway, som styrs av en strikt redaktör Miranda (Meryl Streep).

Det enda leder till något annat när konflikterna tätnar, på ett mycket roligt vis. Detta är en klart sevärd film, som dessutom är bättre än boken.

Finns på: Disney+, Viaplay (Hyr), Google Play (Hyr), SF Anytime (Hyr) m.fl.

Mean Girls
Tjejerna i "Mean Girls". Foto: Paramount Pictures.

Mean Girls (2004)

Den älskade, moderna klassikern Mean Girls är säkerligen inget nytt tips för många, men om du inte har sett den så har du verkligen något att se fram emot. Baserad på boken av Rosalind Wiseman följer vi här 15-åriga Cady (Lindsey Lohan), som efter att ha varit hemskolad i Sydafrika ska börja på en amerikansk skola. Snart får hon lära sig ett och annat om skolans hierarkier och bestämmer sig för att infiltrera det bitchiga tjejgänget "Plastics" och förstöra dem från insidan.

Finns på: Prime Video, Viaplay, Tele2 Play m.fl.

Election
Reese Witherspoon i sin kanske präktigaste roll. Underbart underhållande! Foto: Paramount Pictures.

Election (1999)

Alexander Payne fick sitt genombrott med den här filmen om en brådmogen och överambitiös elev och hennes frustrerade lärare. Som bevis på detta fick han då sin första Oscarsnominering för sitt manus som baserades på Tom Perrottas bok med samma namn.

Ett originellt och fräscht intåg i High School-genren där Reese Witherspoon imponerar stort som den ihärdiga och underbart irriterande Tracy Flick. Filmens framgång gick heller inte Tom Perotta förbi då han till och med medgett att filmen överglänser hans egen skapelse i flera områden.

Finns på: Google Play (Hyr), Blockbuster (Hyr)

Starship Troopers
Omdiskuterad, kritiserad, hyllad. Starship Troopers är något utöver det vanliga. Foto: Disney.

Starship Troopers (1997)

Paul Verhoevens filmer är knappast kända för sin lågmäldhet. Blodsplatter, ohämmad nakenhet och medvetet överdrivet skådespel är vanligt förekommande. Detta görs kanske allra bästa i hans rymdsåpa Starship Troopers från 1997. Med andra ord är detta ett tips med stenhård 15-årsgräns, men för de som har åldern inne är det ett hejdundrande äventyr att ta del av.

Baserad på boken med samma namn som publicerades redan 1959, strösslar holländaren berättelsen med höga doser satir av både krigspropaganda, fascism och kommersialism. Allt detta bidrar till en löjligt underhållande film som åldrats som ett fint vin sedan sin premiär.

Finns på: Disney+, Google Play (Hyr), SF Anytime (Hyr) och Blockbuster (Hyr)

Gilbert Grape
En ung Leonardo DiCaprio med en långhårig Johnny Depp. Foto: Paramount Pictures.

Gilbert Grape (1993)

Regisserad av vår egen Lasse Hallström är det här ännu ett exempel på en film som är bättre än boken. Här följer vi frustrerade Gilbert Grape (Johnny Depp) som lever ett inrutat liv där han behöver ta hand om både sin handikappade bror och sin överviktiga mamma. När unga Becky (Juliette Lewis) kommer på besök får han något helt annat att tänka på.

Finns på: Prime Video, Viaplay, Draken film m.fl.

Detta var vår lista med filmer som är bättre än boken de baseras på. För mer läsning scrolla vidare eller spana in vår lista med 11 filmer du inte visste var baserade på böcker!

NÄSTA ARTIKEL