John Malkovich 70 år – här streamar du hans bästa filmer

John Malkovich 70 år – här streamar du hans bästa filmer

Eric Diedrichs
09 december 2023 kl. 08:12
ANNONS
ANNONS

Filmstjärnan fyller jämnt

I dag är ingen vanlig dag för det är JOHN MALKOVICH födelsedag. Filmtopps Eric Diedrichs tipsar om sju filmer med den tvåfaldigt Oscarsnominerade stjärnan.

Naturkraften John Malkovich fyller i dag 70 år. I mitt tycke en märklig skådespelare, som trots sin uppenbara talang mest slösar den på rätt kassa filmer. Men det finns undantag, framförallt äldre sådana, som bevisar varför han har norpat åt sig två Oscarsnomineringar genom åren.

Några av de filmer jag har valt att lyfta fram som hans bästa är rätt självklara val, som I huvudet på John Malkovich och Farligt begär, men jag hoppas att du finner någon pärla du kanske inte har sett förut.

John Malkovich 70 år – här ser du hans bästa filmer

Killing Fields
Foto: Columbia-EMI-Warner Distributors

Dödens fält (1984)

Regi: Roland Joffé

Kambodja 1973. Journalisten Sydney Schanberg skriver om de röda Khmerernas maktövertagande som kostat över en miljon människor livet. Där möter han en Al Rockoff (John Malkovich), som blir en viktig vän i krigets helvete.

Här streamar du: Dödens fält (1984)

Empire of the Sun
En ung Christian Bale med John Malkovich. Foto: Warner Bros.

Solens rike (1987)

Regi: Steven Spielberg

Elvaårige Jim lever ett behagligt, skyddat liv i Shanghais brittiska koloni. Han berörs inte av andra världskriget som rasar i Europa. Så överfaller japanerna Pearl Harbor, och hans liv ändras drastiskt. Gripande krigsdrama signerat Steven Spielberg.

Här streamar du: Solens rike (1987)

Farligt begär
Foto: Warner Bros.

Farligt begär (1988)

Regi: Stephen Frears

Underbar komedi med tre Oscarsvinster. Tillskruvat om sex och lömska intriger, med lysande skådespel. Inte minst från John Malkovich som Vicomte – en casanova som får i uppdrag av sin förra älskarinna, markisinnan Merteuil, att förföra 16-åriga Cecile de Volangesde Valmont. Högt tempo och lysande manus, en riktig kanonrulle!

Här streamar du: Farligt begär (1988)

In the Line of Fire
Foto: Columbia Pictures

I skottlinjen (1993)

Regi: Wolfgang Petersen

Clint Eastwood ska försvara presidenten från John Malkovich – en hänsynslös mördarmaskin, tidigare tränad av staten. Det blir en spännande kamp om liv och död.

Här streamar du: I skottlinjen (1993)

I huvudet på John Malkovich
Foto: UPI

I huvudet på John Malkovich (1999)

Regi: Spike Jonze

Förmodligen John Malkovichs mest berömda film. Skriven av snillet Charlie Kaufman skildras en bisarr historia om en marionettmästare som hittar en portal in till John Malkovich huvud och kan se världen ur skådespelarens perspektiv. Hur är det att vara John Malkovich? Tydligen beroendeframkallande för portalen öppnas åtskilliga gånger, utan att det någonsin blir tråkigt.

Här streamar du: I huvudet på John Malkovich (1999)

Shadow of the Vampire
Foto: Lions Gate Films 

Shadow of the Vampire (2000)

Regi: E. Elias Merhige

Underhållande och bortglömd film om film. Besatt av att göra sin numera ikoniska skräckfilm Nosferatu till ett mästerverk anställer regissören F.W. Murnau (John Malkovich) skådespelaren Max Schreck (Willem Dafoe)– som sägs vara en äkta vampyr. Om Max håller sig i skinnet ska han få filmens stjärna, Greta, som belöning. Men Max är alldeles för blodtörstig.

Här streamar du: Shadow of the Vampire (2000)

Burn after reading
Foto: Focus Features 

Burn After Reading (2008)

Regi: Ethan och Joel Coen

Fånig men rolig förväxlingskomedi som involverar CIA, finansdepartementet, lyckosökare och Brad Pitt som korkad PT. Inte bröderna Coens bästa film, men här finns en del skarpa skämt och, så klart, en förträfflig John Malkovich. Sevärt.

Här streamar du: Burn After Reading (2008)

Fler bra filmer med John Malkovich

Med det tackar vi Mr. Malkovich ännu en gång och håller tummarna för att något av hans åtta kommande projekt kan komma att bli en framtida favorit.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL