Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Roligt vetande om Terminator-filmerna

Roligt vetande om Terminator-filmerna

Sebastian Håkansson | Lista
21 juni 2015
Sebastian Håkansson | Lista
21 juni 2015

Sakerna om Terminator du inte visste att du ville veta.

Terminator: Genisys är den senaste filmen i den populära franchisen, men alldeles nyligen kom nyheten att det kommer åtminstone en film till. Dessutom återvänder Linda Hamilton i sin roll som Sarah Connor. I väntan på nästa film har Filmtopp.se sytt ihop lite skön fakta om de tre första filmerna.

Roligt vetande om Terminator-filmerna
Foto: AB Scensk Filmindustri

1) James Cameron sålde rättigheterna till Terminator-franchisen för 1 dollar för att få möjligheten att regissera den första filmen.

2) James Cameron fick idén till Terminator under en febrig dröm. Enligt egen utsaga drömde han om ett robotliknande metallskelett mot en brinnande bakgrund.

3) Visste ni att bland andra tackade Mel Gibson nej till rollen som första filmens terminator?

Roligt vetande om Terminator-filmerna
Foto: AB Scensk Filmindustri

4) I första "Terminator" ville Schwarzenegger inte yttra den numera ikoniska repliken “I´ll be back”. Han hade med sin kraftiga brytning svårt att uttala vissa ord och ville hellre köra på “I will be back” Idén gick inte igenom.

5) I början av den första filmen lyssnar Sarah Connor (Linda Hamilton) på ett meddelande på telefonsvararen. Mannen som ringt för att ställa in en date är ingen annan än regissören James Cameron själv.

6) "Terminator" släpptes i Polen under titeln ”The Electronic Murderer”. Tydligen blir översättningen av terminator ungefär lärjunge på polska.

Roligt vetande om Terminator-filmerna
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

7) I "Terminator 2" fick Edward Furlongs röst i många scener läggas på i efterhand då han var i målbrottet och kraxade lite för friskt för att tas på allvar.

8) Fiktiva datornätverket Skynet lanserades ungefär samtidigt som Google. I filmens värld går Skynet online den 29:e augusti 1997. I vår värld registrerades domänen Google den 15:e september 1997.

9) "Terminator 2" är tekniskt sett en indie-film. Trots att den vid tiden var världens dyraste film finansierades den utanför studiosystemet i Hollywood. Detta till stor del på grund av rättighetsproblem.

Roligt vetande om Terminator-filmerna
Foto: Columbia TriStar Films AB

10) Enligt "Terminator 3" är det exakta datumet för Domedagen den 25 juli 2004 kl. 18:18.

11) Arnold Schwarzenegger vägrade länge att göra en tredje Terminatorfilm såvida James Cameron inte skulle regissera. James skall då ha sagt:

– Just do it and ask for a shit-load of money.

12) Det finns en bortklippt scen från Terminator 3 kallad ”Sgt. Candy”, som förklarar varför alla terminators ser ut som Arnold Schwarzenegger. Tyvärr kom den inte med i filmens slutversion.

 

NÄSTA ARTIKEL