Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot

Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot

Filmtopp
16 september 2023 kl. 20:00

Är du redo för vad som komma skall?

Det är dags att ställa om från ljuslätta sommarkvällar till ruggiga höstnätter. Här listar vi höstens skräckfilmer 2023 att se fram emot på bio och streaming.

Året har redan bjudit på en hel del vassa skräckisar i Paramounts Scream 6 och A24:s Talk to Me och Warner Bros. Pictures Evil Dead Rise. I skrivande stund kan vi också gå och se flera hajpade rysare på bio, däribland Joakim Lundells Canceled, efterlängtade The Nun 2 och Agatha Christie-baserade Mord i Venedig. Men vad väntar runt hörnet när vi rör oss mot kyligare klimat? Här är höjdpunkterna att se fram emot bland höstens skräckfilmer 2023. 

Notera att flera av de kommande filmerna på listan saknar svenskt premiärdatum.

Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Lionsgate.

Saw X

Om bara ett par veckor återvänder Tobin Bell till bioduken med sin fruktade karaktär Jigsaw. Till skillnad från de föregående filmerna i serien har han den här gången huvudrollen. 

Handlingen följer en sjuk och desperat John Kramer som reser till Mexico för en riskabel och experimentell medicinsk procedur för att bota sin cancer. Men när han inser att allting är en bluff ser han till att hämnas på sättet han vet – genom att låta dem ta del av hans alter egos nya lek. 

Svensk biopremiär den 29 september.

Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Universal Pictures.

The Exorcist: Believer

Få skräckfilmer är lika ikoniska som Exorcisten med Max von Sydow. Genom åren har det gjorts en hel del försök att återskapa den kusliga magin, men få försök har varit lyckade. Kommer Believer att kunna boosta filmserien, eller blir den ännu en stinkbomb? 

Sedan hans fru dog för 12 år sedan har Victor Fielding uppfostrat deras dotter, Angela, ensam. Men när Angela och hennes vän Katherine försvinner i skogen, bara för att återvända tre dagar senare utan något minne av vad som hände dem, utlöser det en kedja av händelser som tvingar Victor att konfrontera ondskans absoluta botten och, i sin skräck och desperation, söka upp den enda personen som fortfarande är i livet och har bevittnat något liknande. 

Överlevaren vi syftar på är Chris MacNeil, som spelas av självaste Ellen Burstyn från originalfilmen.

Svensk biopremiär den 6 oktober.

Foto: Nordisk Film.

Karusell 

I den svenska skräckfilmen Karusell med bland andra Young Royals-stjärnan Omar Rudberg på rollistan följer vi parkvärden Fiona. Hon får i uppdrag att ta hand om några före detta vänner som vunnit en exklusiv privat smygpremiär av halloween på Liseberg – en hel natt, helt ensamma på den tomma parken. Men sockervadd, härliga åk och mängder av skratt övergår snart i något helt annat, då de inser att de inte är ensamma i parken. Och drömnatten förvandlas snabbt till en sann mardröm.

Svensk biopremiär den 20 oktober.

Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Universal Pictures.

Five Nights at Freddy's

Five Night at Freddy's" har varit ett ganska framgångsrikt skräckspel, men den här gången är det ingen lek. Filmen kretsar kring pizzeriaägaren Freddy Fazbears, som har anlitat en ny vakt som får vara med om en natt han sent kommer glömma då maskotarna får liv. Utan att säga för mycket är det inga snälla maskotar. En film för dig som gillar Nicolas Cage-rullen Willy's Wonderland – eller som såg den och hoppas att man här ska göra konceptet mer rättvisa. 

Svensk biopremiär den 27 oktober.

Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Disney+.

No One Will Save You

Den nya skräckfilmen No One Will Save You följer Brynn Adams (Kaitlyn Dever), en kreativ och talangfull ung kvinna som har blivit utstött från samhället. Ensam men hoppfull finner hon tröst i det hem där hon växte upp, tills hon en natt vaknar av underliga ljud från utomjordiska inkräktare. En actionfylld kamp mellan Brynn och utomjordiska varelser bryter ut och hotar hennes framtid. Samtidigt tvingar de henne att ta itu med sitt förflutna.

Premiär på Disney+ den 22 september.

Foto: IK FILMS.

Cuckoo

Senare i höst får Euphoria-fansen något extra att se fram emot när Hunter Schafer dyker upp på bioduken med skräckfilmen Cuckoo. Jagad av en mystisk kvinna måste 17-åriga Gretchen, som nyss har flyttat med sin familj till en alpinstad efter sin mammas död, avslöja en förbannelse för att rädda sig själv och sin syster.

Amerikansk biopremiär den 29 september. 

Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Hulu.

Hellraiser

Saw-och Exorcisten-filmerna är inte de enda som kommer till nytt liv i höst. I denna remake på originalet Hellraiser från 1987 följer vi en kvinna som tvingas konfrontera de sadistiska, övernaturliga krafterna som är ansvarig för hennes brors försvinnande. 

Amerikansk streamingpremiär på Hulu den 7 oktober. Förväntas ha premiär på Disney+ senare i höst.

Höstens skräckfilmer 2023 – höjdpunkterna att se fram emot
Foto: Paramount+.

Pet Sematary: Bloodlines

Som om det inte vore nog, så ska även Stephen King-filmatiseringen Pet Sematary återuppstå från de döda. Uppföljaren Bloodlines tar vid år 1969 när en ung Jud Crandall drömmer om att lämna sin hemstad Ludlow, Maine, bakom sig. Men snart upptäcker han mörka hemligheter som är begravda där och tvingas konfrontera en mörk familjehistoria som för alltid kommer att hålla honom kopplad till staden.

Amerikansk streamingpremiär på Paramount+ den 6 oktober. Förväntas dyka upp på SkyShowtime senare i höst.

Två klassikertips

Du som frestas av en nostalgisk skräcksittning ute på biograferna kan under hösten se om två genreformande verk, huggna i granit. Både William Friedkins Exorcisten från 1973 och John Carpenters Halloween (1978). 

"Exorcisten - Directors cut" går upp på ett urval av Filmstadens biografer den 3 oktober, och "Halloween" den 31 oktober. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL