Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Höstens biofilmer 2020 – alla premiärer

Höstens biofilmer 2020 – alla premiärer

Filmtopp
Filmtopp | Lista
10 augusti 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
10 augusti 2020

Vilken premiär ser du mest fram emot?

Sveriges biografer är äntligen uppe och rullar igen. Därför kan vi se fram emot ett späckat premiärschema i höst. Här har du sammanställningen!

Tenet  – 26 augusti

Tenet
Foto: Warner Bros.

Christopher Nolans efterlängtade spionfilm med John David Washington och Robert Pattinson i huvudrollerna. En av höstens absoluta höjdpunkter.

Psykos i Stockholm – 28 augusti

Psykos i Stockholm
Foto: TriArt.

Maria Bäcks självupplevda dramafilm öppnade Göteborgs Filmfestival. Snart får den äntligen nationell biopremiär. Huvudrollsinnehavarna Josefin Neldén och Josefine Stofkoper storspelar.

The New Mutants – 28 augusti

The New Mutants
Foto: 20th Century Fox.

Filmens första trailer släpptes redan 2018, men först nu får The New Mutants premiär. Den huvudsakliga fördröjningen sägs bero på att Disney inte var helt nöjda med filmen och ville komplettera den. Vi får hoppas på att den håller nu. Skräckblandad fantasy.

Papicha – 28 augusti

Babyteeth – 4 september

Sångklubben – 4 september

The Shining (klassiker) – 9 september

Break the Silence: The Movie – 10 september

Djuragenterna – 11 september

Rymdresan – 11 september

Rymdresan
Foto: SF Studios.

Robert Gustafsson spelar Sveriges första astronaut Christer Fuglesang i denna äventyrsfilm som bygger på hans bok med just titeln Rymdresan.

The Audition – 11 september

The Audition
Foto: Edge Entertainment.

I The Audition följer vi violinläraren Anna som är ensam om att se stor potential hos unge Alexander. Fast besluten om att hjälpa honom med karriären, tar hon honom under sina vingar och gör honom redo inför ett stort intagningsprov. 

South Park: Bigger Longer & Uncut – 15 september

En natt på Louvren: Leonardo Da Vinci – 16 september

Saint Maud – 18 september

Spring Uje Spring – 18 september

Spring Uje Spring
Foto: TriArt.

Henrik Schyfferts långfilmsdebut som regissör visades på Göteborgs Filmfestival där den gjorde stor succé. Handlar om Doktor Kosmos-profilen Uje Brandelius som fick sin framgångsrika karriär som popartist omkullkastad när han blev diagnoserad med Parkinson. I sin sjukdom hittade han humor som senare gav honom en lyckad karriär som ståuppkomiker.

The King's Man – 18 september

The King's Man
Foto: 20th Century Fox.

Den tredje delen i Kingsmen-serien. Den här gången utspelar sig spektaklet under tidigt 1900-tal med andra huvudpersoner innanför spionorganisationen. 

Trubbel – 18 september

Trubbel
Foto: Noble Entertainment.

Den ack så bortskämde hunden Trubbel behöver plötsligt ta hand om sig själv och möta världen när han bestämmer sig för att fly från sin tidigare ägares krävande ungar.

David Copperfields äventyr och iakttagelser – 25 september

Funhouse – 25 september

Våga drömma – 25 september

David Attenborough: A Life on Our Planet inkl. Q&A – 28 september

Trolls 2: Världsturnén – 2 oktober

Trolls 2: världsturnén
Foto: Universal Pictures.

Wonder Woman 1984 – 2 oktober

Gal Gadot i Wonder Woman 2
Foto: Warner Bros.

Uppföljaren till succéfilmen med Gal Gadot från 2017. Den här gången förflyttas Wonder Woman till 80-talet där hon stöter på ny patrull i form av Max Lord (Pedro Pascal) och The Cheetah (Kristen Wiig). Regissören från första filmen, Patty Jenkins, har återvänt bakom tyglarna.

Min dotter Gloria – 9 oktober

Candyman – 16 oktober

Candyman
Foto: SF Studios.

Universal fortsätter att väcka liv i deras gamla monsterklassiker. Candyman är näst på tur med en "lös uppföljare" på originalet från 1982. Nia DaCosta, som ska göra Captain Marvel 2, har regisserat och i titelrollen ser vi Yahya Abdul-Mateen II. Get Out-skaparen Jordan Peele har varit med och skrivit manus.

Andra sidan – 23 oktober

Andra sidan
Foto: NonStop Entertainment.

I höst får vi ta del av något så unikt och härligt som en svensk skräckis i Andra sidan. Storyn följer en familj som flyttar in i ett duplex där den andra delen är obebodd. När pappan Fredrik reser iväg för att börjar mamma Shirin plötsligt upptäcka konstiga ljud från parhusets andra del, samtidigt som Lucas fått en ny bästa vän de inte vet särskilt mycket om.

Nelly Agent – Monsteragent – 23 oktober

Summerland – 23 oktober

Black Widow – 28 oktober

Black Widow
Foto: Marvel.

Avengers-medlemmen Black Widow kommer här med sin egen film där förstås Scarlett Johansson är tillbaka i rollen. Filmen följer hjältens uppdrag emellan filmerna Captain America: Civil War och Avengers: Infinity War

No Time To Die – 12 november

No Time To Die
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

James Bond-filmen, som blir Daniel Craigs sista, skulle haft biopremiär redan i april. Istället kommer vi att få ta del av hans farväl i november. Efter att ha dragit sig undan från underrättelsetjänsten kommer Bond tillbaka för att hjälpa Felix Leiter på CIA med ett delikat ärende som leder honom till en mystisk fiende med ny farlig teknik. I rollen som skurken ser vi nyligen Oscarsbelönade Rami Malek. Personen bakom rodret är Cary Fukunaga som inte regisserat den första säsongen av True Detective.

Uppkopplas – 13 november

Borta med vinden (klassiker) – 1 december 

Free Guy – 11 december

Free Guy
Foto: 20th Century Fox.

Deadpool-stjärnan Ryan Reynolds är snart tillbaka med en ny skruvad komedi. I Free Guy spelar han en bankman som en dag upptäcker att han är en del av ett brutalt TV-spel.

Se upp för Jönssonligan – 25 december

Se upp för Jönssonligan
Foto: SF Studios.

Se upp för Jönssonligan är en av årets stora svenska biofilmer, regisserad av Tomas Alfredsson. I denna reboot spelar Henrik Dorsin Sickan, som efter en misslyckad kupp hamnar i fängelse. När kommer ut igen tilldelas han ett nytt riskfyllt uppdrag som kräver att han är på toppen av sitt spel, och därmed samlar han sina trogna kumpaner på nytt. Kommer Sickan att lyckas den här gången? I de andra bärande rollerna ser vi David SundinAnders Johansson och Hedda Stiernstedt.

Antebellum – 31 december

Antebellum
Foto: Nordisk Film.

I den hajpade skräckfilmen Antebellum följer vi en framgångsrik författare som en dag fastnar i en skräckinjagande verklighet hon måste lista ut hur hon ska fly ifrån innan det är för sent. Av producenterna bakom Get Out och Us.

If Only – 31 december

Kvinnan i fönstret – 31 december

Kvinnan i fönstret
Foto: 20th Century Fox.

Amy Adams frontar Kvinnan i fönstret, en thriller om en kvinna som dras med torgskräck och istället för att lämna sin lägenhet studerar sina grannar i New York. Snart bevittnar hon ett våldsamt brott – som polisen inte tror inträffat, utan snarare är en illusion orsakad av hennes medicinering, alkoholmissbruk och isolerade liv. Stjärnspäckad birollslista med Gary OldmanJulianne Moore och Anthony Mackie.

Promising Young Woman – 31 december

Sole – 31 december

Stolen Days – 31 december

The Dog Snatch – 31 december

The Mayor of Rione Sanita – 31 december

Visslarna – 31 december

Volare – 31 december

Biofilmer 2020 vars premiärer som ännu inte är spikade: Själen, The French Dispatch 

Vi bör tillägga att vissa premiärer kan komma att flytta på sig beroende på om de kan släppas i tillräckligt många länder eller inte. Inte minst har "Tenet" flyttat sin premiär flera gånger i väntan på att biografer i New York och Los Angeles ska öppna.

För fler tips, missa inte Filmtopps lista på årets bästa filmer 2020.

NÄSTA ARTIKEL