Heath Ledgers bästa filmer – Filmtopp minns hans sevärda roller

Heath Ledgers bästa filmer – Filmtopp minns hans sevärda roller

Ivar Sandberg
04 april 2024 kl. 16:04

Skulle fyllt 45 år i dag

I dag skulle Heath Ledger fyllt 45 år. Vi på Filmtopp minns några av hans bästa filmer.

Den legendariske skådespelaren Heath Ledger skulle i dag fyllt 45 år. Han föddes 1979 i Perth i Australien och han började redan tidigt med skådespelet och spelade som 13-åring en mindre roll i den australiensiska filmen Clowning Around.

Redan som 20-åring var han sedan huvudrollsinnehavare i Hollywoodfilmen 10 Things I Hate About You. Under 2000-talet var han en stor succé fram till sin tragiska död 2008, 28 år gammal. Istället för att sörja hans död i dag, firar vi på Filmtopp hans liv och framsteg inom filmvärlden.

Heath Ledgers bästa filmer

The Dark Knight
Foto: Warner Bros.

The Dark Knight (2022)

Genre: Action, Superhjälte
Regi: Christopher Nolan
Med: Christian Bale, Gary Oldman, Morgan Freeman, m.fl.

The Dark Knight är den andra filmen i Christopher Nolans serie Batman filmer. Den utspelar sig efter Batman Begins. Denna film är enligt väldigt många den bästa i serien och Heath Ledgers är en stor del av varför. Ledgers antagligen mest kända roll finns i den här filmen. Jokern. 

Heath Ledger spelar en perfekt galen, psykopatisk clown som är extremt underhållande att titta på. En väldigt intressant motpart till Batman som inte verkar vilja göra något utöver kaos.

Du kan se filmen här: The Dark Knight

Brokeback Mountain: Heath Ledgers bästa filmer – Filmtopp minns hans bästa filmer
Foto: Sandrew Metronome.

Brokeback Mountain (2005)

Genre: Drama, Western
Regi: Ang Lee
Med: Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Michelle Williams, m.fl.

I den här filmen som ofta kallas ”gay-cowboy-filmen” spelar Ledger fåraherden Ennis Del Mar som är i en homosexuell relation med sin medarbetare Jack Twist (Jake Gyllenhaal). Ennis och Jack är båda anställda för att valla Joe Aguirres (Randy Quaid) får under sommaren. De båda får dock snabbt känslor för varandra och de hamnar fort i en romantisk och passionerad relation. 

Filmen följer en relation mellan två män under 1960–1980 talet där den sortens relation inte är så accepterad. 

Du kan se filmen här: Brokeback Mountain

Heath Ledgers bästa filmer – Filmtopp minns hans bästa filmer
Foto: Buena Vista International.

10 Things i hate About You (1999)

Genre: Komedi, Romantik
Regi: Gil Junger
Med: Larisa Oleynik, Joseph Gordon-Levitt, Julia Stiles, m.fl.

Den här roliga tonårsfilmen bygger på Shakespeares Så tuktas en Argbigga och det är Heath Ledgers första Hollywoodfilm. Han spelar Patrick Verona som blir mutad av sin klasskamrat Cameron (Joseph Gordon-Levitt) att gå på skolbalen med den arga och elaka Kat (Julia Stiles). Cameron gör detta för att Kats syster, Bianca (Larisa Oleynik), inte får gå på dejt förrän de båda har pojkvänner. 

Du kan se filmen här: 10 Things I Hate About You

Heath Ledgers bästa filmer – Filmtopp minns hans bästa filmer
Foto: Walt Disney Studios.

The Imaginarium Of Doctor Parnassus (2009)

Genre: Komedi, Fantasy, Äventyr
Regi: Terry Gilliam
Med: Matt Damon, Jonathan Pryce, Johnny Depp, Christopher Plummer m.fl.

Den tusenåriga Doktor Parnassus (Christopher Plummer) leder en pengalös resande teatergrupp fylld med magiska arbetare. I teatern har de en portal till det magiska ”Imaginarum” där folk kan välja mellan självförverkligande eller att ignorera sina besvär. Den djävulska Mr. Nick som leder folk till bortse från att förbättra sig, dyker upp och påminner Parnassus om att han kommer få äga hans dotters själ när hon fyller 16 men erbjuder istället en deal som innebär att om Parnassus kan rädda 5 själar så får han behålla sin dotter. Till det får de hjälp av Tony Shephard som Parnassus räddade från den ryska maffian.

Det här var Ledgers sista filmroll och då han dog under inspelningen valdes det att låta andra skådespelare spela rollen av Tony då han förändras i imaginariumet till andra personer, bland annat Johnny Depp

Du kan se filmen här: The Imaginarium Of Doctor Parnassus

Heath Ledgers bästa filmer – Filmtopp minns hans bästa filmer
Foto: Scanbox Entertainment.

I’m Not There (2007)

Genre: Drama, Biografisk
Regi: Todd Haynes
Med: Christian Bale, Cate Blanchett, Richard Gere,  m.fl.

I den här filmen spelar Ledger tillsammans med 5 andra skådespelare som alla spelar Bob Dylan under olika perioder i hans liv. Alla de olika versionerna har olika namn varav ingen heter det riktiga namnet. Ledger spelar Robbie Clark, en version av Bob Dylan som är en 22-årig skådespelare som måste spela folkmusikern Jack Rollins (Christian Bale) i en biopic. Jack Rollins är också i själva verket en ytterligare version av Bob Dylan

Det här är ett komplext porträtt av hur Dylan använde sig av flera personor genom sitt liv. Den är av många sedd som en av de bästa filmerna från 2007 och har underbar musik. 

Du kan se filmen här: I’m Not Here

Heath Ledgers bästa filmer – Filmtopp minns hans bästa filmer
Foto: Sony Pictures.

Bröderna Grimm (2005)

Genre: Komedi, Fantasy, Äventyr, Thriller
Regi: Terry Gilliam
Med: Matt Damon, Jonathan Pryce, Peter Stormare, m.fl.

Bröderna Jake (Heath Ledger) och Will Grimm (Matt Damon) är bluffmakare som livnär sig på att jaga bort påhittade magiska varelser från tyska städer under 1800-talet. Detta ändras dock när de väl stöter på riktiga sagoväsen som kräver mer än falsk exorcism för att stoppa. En odödlig drottning som är mer än 500 år gammal behöver dricka 12 flickors blod för att få tillbaka sin ungdom och det är upp till bröderna att stoppa henne. 

Ledger spelar en av bröderna. Han är väldigt kunnig om gamla folksagor och det är hans förtjänst att de kan lura byborna till att börja med. Filmen är inte felfri men det finns mycket att gilla i detta äventyr.

Du kan se filmen här: Bröderna Grimm

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL