Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Game of Thrones (Friend zones)

Game of Thrones (Friend zones)

  • HBO
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
04 augusti 2017
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
04 augusti 2017

Filmtopp ger dig en lista med karaktärer från "Game of Thrones" som sitter fast i en friend zone

Kampen om järntronen i all ära, men vilken kamp är egentligen viktigare än hjärtats? I "Game of Thrones" får vi se svärdsspets efter svärdspets penetrera motståndares arma hjärtan (”stick them with the pointy end”), men vi får också se ett och annat hjärta som brister av obesvarad kärlek.

Jorah Mormont tittar upp mot himmeln
Foto: HBO

LÄS OCKSÅ: Recension: Game of Thrones - säsong 7 avsnitt 3

Nedan följer en lista dedikerad till fem karaktärer (inte riktigt fem, men ändå) från serien, som fastnat i den mytomspunna ”friend zonen”.

1. Jorah Mormont

Jorah Mormont och Daenerys
Foto: HBO

Jorah inser det faktum att han aldrig kommer att få sin kärlek till Daenerys besvarad, men trots det återvänder han till hennes sida, gång på gång.

2. Jorah the Andal

Jorah Mormont tittar ned på vattnet
Foto: HBO

”Hello darkness my old friend.” Jorah är så långt in i friend zonen att han även förtjänar andraplatsen…

3. Lord Commander Jeor Mormonts son (Jorah)

Jorah Mormon ledsen
Foto: HBO

…och tredjeplatsen. Här ser vi ansiktet av ett krossat hjärta.

4. Iain Glens karaktär (fortfarande Jorah)

Jorah Mormont arg på Khaleesi
Foto: HBO

Han förtjänar helt enkelt varje plats på listan. Jorah spelas alltså av skådespelaren Iain Glen.

5. Jorah of House Friendzone

Jorah Mormont House of Friendzone

Det finns mängder av memes, som uppmärksammar Jorahs ofrivilligt platoniska relation till Daenerys. Jorahs hopplösa förälskelse är helt klart något som resonerat med många tittare – på ett eller annat sätt.

DISKAD: Petyr Baelish

Petyr Baelish ler
Foto: HBO

Begreppet ”friend zone” har blivit ett allt snårigare uttryck. Omogna pojkar skyddade av anonymitet, och andra internettroll, skapar sexistiska och rent hotfulla memes i ämnet. Det förs också en retorik där det hävdas att lite hederlig vänlighet på något sätt är utbytbart mot kärlek eller sex – att minsta goda gärning eller smicker förtjänar att besvaras med romantik.

Tyvärr för dessa troll och omogna individer fungerar det inte riktigt så. Ditt kärleksintresse har absolut ingen skyldighet att besvara dina känslor, vare sig du är en toppenperson eller inte. Och du har verkligen ingen rätt att skuldbelägga motparten, bara för att hen inte fattat tycke för dig.

"Game of Thrones" motsvarighet till det sexistiska internettrollet, som inte förstår innebörden av ”friend zonen”, är Petyr Baelish. Lord Baelish tar vendettan för sin obesvarade kärlek både en, två och tre steg för långt. Han tar ut sin frustration på hela kungariket.

LÄS OCKSÅ: De vidrigaste karaktärerna i "Game of Thrones"

Efter att Catelyn Stark (före detta Tully) väljer att inte besvara Baelish kärlek påbörjar han en resa i överkompensation som saknar motstycke. Istället för att lämna det bakom sig, eller försöka leva med det (som Jorah), så vill Baelish försätta hela världen i ett kaotiskt tillstånd och själv klättra mot toppen av den. Dessutom projicerar han sin besatthet av Catelyn på resten av hennes familj (stackars Sansa).

Alla hans handlingar tycks kunna spåras tillbaka till stunden då Catelyn valde bort honom och han insåg att ”snälla” pojkar inte får vad de vill, här i livet.

Kan det inte vara så, Petyr, att hon helt enkelt inte tyckte om dig och såg att du, någonstans därinne, hade otroligt fula personlighetsdrag? Vad sägs som lite självrannsakan nästa gång, istället för att ta ut frustrationen på hela världen?

BUBBLARE:

Brienne of Tarth (Renly)

Renly rider på häst
Foto: HBO

 Brienne of Tarth (Jaime)

Jamie Lannister och Brienne
Foto: HBO

Tack Filip Rasmussen för inspirationen till listan.

Emil Rasmussen

NÄSTA ARTIKEL