Jingle all the way

Glöm Kalle Anka – här är din nya jultradition!

Fredrik Edström
Uppdaterad 13 december 2021 kl. 08:58 | Publicerad 12 december 2021 kl. 19:00

Det bästa av det mesta julen har att erbjuda

Julen är som bekant snart här men vissa traditioner är jag redo att göra mig av med. Därför rotar jag i klipp-lådan och sätter ihop ett nytt medley som sparkar Kalle Anka hårt i baken!

Jag kan inte vara den enda som plågar mig igenom Kalle Anka och hans vänner klockan 15.00 vareviga jul. Barndomens skimmer har sannerligen falnat. Nu sitter jag som en god soldat, plikttroget, och genomlider Snövits genomborrande stämma och Benjamin Syrsas förbannade smörsång vid det röda stearinljuset. Jag vet inte hur jag ska klara ett år till.

Jag har därför bestämt mig för att råda bot på eländet. Det är dags att stöpa mina egna jultraditioner och vill jag skita i Kalle Anka, då skiter jag högaktligen i honom. Jag har därför knåpat ihop en skara klipp från mer eller mindre juliga rullar och jag tror att jag vågar hävda att Kalle Anka nu kan dra dit solen aldrig når. Det är dags för mig att skapa egna jultraditioner och givetvis får ni läsare ta del av dessa; detta är mitt klipp-bonanza på julafton!  

1: You're a Mean One, Mr Grinch - How the Grinch Stole Christmas (2000)

Ron Howards Grinchen är en av få traditionella julfilmer jag verkligen uppskattar och känns självklar som inledning på min nya jultradition. Jim Carrey bär i princip hela produktionen på sina axlar och moralkakorna fungerar. Sången kapslar in allt jag gillar med Grinchen och Carreys sångröst är magnifik. Min klipp-bonanza inleds i raketfart!

2: Monsterkaos i julstöket - Gremlins (1984)

Visst tenderar julstöket att bli lite stressigt? Det är mycket som ska hinnas gratineras, mixas, mortlas och gräddas - inte alls konstigt att pulsen ökar en del. Och då förutsätter jag att ditt kök är fritt från små, illaluktande monster som löper amok på dina pepparkaksgubbar och köksapparater. Gremlins är en sann barndomsklassiker för mig och jag älskar filmen hårt och innerligt. Joe Dantes monster-komedi har en given plats i min nya jultradition.

3: "Now I have a machine gun, ho, ho, ho" - Die Hard (1988)

Legendarisk scen ur en legendarisk film. Die Hard är en av de tajtaste actiondängorna genom alla tider och denna ljuvliga scen vaggar in mitt medvetande i ett juligt mysps. McClanes jakt på tyska terrorister åldras likt ett fint vin och kan med fördel avnjutas på julafton.

4: Slagsmål i tomteverkstan - Jingle All the Way (1996)

"I´m not about to hit a santa claus". Ljuvlig replik från en vansinnigt tramsig Arnold-komedi. Arnold Schwarzeneggers mystiska talang och utlämnande självdistans går på högvarv i Jingle All the Way och denna urspårade fight får jullusten att spira!

5: "Merry X-mas, yo, yo, yo" - Rocky 5 (1990) 

Givetvis ska Sylvester Stallones fumliga southpaw in på listan, även om det är i en av hans mindre ansedda tolkningar. Jag har dock länge varit en förkämpe för Rocky 5 och jag fullkomligt smälter av Paulies trötta tomtefar och kidzens 90-talsstinkande överspel. God jul: yo, yo, yo!

6: Stackars julgran - Batman Returns (1992)

Tim Burtons ultrastilistiska uppföljare kanske inte doftar julafton för gemene man men faktum är att såväl julgranen som Gothams snötäckta gator sprider julkänslor för mig. Läderlappen önskar oss alla en god jul

7: Groggen är slut! - Tomten är far till alla barnen (1999)

En sann svensk klassiker som aldrig slår fel. Kjell Sundvalls alltid lika underhållande komedi upphör aldrig att locka till gapskratt och framför allt Dan Ekborgs raketsnabbt klunkade grogg är rent guld.

Där har du min nya jultradition som slår Kalle Anka hårt över näbben! Saknar du något klipp?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL