Vampyrer

Gillade du Renfield? Här kommer tips på vampyrkomedier!

Fredrik Edström
16 april 2023 kl. 18:04

Sugen på fler blodstänkta garv? Läs vår tipslista!

Mörkrets furste kalasar ännu en gång på oskyldiga halsar i "Renfield". Om du gillade filmen bör du omedelbart spana in samtliga av våra tips på fler vampyrkomedier!

Mörkrets furste kalasar ännu en gång på blodsprängda vener i Vampyrkomedin Renfield. Nicholas Cage bevisar ännu en gång att Draculas blodtörst är oändlig. Vår eminenta chefredaktör, Eric Diedrichs, belönade filmen med en trea och undertecknad är benägen att hålla med. Renfield är ett härligt splatterfyllt Dracula-party där majoriteten av skämten sätter sina sylvassa gaddar i dina skrattmuskler. 

En lyckad skräck-komedi är en sann raritet i drömfabriken och därför vill jag nu passa på att tipsa om några fler. Eftersom Renfield kretsar kring vår allas Vlad "Pålspetsaren" Dracula så kommer även mina tips vara stöpta i diverse blodsugares signum. Detta är tips på bra vampyrkomedier.  

Gillade du Renfield? Här kommer tips på vampyrkomedier!
Foto: Njutafilms

What We Do in the Shadows (2014)

Taika Waititis mockumentary om vampyrerna Viago, Vladislav, Deacon och Petyr är en riktig skrattfest. Ett dokumentärteam besöker ett kollektiv av blodsugare i Nya Zeeland och som du kanske listat ut så spårar det ur. Waitits stora genombrott som dessutom gav upphov till en minst lika populär tv-serie. Skratt, blod och Nya Zeeland - en storartad kombination.

Här kan du streama What We Do in the Shadows

From Dusk Till Dawn
Foto: Miramax

From Dusk Till Dawn (1996)

Robert Rodriguez våldsparty har en självklar placering på listan! Vi bjuds på våld, naket och en alldeles enastående story-vändning som jag minns att jag blev totalt golvad av som pre-pubertal pojkvasker. From Dusk Till Dawn är en enda lång splatterfest där äckel och garv turas om att toppa varandra. 

Här kan du streama From Dusk Till Dawn

Gillade du Renfield? Här kommer tips på vampyrkomedier!
Foto: Paramount

Frostbiten (2006)

Sveriges första vampyrfilm är ett effektspäckat spektakel som är duktigt underhållande. Vi bjuds på nazister, Norrland och en mysig krock mellan svensk vardag och vampyrfilmers egenheter. Frostbiten är en alldeles ljuvlig b-film och något av en svensk milstolpe i all sin pubertala charm.

Här kan du streama Frostbiten

Fright Night
Foto: Universal Pictures

Fright Night (1985 & 2011)

Jag drämmer till med såväl original som remake i fallet Fright Night, på svenska kallad Skräcknatten. Originalet må vara snäppet vassare, men faktum är att remaken nafsar den i baken. Filmerna kretsar kring Charlie Brewster, en fjunig tonåring med fäbless för skräckisar och diverse ockult elände. Dock ska fiktionen krypa honom närmare än vad han själv hade önskat när det visar sig att den nyinflyttade grannen, den supercharmiga Jerry, är en livs levande vampyr. Post-modern vampyrfilm med nära till både skrik och skratt. 

Här kan du streama originalet och här kan du streama remaken

Gillade du Renfield? Här kommer tips på vampyrkomedier!
Foto: Scream Factory

Bloodsucking Bastards (2015)

En sann b-rulle äntrar listan ännu en gång. Letar du efter en simpel splatterfest med sotsvart humor så har du hittat rätt i Bloodsucking Bastards. Knappast något mästerverk, men en mysig bagatell med ingen mindre än den vansinnigt aktuella Pedro Pascal i en av huvudrollerna. 

Dracula dead and loving
Foto: SF Video

Dracula: Dead and Loving It (1995)

Givetvis ska parodi-kungen Mel Brooks ta sig an mörkrets furste! Dracula-legenden fick nytt liv efter Francis Ford Coppolas mästerligt gotiska tolkning 199,  och Mel Brooks var givetvis inte sen på bollen att peka med sitt skarpladdade, hånande finger. Det ska sägas, filmen är ett av Brooks svagaste alster, men på en lista över vampyrkomedier vore det direkt tjänstefel av mig att inte inkludera den.

Gillade du Renfield? Här kommer tips på vampyrkomedier!
Foto: American International Pictures (AIP)

Blacula (1972)

Här ufärdar jag en liten varning, såklart. Blacula andas inte direkt 2023 och är knappast stöpt efter dagens rådande normer. Men vad gör väl det, Blacula är en otroligt märklig tidskapsel och men bör även betraktas därefter. Om du vågar dig ombord så kan jag utlova en hel del asgarv. Filmen är ursprungligen tänkt som renodlad skräck, men den rent absurda historien och tidens tand har lyckats ge den en ny, komisk skrud. 

Vampires kiss
Foto: Magellan Pictures

Vampire's Kiss (1988)

Nicholas Cage får agera både språngbräda och avslutare till den här listan. Vampire's Kiss är en bisarr komedi och Cage tar i från tårna i sedvanlig ordning. Galningen spelar Peter Loew, en affärsman som blir biten i nacken efter en svettig och pulverfylld kväll på en nattklubb. Plötsligt börjar Loew bete sig allt mer excentriskt och märkligt. Kan det vara så att han håller på att förvandlas till en vampyr?

Detta var min blodstänkta lista över vampyrkomedier! Saknar du något alster signerat mörkrets furste Dracula?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL