Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Galna präster på film

Galna präster på film

Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
21 maj 2020

När allt vett är borta.

Kristi himmelsfärdsdagen till ära listar vi filmer med galna präster (och liknande!) som förlorat sig själva i deras tro. Where good's gone bad...

Okej, alla karaktärer vi listar är inte präster per se... men de har definitivt överlämnat sig själva till Fadern (eller liknande allsmäktig) och är kapabla till  högst ondskefulla gärningar.  

Här kommer filmer med galna präster!

Sin City

Prästen i "Sin City".
Foto: Dimension Films.

Robert Rodríguez serietidnings-noir Sin City är en av 2000-talets ballaste filmer, det råder det inga som helst tvivel om. Mycket på grund av den fördömda staden Basin City men också för dess skruvade typer. Den katolske prästen Patrick Henry Roark är stadens mäktigaste och mest korrupta man. Han äter också prostituerade.   

The Night of the Hunter

Stillbild ur "The Night of the Hunter".
Foto: Paul Gregory Productions.

Det må stå "Love" på högerhanden, men här är det den motsatta handen som talar. I The Night of the Hunter spelar den så många gånger briljante Robert Mitchum en religiös fanatiker. Här gifter han in sig i en familj, men det är inte kärleken han vill åt. Istället är det frugans tidigare mans gömda stålar, som bara hennes barn vet var de är någonstans. 

Hot Fuzz

Prästen i "Hot Fuzz".
Foto: United International Pictures.

Edgar Wrights mästerverk i genren poliskomedi, där en skickligt snut skickas till en byhåla, rymmer en hel del onda stollar. Från den lömske butiksföreståndaren till prästen som går runt och bär på vapen. Vår favorit är förstås den sistnämnda, som i stridens hetta är snabbare än sin egen skugga när det kommer till att dra fram dampistolerna ur rocken. 

Temple of Doom

Galen sektledare i "Temple of Doom".
Foto: Paramount Pictures.

Här kokar det över fullständigt för den fängslade stackars undersåten när hans rappakaljande sektledare i De fördömdas tempel ska genomföra sin ritual. Ja, du vet hur det här går... om inte, så har du berömda hjärt-scenen här. Galenskapen är total: 

Fanny och Alexander

Biskopen i "Fanny och Alexander"
Foto: SF.

När Fanny och Alexanders pappa dör gifter deras mamma om sig med den alldeles ondsinte biskopen Vergérus. En manipulativ och obehaglig kraft, som hela tiden hittar sätt att bryta ner barnen på. Karaktären sägs för övrigt ha varit inspirerad av Ingmar Bergmans egen pappa som var präst. 

The Devil's Rain

The Devil's Rain
Foto: Sandy Howard Productions.

Här spelar legendaren Ernest Borgnine en satanistisk kultledare som flera år efter att han brunnits ihjäl återvänder för att göra kaos med de som en gång i tiden svek honom. Här lovar vi dig böljande ondska...

Se också vår "Hail Satan"-lista med sex satanistiska påskfilmer