Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Frankenstein

Bildspecial: Frankenstein genom åren

Oscar Vilhelmsson | Lista
30 juli 2017
Oscar Vilhelmsson | Lista
30 juli 2017

Är du ett fan av Frankenstein och han skapelse?

Nedan går vi igenom hur karaktäriserandet av vetenskapsmannen och hans skapelse har sett ut på vita duken genom åren.

FrankensteinFilmerna om Frankenstein och hans monster är baserade på boken Frankenstein, eller den moderne Prometheus, skriven av tjugoåriga Mary Wollstonecraft Shelley. Hon började skriva boken när hon var arton år under en vistelse i Schweiz år 1816, och den publicerades 1818. Inspirationen sägs hon ha fått från nattliga samtal med sin make, poeten Percy Bysshe Shelley, samt genom samtal om skräckgenren med Lord Byron.

Frankenstein (1931) / Frankensteins brud (1935) / Frankensteins son (1939)

I de tidigaste långfilmerna om Frankenstein ser vi legenden Boris Karloff i rollen som monstret.

Ur Frankenstein. Frankenstein jobbar med sin skapelse som ligger på en arbetsbänk.

Ur Frankenstein. Monstret och en liten flicka sitter i gräset och plockar blommor vid en sjö.

I "Frankenstein" drömmer vetenskapsmannen Henry om att skapa en levande varelse av sammansatta kroppsdelar från uppgrävda lik. Han lyckas, och resultatet blir ett vänligt monster som har svårt att hantera att vara vid liv igen. Men genom en olycka råkar monstret döda en liten flicka, vilket får hela byn att vilja ha ihjäl det.

Ur Frankensteins brud. Monstret till vänster håller handen med den kvinnliga skapelsen som stirrar tomt ut framåt.

I "Frankensteins brud" blir Dr. Frankensteins fru kidnappad av den galna vetenskapsmannen, Dr. Pretorius. För att få tillbaka henne måste han hjälpa honom skapa ett nytt monster, en kvinna som partner till sin första skapelse.

Ur Frankensteins son. Monstret till höger står bakom Frankenstein och håller en hand på hans axel.

I den tredje filmen, "Frankensteins son", återvänder sonen Wolf von Frankensteins till sitt familjgods från USA tillsammans med sin fru och son. Det visar sig att faderns assistent har hållit monstret vid liv, men i koma. Wolf bestämmer sig då för att försöka väcka liv i skapelsen igen och fullfölja hans fars arbete.

Läs också: Hollywoods historia - Del 9: Skräckduellen - Bela Lugosi vs. Boris Karloff

Frankensteins förbannelse (1957)

Ur Frankensteins förbannelse. Christopher Lee spelar monstret i bild.

Ikonen Christopher Lee tar sig här an rollen som monstret. I handlingen blir Dr. Victor Frankenstein besatt av tanken att kunna återskapa liv. Han tar olika kroppsdelar från olika lik, till exempel en pianists händer. Men monstret beter sig inte om planerat och snart svävar folk i stor fara.

Frankenstein and the Monster from Hell (1974)

Ur Frankenstein and the Monster from Hell. Två vetenskapsmän håller på att skära av toppen av kraniet på deras skapelse.

Baron Frankenstein gömmer sig på ett mentalsjukhus. Där fortsätter han med sina experiment att återväcka de döda tillsammans med fången Dr. Helder. En dag upptäcker Helder monstret och råkar av misstag släppa det löst. Snart har det blivit kalabalik på sjukhuset.

Det våras för Frankenstein (1974)

Ur De våras för Frankenstein. Frankenstein håller om sin skapelse som vaknat till liv.

En parodi på berättelsen av Oscarsbelönde Mel Brooks. En ung neurokirurg, barnbarn till den kände Dr. Frankenstein, ärver hans gamla slott. Först tar han avstånd från forskningen, men när han upptäcker hans anteckningar blir han plötsligt nyfiken och börjar ändra uppfattning.

Mary Shelley's Frankenstein (1994)

Ur Mary Shelley's Frankenstein. Robert De Niro gestaltar monstret.

Här ser vi ingen mindre än Robert De Niro gestalta rollen som monstret. Victor Frankenstein drömmer om att lyckas skapa liv. Men när han lyckas med sin varelse avvisar han det. Monstret väljer då att fly för att senare vilja hämnas.


Läs också: Skönheten och odjuret-regissör gör ny Frankensteins brud?


I, Frankenstein (2014)

Ur I, Frankenstein. Monstret står i en fantasivärld med två knivliknande vapen i händerna. Runt honom flyger demoner.

Efter att Dr. Frankenstein avlidit blir hans monster uppsökt av övernaturliga varelser. De försöker värva honom till att hjälpa dem i kriget mot onda demoner. Monstret avböjer, men när han får reda på att demonernas ledare vill använda Dr. Frankensteins forskning för att skapa en armé beslutar han sig för att ingripa.

Frankenstein (2015)

Ur Frankenstein. Monstret har huvtröja på sig och gömmer sig bakom en huskrök.

En film ur monstrets perspektiv. Efter att han har skapats och övergivits möter han inget annat än våld och aggression från samhället. Monstret måste nu anpassa sig och acceptera hemskheten som ligger i människans natur.

Victor Frankenstein (2015)

Daniel Radcliffe och James McAvoy i Victor Frankenstein.

Daniel Radcliffe och James McAvoy spelar i denna tolkning av historien. Vi får följa assistenten Igor (Radcliffe) och hur man möter Victor von Frankenstein (McAvoy). Båda drömmer om att rädda mänskligheten och om odödlighet, men Frankenstein drar experimenten för långt. Igor blir tvungen att försöka stoppa honom och hans skapelse innan det är försent.

Ur Victor Frankenstein. Frankensteins monster väcks till liv i en regn- och blixtstorm.

Vilken av filmerna är din favorit? Kommentera nedan!