Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa frågesportsprogrammen 2021

Frågesport på TV 2021 – bästa tipsen!

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
25 november 2021
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
25 november 2021

Årets 5 bästa frågesporter i tv

Vem älskar inte frågesport? Det är en perfekt form av aktivitet i de flesta sociala sammanhang och det är dessutom en form av underhållning som gör sig riktigt bra på tv.

Ett bevis på att frågesportsprogram fungerar väl i tablån är att vi har några tittarsuccéer som återkommer, säsong efter säsong, och att det till råga på det lanseras nya program inom kategorin titt som tätt. Alla nya program är givetvis inte automatiska framgångssagor, men att det går inte att hitta ett tydligare tecken på deras popularitet än att det finns såpass många frågesporter i tv som det faktiskt gör.

I den här artikeln listar vi fem av de bästa frågesportsprogrammen som går att se – eller har gått att se – på svensk tv under 2021.

LÄS OCKSÅ: Alla deltagare i På spåret

På spåret (SVT1 / SVT Play)

På spåret – en av de bästa frågesporterna på tv
Foto: SVT.

Det är knappast en överdrift att påstå att På spåret är tidernas mest framgångsrika frågesportsprogram i Sverige. Programmet går nu in på sin 32:a säsong och trots så många år på nacken tenderar varje avsnitt att locka en miljonpublik.

Som frågesport har På spåret alla ingredienser som behövs för att tittarna ska vara underhållna. Huvudmomentet "Vart är vi på väg" ser till att publiken får testa sina kunskaper samtidigt som deltagarna, och på samma gång hålls spänningen uppe genom att ledtrådarna portioneras ut. Konceptet är helt enkelt genialt!

Att programmet dessutom lyckats göra sig till ett utrymme där musikartister kan visa upp sig från nya sidor är ytterligare ett genidrag som adderat kvalitet till programmet. När det väl kommer till kritan är det ingen tvekan om att På spåret är en av de bästa frågesporterna på tv, och vi kan tacka programmet för att ha förbättrat svenska folkets allmänbildning under många år.

LÄS OCKSÅ: Årets gästartister i På spåret

Alla mot alla med Filip och Fredrik (Kanal 5 / Discovery+)

Alla mot alla med Filip och Fredrik – ett av de bästa frågesportsprogrammen 2021
Foto: Discovery+

Duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har underhållit oss i rutan sedan början av 2000-talet. Det har blivit en hel del tv-program från dem, men frågan är om inte Alla mot alla är deras mest framgångsrika koncept någonsin.

Ska vi tacka På spåret för att ha förbättrat svenskarnas allmänbildning, så ska Alla mot alla med Filip och Fredrik ha ett tack för att ha gjort allmänbildning till något fräscht och roligt. I Filip och Fredriks frågesportsprogram testas deltagarnas kunskaper med frågor som formuleras på lustiga sätt, med intensiva moment och annorlunda inslag som "Idiotfrågan".

Uppskattar du frågesporter som känns lite lösa och lediga, så är det här det givna frågesportsprogrammet för dig.

Bing Bang (TV4 / TV4 Play)

Big Bang – en av de bästa frågesporterna på tv
Foto: TV4.

"Big Bang", som leds av en annan omtyckte tv-duo, Lotta Lundgren och Erik Haag (som för övrigt vunnit Alla mot alla vid två tillfällen), hade premiär så sent som under hösten 2021. Den här frågesporten har ett huvudsakligt fokus på historia och i programmet finns en "tidsmaskin" som kastar deltagarna genom historien – från big bang och begynnelsen till nutid. I frågesportsprogrammet hittar vi tävlingsmoment som "Tidsresorna", "Tidslinjen", "Snabbisen" och "Sant eller falskt".

Lundgren och Haag har genom åren gjort sig kända för sina program med fokus på historia.

– Lotta och jag tycker att det känns roligt att vi får fortsätta göra underhållningsprogram om historia. Drömmen är att folk ska tycka att historia är intressant och kul, sa Erik Haag i ett pressmeddelande tidigare i år.

LÄS OCKSÅ: Big Bang med Erik och Lotta – allt om nya frågesporten

1 mot Sverige (SVT1 / SVT Play)

1 mot Sverige – ett av de bästa frågesportsprogrammen 2021
Foto: SVT.

"1 mot Sverige" är nästa frågesport som haft premiär så sent som under hösten 2021. Programmet leds av Babben Larsson, som har Erik Ekstrand och Farah Abadi som sidekicks, och det sticker ut ur mängden bland frågesportsprogrammen på den här listan. Det här är nämligen en direktsänd frågesport där även tittarna kan vara med och delta.

Konceptet går ut på att vem som helst kan vara med och tävla via DUO-appen. Alla som är med tävlar som ett lag mot en ensam deltagare i studion. Frågorna i programmet baseras på sju vetenskapliga experiment som utförs under varje avsnitt – något som gör att man inte kan fuska och googla sig till svaren.

Postkodmiljonären (TV4 / TV4 Play)

Postkodmiljonären – en av de bästa frågesporterna i tv 2021
Foto: TV4.

Vi inledde listan med ett klassiskt frågesportsprogram, så det känns inte mer än rätt att vi avslutar den med en annan långkörare. Postkodmiljonären har inte lika många år på nacken som På spåret, men det har trots allt hängt med oss i många år nu. Frågesporten hade först premiär under namnet Vem vill bli miljonär? år 2000, då med Bengt Magnusson som programledare, men sedan 2005 är det Rikard Sjöberg som rattat frågesportsprogrammet under namnet Postkodmiljonären.

Det som gör Postkodmiljonären till en så bra frågesport är dess enkelhet. Här sitter deltagarna i "heta stolen" med Sjöberg framför sig och har chansen att vinna 1 miljon kronor om de svarar rätt på 15 stycken flervalsfrågor. Till sin hjälp har de fyra stycken "livlinor".

Unikt för den senaste tidens avsnitt är att det introducerats en panel med stjärnor som ersatt studiopubliken (till följd av pandemin).

QUIZ: Vad vet du om James Bond?

NÄSTA ARTIKEL