Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Förhoppningar och farhågor – Alien Covenant

Förhoppningar och farhågor – Alien Covenant

Fredrik Edström | Lista
23 april 2017
Fredrik Edström | Lista
23 april 2017

Hur tror du Alien Covenant blir?

Tiden är snart inne för att ännu en gång omfamnas av rymdens obarmhärtiga och evigt expanderande mörker. Här upp i gamla Svea är 17:e Maj det datum alla Xenomorph-fanatiker bör markera i sin kalendrar, och jag tror jag talar för en majoritet av den bröstkorgskrossande fanbasen när jag säger: välkommen tillbaka, kära, läbbiga utomjording!

The Alien in Covenant
Foto: 20th Century Fox

Peppen börjar allt mer likna en feberyra där förväntningarna trängt sig in i varenda liten por. Dock är allt inte frid och fröjd i kalla rymden. Uppföljare till ett högt älskat källmaterial lever ett farligt liv och det bildas en del oro i det frätande blodet.

VARNING: Mitt yviga spekulerande kan leda till eventuella spoilers! 

Förhoppningar

Back to basic

I de ohyggligt vackra trailers som har sett dagens ljus, är det en rimlig slutsats att regissör Ridley Scott återvänder till originalets täta, kondenserade skräck. Den tålmodiga uppbyggnaden av stalker-terror à la "den perfekta organismen" ser ut att göra ett oerhört varmt återbesök. Blodet i mina ådror kallnar varje gång jag tänker på dushscenen i trailer nummer ett. Ta dig en titt själv här nedan:

Erkänn att ådrorna stelnade en aning? Dessutom känns miljöerna härligt gjutna i en metallisk estetik, som bara väntar på att bli hemsökt av ett utomjordiskt väsen. Scott tycks återupplivat sitt visuella öga och rent estetiskt ser Alien: Covenant ut att bidra med perverterat lördagsgodis. En Ridley Scott i toppform bjuder alltid på ett visuellt smörgåsbord och min hunger börjar tära på mina krafter.

Utvecklad mytologi

Förhoppningar och farhågor – Alien Covenant
Foto: Twentieth Century Fox, hämtat från Empire

Givetvis blir Covenant ett kärt återseende för gamla rymd-rävar, men den ser även ut att expandera mytologin på ett spännande vis. Ovan kan du skåda en helt ny Alien-art, som av bilden att döma har fått sig en ordentlig aptitretare. Denna tingest kallas neomorph och är ett nytt tillskott till alien-familjen.

Vi kan även vara säkra på att de likbleka ingenjörerna från Prometheus återvänder och förhoppningsvis ges mer kött på sina bastanta ben. Prometheus gav oss hintar och sliriga ledtrådar som bara väntar på att sammanställas och buntas ihop. Kommer trådarna till denna mastodont hålla ihop? Det märker vi 17:e Maj.

Farhågor

Trip down memory lane?

Förhoppningar och farhågor – Alien Covenant
Foto: 20th Century Fox

Jag vet. Det finns en inbyggd motsättning i att hoppas på att serien återgår till sina grunder, men samtidigt frukta att det blir för nostalgiskt. Du kan lugnt och sansat ta ner ditt tillrättavisande pekfinger och försöka förstå min snåriga tankegång.

Det finns nämligen en gyllene medelväg. En medelväg som hedrar filmseriens arv och som samtidigt trampar ut nya fotspår och jag hoppas innerligt att Ridley Scott finner denna. Biosuccéer som Skönheten och Odjuret, Jurassic World och Star Wars: The Force Awakens, vittnar om biopublikens nostalgiska hunger och längtan efter att få gosa in sig i fluffiga minnen.

Det finns en risk att besättningen på Covenant återspeglar Nostromos i alldeles för hög grad. Den oväntade hjältinnan i Katherine Waterstons karaktär och Michael Fassbenders företagsägda android riskerar att hamra på samma gamla spikar, något jag klarar mig bra utan.

Ridley Scotts dagsform?

Ridley Scotts filmografi är proppfull av odödliga klassiker. Alien, Thelma & Louise, Blade Runner och Gladiator är bara några av de guldkorn, som vilken filmskapare som helst borde vilja ha glimrandes på sitt CV.

På senare år tycks dock Scott-tåget tappat både fart och kraft. Svullna tramsigheter som Exodus: Gods and Kings och trögflytande The Counselor sticker fortfarande i mina ögon, och jag frälstes aldrig av hans rymd-buskis The Martian. Har filmskaparen rusat ner i diket eller markerar Covenant vändpunkten?

NÄSTA ARTIKEL