Filmvärldens mest ikoniska ägg – en påskspecial!

Filmvärldens mest ikoniska ägg – en påskspecial!

Fredrik Edström
31 mars 2024 kl. 18:03

Listan med äggstra allt!

Påsken står för dörren och givetvis peppar vi på Filmtopp i mängder. Idag har det blivit dags att följa påskharen hela vägen ner till alla fantastiska ägg i filmens värld.

Påsken är här med sin fjäderprydda skrud. Högtiden innebär en religiös stund för vissa där Jesus återuppståndelse står i centrum. För andra innebär högtiden en välbehövlig långledighet. En sak lyckas dock förena oss sekulariserade syndare och deiska dyrkare: påsken kretsar kring ägg!

Filmtopp är som bekant en filmsajt och måhända känns det svårt att koppla ämnet ägg till filmens magiska värld, men icke! Jag har djupdykt i mitt filmiska grundvatten och skrapat fram ikoniska ägg från filmens värld att fira in påskens intåg med. Mycket nöje!  

Lillefots födelse - Landet för längesedan (1988)

En sann barndomsklassiker! I Universals förhistoriska saga får vi följa dinosaurien Lillefots eskapader för ca 65 miljoner år sedan. I klippet bjuds vi på Lillefots födelse, från ägg till dinosaurie. Tack vare James Horners helt makalöst sorgliga och livsbejakande toner blir jag ständigt överkörd av den hänsynslösa ångvält som är nostalgi. Ett ikoniskt ägg – minst sagt!

Velociraptorägget – Jurassic Park (1993)

”Push, push”, gud vad jag älskar John Hammond. En av mina favoritkaraktärer genom alla tider. En våldsamt ambitiös entreprenör som verkligen bara ville underhålla och beröra människor genom att skapa ett dinosaurie-zoo. En lika idiotisk som bedårande plan. Vi vet ju alla hur det gick: lemlästade advokater, velociraptorer (liten bokstav den här gängen) i köket och allmän kalabalik. Ändå är kläckandet av raptorn ur sitt ägg alldeles bedårande underbart.

Prinsessan Daisys ägg – Super Mario Bros. (1993)

Super mario
Foto: Buena Vista Pictures

Knappast en ikonisk rulle, men vet du vad, detta är min lista och "Super Mario Bros" kufiska och märkliga filmatisering utgjorde en essentiell bricka i det spel som var min barndom. I filmens inledande minuter introduceras vi för prinsessan Daisy och hennes födelse. Än så länge inga konstigheter, men när det sedan uppdagas att hon faktiskt kläcks ur ett ägg så blinkar samtliga av mina larmsystem. Mycket märkligt och ikoniskt (för mig i alla fall).

Självkläckande ägg – Ghostbusters (1984)

Ännu en sann klassiker som är sprängfylld med äggstra allt. Gastarna tågade in på bioduken 1984 och skrämde mig vettlös genom att förhäxa innehållet i Sigourney Weavers kyl. Plötsligt kläcks ett 12-pack ägg helt spontant och gulan rinner fasansfullt längs köksbänkens list. Vad kan vara läskigare än gastar, demoner och Zuuls annalkande erövring av jorden? Jo, en självkläckande äggröra förstås.  

Rockys hemmagjorda proteinshake – Rocky (1976)

En lista är aldrig fulländad utan min absoluta favoritfilm: Rocky. Den italienska hingsten ges sin livs chans att möta världsmästaren i tungvikt, Apollo Creed, i en extravagant uppvisningsmatch. Givetvis tar han tillfället i akt att bulka satan i diverse episka träningsmontage. Ska du upp i ringen mot Apollo Creed skriker kroppen givetvis efter protein och vad passar då bättre än Rockys hemmagjorda shake? Ingredienser: fem ägg och kasserade smaklökar.

Xenomorph-ägget – Alien (1977)

alien ägg
Foto: 20th Century Fox

Dagens tips: hittar du ett slemmigt ägg på en vilt främmande planet – akta ditt ansikte. Ridley Scotts sci-fi-rysare är en mästerlig uppvisning i spänning och terror och allt tar sin början på planeten LV-426. En krossad bröstkorg senare är filmhistoria skriven och ett av filmvärldens mest ikoniska ägg är ett faktum.

Gizmos "kompisar" gör entré – Gremlins (1984) 

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Köp aldrig suspekta husdjur av okänd art. Det tipset svetsades in i mitt medvetande när jag som ung parvel såg Gremlins! Joe Dantes mörka komedi är en skicklig och ryslig genre-mix och bjuder på såväl garv som skräck. Gizmos ytterst osympatiska "kompisar" föds ur slemmiga och snuskiga ägg som kläcks på vår huvudperson Billys pojkrum. Gremlins är en äggröra jag inte vill smaka!

Detta var vår jakt på ägg i filmens värld! Glad påsk på er nu kära läsare! 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL