Filmtoppen 2015 – Svenska kritikers favoriter

Filmtoppen 2015 – Svenska kritikers favoriter

Axel Diedrichs
Uppdaterad 14 februari 2020 kl. 17:04 | Publicerad 26 november 2015 kl. 18:00

Saknar du någon film på listan?

Under filmåret 2015 hände det en hel del. Bland annat slog stjärnskotten Rebecca Ferguson och Alicia Vikander igenom på allvar i Hollywood. Pixar Animation Studios kom tillbaka på rätt spår igen efter deras mästerverk Insidan Ut. Två gamla koncept gjorde comeback, Jurassic World och Star Wars vilket resulterade i kassasuccéer.

Foto: Laser Unicorns
Foto: Laser Unicorns

Även svensk filmindustri har bjudit på några riktiga pärlor i form av "Min lilla syster", "Jag är Ingrid" och "Tjuvheder". Om du är intresserad över vilka filmer vi tycker har varit bäst från 2015 hittar du vår lista här.

Bedömt av den svenska kritikerkåren är det en jämn kamp mellan de filmer som slåss om det högsta betyget och vår samarbetspartner, kritiker.se, håller i resultattavlan...

Nedan följer kritikernas lista på de 12 bästa filmerna 2015

12. Wild Tales

Wild Tales är en svart komedi som består av flera olika kortfilmer. Filmen nominerades till Oscar för bästa utländska film.

Snittbetyg: 4,0/5

Antal recensioner: 16

Betyg på IMDB: 8,1/10

11. Ex Machina

Foto: Universal Studios

Alicia Vikander spelar en AI-robot som utvärderas för sina mänskliga egenskaper. Filmen gick obemärkt förbi prisgalorna men uppmärksammades av både kritiker och den breda publikmassan.

Snittbetyg: 4,1/5

Antal recensioner: 8

Betyg på IMDB: 7,7/10

10. Mandarinodlaren

Filmen satte Estland på filmradarn när den nominerades till en Oscar får årets bästa utländska film. Mandarinodlaren är en berättelse om förlust och tillhörighet. Bedöms av många som årets mest gripande film.

Snittbetyg: 4,1/5

Antal recensioner: 14

Betyg på IMDB: 8,4

9. Kung Fury

Foto: Laser Unicorns
Foto: Laser Unicorns

Kortfilmsfenomenet av David Sandberg gjorde minst sagt en viral explosion. Berättelsen är ett fullspäckat actionäventyr med en unik visuell stil som berömts världen över.

Snittbetyg: 4,1/5

Antal recensioner: 6

Betyg på IMDB: 8,2/10

8. Timbuktu

Ett fransk-mauretanskt drama som skildrar staden Timbuktu under beslag av militanta islamister som förbjuder allt. Även den nominerades till en Oscar för årets bästa utländska film.

Snittbetyg: 4,1/5

Antal recensioner: 12

Betyg på IMDB: 7,2/10

7. Star Wars: The Force Awakens

star wars
Foto: Disney

Det var spänt inför premiären och J.J. Abrams sade innan att det var den värsta dagen i sitt liv när han för första gången skulle visa Force Awakens för en publik. Men det visade sig snabbt att Abrams inte hade någonting att oroa sig över. Filmen flörtar ständigt med de hängivna fansen och bjuder på en visuell fest.

Snittbetyg: 4,1/5

Betyg på IMDB: 8,3/10

6. Carol

Carol
Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB

– Jag kan räkna på en hand hur många filmer jag har sett, som jag har varit livrädd för de ska ta slut. ”Carol” är en av dem, skribent Eric Diedrichs.

En berättelse om två homosexuella personers hemliga förhållande. Filmen är nominerad till flera Oscars, bland annat för bästa kvinnliga huvudroll (Cate Blanchett).

Snittbetyg: 4,2/5

Antal recensioner: 16

Betyg på IMDB: 7,5/10

5. Insidan ut

Känslorna i Insidan ut
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB

Filmen bröt trenden för formsvaga Pixar som hade gjort sina sämsta filmer i Monsters University, Bilar 2 och Brave. Kreativiteten i Insidan ut sprudlar från första minuten till den sista. Äventyret är roligt och det griper tag i hjärtat.

Snittbetyg: 4,2/5

Antal recensioner: 16

Betyg på IMDB: 8,3/10

4. Tjuvheder

Tjuvheder
Foto: Triart Film AB

Kortfilmsskaparen Peter Grönlund långfilmsdebuterade med Tjuvheder, ett socialrealistiskt drama. Enligt Filmtopp.se:s skribent Eric Diedrichs var det med all rätt som filmen golvade den svenska kritikerkåren.

Snittbetyg: 4,2/5

Antal recensioner: 19

Betyg på IMDB: 7,5/10

3. Min Lilla Syster

Filmtoppen 2015 – Svenska kritikers favoriter
Foto: Tangy

Amy Diamond imponerade stort på kritikerkåren i Sanna Lenkens dramafilm om ätstörningar. Flera recensenter är övertygade om att filmen kommer att ta hem flest priser på Guldbaggegalan i januari.

Snittbetyg: 4,2/5

Antal recensioner: 21

Betyg på IMDB: 7/10

2. Birdman

Michael Keaton i Birdman
Foto: Twentieth Century Fox AB

Berättelsen om en före detta skådespelarstjärna som nu är tillbaka ringar in hans gestaltares, Michael Keaton, karriär. Keaton har länge ansetts vara avdankad men blev Oscarsnominerad för sin insats i Birdman och är snart bioaktuell med den superhyllade thrillern Spotlight.

Snittbetyg: 4,2/5

Antal recensioner: 25

Betyg på IMDB: 7,8/10

1. Spionernas bro

Filmtoppen 2015 – Svenska kritikers favoriter
Foto: Twentieth Century Fox AB

En av filmvärldens ikoniska regissörer, Steven Spielberg, är tillbaka med sitt rykande färska spiondrama. Filmen har hyllats rejält av den internationella kritikerkåren och den svenska kåren ser ut att vara ense om deras bedömning.

Snittbetyg: 4,3/5

Antal recensioner: 5

Just nu toppar Spionernas bro filmtoppen 2015.

Betyg på IMDB: 7,7/10

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL