Se den nya trailern för UFO Sweden – premiär på juldagen

Filmtopp tipsar: 10 urmysiga svenska filmer och var du streamar dem

Fredrik Edström
22 juli 2023 kl. 09:07

Kom ihåg den här listan nästa gång du behöver mysa ner dig!

Efter en rad braksuccéer på våra biografer mår den svenska dramakomedin som en kung. Därför vill jag i dag lista ett gäng moderna dramakomedier som inte går att beskriva på annat sätt än urmysiga!

"Jag avskyr svensk film" är en replik som strösslats runt i min umgängeskrets otaliga gånger. Faktum är att jag hört en stor mängd människor, även från folk förtjusta i film, spä på hatmaskineriet mot den gul-blåa filmskatten. Vansinne är det. Skrapar du bara lite på den till synes dassiga ytan hittar du guldkorn som lever med dig länge. Svensk film är, precis som all kultur, en ödmjuk blandning av högt och lågt och om du letar skall du också finna.

I dag vill jag dock fokusera på den övre skalan av moderna, svenska filmer. Jag tycker mig ana en trend inom svensk filmindustri där dramakomedin står sig starkare än någonsin. En dag ska allt här bli ditt rullar på svenska biografer och tidigare i år fick Dagen jag slutade prestera och började onanera fina recensioner. Även Ur Spår överraskade och tog sin publik med storm. Därför ville jag passa på att tipsa om tio, moderna, favoriter av urmysiga svenska filmer. Spara gärna den här listan till en dötråkig vab-dag, regnig Söndag eller grådassig vardag som behöver piffas upp med en liten tittoperation in i den svenska folksjälen. Detta är 10 urmysiga svenska dramakomedier.

Comedy Queen
Foto: SF Studios

Comedy Queen (2022)

Regi: Sanna Lenken
Medverkande: Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Ellen Taure m.fl.
Här streamar du: Comedy Queen (2022)

När sentimentala rullar fungerar för mig så slår de knockout! Comedy Queen gjorde utan tvivel det på mig. Kanske är jag extra sårbar nu när jag är förälder eller också är det så att regissör Sanna Lenken har hittat perfekt mängd hjärta för en idé som med enkelhet hade kunnat bli lökig. Det skadar inte att Sigrid Johnson är helt magnifik i huvudrollen heller, det ska sägas.

Ring Mamma
Foto: SF Studios

Ring mamma (2019)

Regi: Lisa Aschan
Medverkande: Sanna Sundqvist, Nina Gunke, Alexander Karim m.fl.
Här streamar du: Ring mamma (2019)

Föräldrar och föräldraskap kan vara bra knepigt, fråga bara världens alla terapeuter. I Ring Mamma bjuds vi på en mångfacetterad relation mellan mor och dotter som liksom aldrig lyckas tala samma språk. Ring mamma är dräpande rolig, uppfriskande ärlig och rakt igenom urmysig.

Psykos i stockholm
Foto: SF Studios

Psykos i Stockholm (2020)

Regi: Maria Bäck
Medverkande: Josefine Stofkoper, Josefin Neldén, Sanaz Saidi, m.fl.
Här streamar du: Psykos i Stockholm (2020)

Ännu en krånglig relation mellan mor och dotter, börjar ni också ana ett mönster här? Jag vet, titeln kanske inte är en direkt synonym till urmysig, men faktum är att trots det tunga temat lyckas filmen skildra barndom på ett oerhört naket och genuint vis. 

Foto: TriArt
Foto: TriArt

Så jävla easy going (2022)

Regi: Christoffer Sandler
Medverkande: Nikki hanseblad, Melina Paukkonen, Emil Algpeus m.fl.
Här streamar du: Så jävla easy going (2022)

Ännu en ungdomsfilm som omfamnar sin publik och sina karaktärer på ett ytterst kärleksfullt vis. Regin liksom bubblar av tonårens rebelliska och bångstyriga känslosvängar, mycket tack vare storyn som kretsar kring utebliven ADHD-medicin. Huvudrollerna, Nikki Hanseblad och Melina Paukkonen, är ruskigt stabila.

Spring Uje
Foto: TriArt Film

Spring Uje, spring (2020)

Regi: Henrik Schyffert
Medverkande: Uje Brandelius, Therese Hörnqvist, Bixi Brandelius m.fl.
Här streamar du: Spring Uje, Spring (2020)

Humorlegenden Henrik Schyfferts regidebut är en alldeles formidabel och urmysig film. Uje Brandelius spelar sig själv och gestaltar den period i livet som han diagnostiserades med Parkinsons sjukdom. Som väntat är filmen en komisk pärla, men bäst av allt är de surrealistiska drömmarna när Ujes musik vaknar till liv i hans riktiga liv. En del anstränga budskap till trots, så är filmen en urmysig slam-dunk.

Dröm vidare
Foto: NonStop Entertainment

Dröm vidare (2017)

Regi: Rojda Sekersöz
Medverkande: Evin Ahmad, Gizem Erdogan, Malin Persson, m.fl.
Här streamar du: Dröm vidare (2017)

Dröm vidare är en film om att försöka starta på ny kula och om det överhuvudtaget är möjligt? Mirja kommer precis ut ur fängelset och slits mellan startgroparna till ett nytt liv och sin förra umgängeskrets. Ännu en gång en svensk film som tar ett ganska uttjatat och beprövat koncept men ingjuter enormt mycket liv och energi genom talangerna bakom och framför kameran. 

UFO Sweden
Foto: SF Studios

UFO Sweden (2022)

Regi: Victor Danell
Medverkande: Inez Dahl Torhaug, Jesper Barkselius, Eva Melander m.fl.
Här streamar du: UFO Sweden (2022)

Filmkollektivet Crazy Pictures andra långfilm och ännu en gång pushar man svensk genre-film. UFO Sweden är en riktigt mysig hyllning till samhällets kufar, men även vikten av tillhörighet. Slutet bjuder på det närmaste en svensk Interstellar vi någonsin kommer att komma och skådespeleriet är riktigt bra! UFO Sweden blir kanske lite väl spretig, men funkar ändå klockrent som urmysig svensk film. 

Kyss mig
Foto: Nordisk Film

Kyss mig (2011)

Regi: Alexandra Therese Keining
Medverkande: Liv Mjönes, Ruth Vega Fernandez m.fl.
Här streamar du: Kyss mig (2011)

Kyss mig är en klassisk romantisk mys-rulle som, ännu en gång, gör mycket med små medel. Storyn har vi utan tvivel sett förut men kärleken mellan Liv Mjönes och Ruth Vega Fernandez karaktärer känns genuin och äkta.

svenskjävel
Foto: TriArt Film

Svenskjävel (2015)

Regi: Ronnie Sandahl
Medverkande: Bianca Kronlöf, Henrik Rafaelsen, Mona Kristiansen m.fl.
Här streamar du: Svenskjävel (2015)

Ronnie Sandahls Svenskjävel skildrar den smärtsamma perioden som "ung vuxen" där å ena sidan världen väntar på en, men å andra sidan kan du ingenting. Huvudpersonen "Dino" (Bianca Kronlöf) flyttar, som så många andra unga svenskar, till Oslo i jakt på det feta lönekuvertet. Dock spårar hennes dröm snart ur när hon fastnar i en kärlekstriangel med en gift man. Svenskjävel är ett närgånget, smärtsamt men samtidigt mysigt porträtt.

Tårtgeneralen
Foto: SF Studios

Tårtgeneralen (2018)

Regi: Filip Hammar & Fredrik Wikingsson
Medverkande: Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Tomas von Brömssen m.fl.
Här streamar du: Tårtgeneralen (2018)

Sist ut är Filip Hammars och Fredrik Wikingssons filmatisering av sin egna bok: Tårtgeneralen. Duon gör det som de kan allra bäst: skildra samhällets utsatta och lite speciella med stora doser värdighet och en litet kryddmått av hån. Filmen är en vacker skildring som utan tvivel kvalificerar sig till kategorin "urmysig" utan att för den delen vara något mästerverk. I synnerhet Hammars ansträngda voice-over kunde jag klarat mig utan på en annars fin rulle. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL