6 filmer som borde få uppföljare – dessa vill vi se mer av!

6 filmer som borde få uppföljare – dessa vill vi se mer av!

Emil Oscar Rasmussen
23 juli 2023 kl. 09:07

Filmerna som gjorde sig förtjänta av en fortsättning

Det känns som om mer eller mindre alla framgångsrika filmer (och mindre framgångsrika filmer) får en uppföljare nuförtiden. Men det finns faktiskt en och annan rulle från de senaste åren som har gjort sig förtjänt av en fortsättning – utan att få det. Här är sex filmer som borde få uppföljare...

I den här eran av onödiga uppföljare, remakes, reboots och allt vad det heter är det en utmaning att komma på filmer som varit bra nog att förtjäna en uppföljare utan att få det. Det är dessutom en uppfriskande känsla att det finns filmer man vill se mer av, utan att minnet av dem har besudlats av en betydligt sämre fortsättning.

Ska jag ändå välja ut en handfull filmer som jag tycker förtjänar en uppföljare så finns det några titlar som sticker ut. Dessa filmer lyckades inte bara väcka ett begär av mer, utan lämnade mig också med genuin nyfikenhet.

6 filmer som borde få uppföljare

Streama District 9 (2009)
Foto: Sony Pictures

District 9 (2009)

Genre: Action, Sci-fi
Regi: Neill Blomkamp

Få filmer har lämnat mig med känslan "vad kommer hända nu då?" på samma sätt som Niell Blomkamps District 9. Kanske är det för att Blomkamp fortfarande inte lyckats skapa något på samma nivå som District 9 som gör att önskan om mer känns extra stark i detta fallet, men jag vågar samtidigt påstå att det inte är riktigt så enkelt. Det ödesdigra slutet i kombination med den väletablerade världen med den Apartheid-inspirerade relationen mellan människor och aliens rymmer så mycket att det tveklöst hade gått att bygga vidare på konceptet.

Här kan du streama: District 9 (2009)

The Nice Guys
Foto: Warner Bros.

The Nice Guys (2016)

Genre: Komedi, Action, Krim
Regi: Shane Black

Russell Crowe och Ryan Gosling är duon vi inte visste att vi ville ha innan The Nice Guys gjorde entré i våra liv. Deras kemi i filmen är fullkomligt enastående och båda är som gjutna i den lite udda och underfundiga 70-talsvärld som Shane Black har skapat. The Nice Guys är en film som det pratas alldeles för lite om med tanke på hur vass den faktiskt är, och det enda som kanske skulle kunna råda bot på det är en uppföljare. Det hade inte varit svårt att föreställa sig Gosling och Crowe ta sig an ett nytt fall trots tafflighet och tillkortakommanden, och det hade dessutom kunnat göras med en helt fristående berättelse som inte skulle riskera att besudla originalet.

Här kan du streama: The Nice Guys (2016)

Edge of Tomorrow
Foto: Warner Bros.

Edge of Tomorrow (2014)

Genre: Action, Sci-fi
Regi: Doug Liman

Jag tror att nästan alla jag har pratat med som har sett Edge of Tomorrow har satt på filmen med förväntningen om att få se en typisk actionrulle i mängden – och i samtliga har blivit positivt överraskade. Edge of Tomorrow är ett väl sammanvävt actionpussel, som håller uppe tittarens intresse från första stund. Filmen kretsar i stort kring att lösa uppdraget som finns framför näsan på huvudkaraktärerna, och även om det är en stor del av behållningen i filmen så finns det onekligen utrymme att fortsatt gräva i det utomjordiska hot som människan krigar mot.

Här kan du streama: Edge of Tomorrow (2014)

Tintin
Foto: Sony Pictures

Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet (2011) – hoppet lever

Genre: Animerat, Action, Äventyr
Regi: Steven Spielberg

Många hade nog räknat med att en uppföljare till Tintins äventyr från 2011, regisserad av självaste Steven Spielberg, skulle ha kommit ut vid det här laget, men så har det inte blivit. Personligen är jag inte världens största fan av Tintin (häng mig inte, men varför är han alltid så duktig och präktig?), men allt med den här filmen skriker franchise. Planen var också att det skulle komma åtminstone två uppföljare, men över ett årtionde senare lyser de med sin frånvaro.

Med det sagt lever hoppet än – en uppföljare sägs fortfarande vara på väg, men nu med Peter Jackson som regissör (han var producent för första filmen). Om det faktiskt kommer att ske eller om förseningarna kommer att fortsätta i all oändlighet får tiden utvisa.

Här kan du streama: Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet (2011)

Warcraft
Foto: Universal Pictures

Warcraft: The Beginning (2016)

Genre: Action, Äventyr, Fantasy
Regi: Duncan Jones

Okej, baserat på kvaliteten i Warcraft förtjänar filmen verkligen inte en uppföljare – den levde helt enkelt inte upp till förväntningarna på något plan. Med det sagt är det kanske också precis det som gör att den hade mått bra av ett nytt försök? Regissören Duncan Jones var öppet passionerad över projektet och ska ha varit villig att fortsätta med ännu en film om han fick friare tyglar. Med en så stor fanbase som Warcraft-franchisen har hade det kanske inte varit en dum idé att faktiskt ge honom precis det?

Här kan du streama: Warcraft: The Beginning (2016)

Zootropolis
Foto: Disney

Zootropolis (2016)

Genre: Animerat, Äventyr, Komedi
Regi: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush

En av de aspekter som imponerade på mig allra mest med Disney-filmen Zootropolis är hur väl världen byggdes upp. Staden vi bjuds in i känns extremt storskalig, men samtidigt detaljerad och genomtänkt. Då pratar jag inte om det visuella, utan karaktärernas funktioner i världen och hur de samexisterar med varandra. Det är just det imponerande världsbygget som gör att jag tror filmen hade kunnat hantera en uppföljare utan problem. Även det här är en film där det finns så mycket mer att utforska.

Här kan du streama: Zootropolis (2016)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL