Filmer som är så dåliga att de blir bra – Filmtopp tipsar

Filmer som är så dåliga att de blir bra – Filmtopp tipsar

Sofie Landgren
17 november 2023 kl. 21:11

För den som vill leva lite

Det finns dåliga filmer, och det finns bra, men sen finns det också de filmer som är så dåliga att det faktiskt blir bra. Vi på filmtopp har sammanställt en lista med de filmer där tanken har varit att de skulle bli seriösa, bra filmer, men istället har blivit såpass dåliga att man inte kan låta bli att skratta.

Här är filmerna som är såpass usla att de blir bra

Dolittle
Foto: Universal Pictures.

Dolittle (2020)

Vi rivstartar tipsen med en film som mirakulöst sett fått hela 5,6/10 i betyg på IMDb, nämligen den senaste anpassningen av den klassiska veterinären som pratar med djur, Dr. Dolittle. En läkare som kan prata med djur och som ger sig ut på ett äventyr för att hitta en legendarisk ö med en ung lärling och ett gäng konstiga husdjur.

För att vara den första, stora rollen som Hollywoodstjärnan Robert Downey Jr. gjorde efter att ha lämnat MCU med Avengers: Endgame, förväntade sig tittarna att det skulle bli något storslaget, att det med andra ord skulle bli allt annat än just Dolittle. Medan filmen ger sig på att vara ett häftigt äventyr, läggs alltför mycket av dess fokus på barnslig humor som kommer från djuren och deras "knasiga" personligheter.

Det som verkligen drar filmen över kanten "så dålig att den blir bra" är dock Robert Downey Jr.s märkliga framträdande och röst, vilket gör att varje replik oavsiktligt känns som en humoristisk feltagning.

Här kan du streama: Dolittle (2020)

Snakes on a plane (2006)
Foto: SF Studios.

Snakes on a Plane (2006)

Vi hoppar ner ett snäpp i betygsättningen till Samuel L. Jackson och Snakes on a Plane, som ändå har lyckats kamma ihop ett imponerande betyg av 5,5/10IMDb. Filmen handlar om en FBI-agent som har fått i uppdrag att transportera ett vittne från Hawaii till Los Angeles i ett vanligt passagerarflygplan. Ombord på planet finns också en torped som fått i uppdrag att tysta vittnet. Hans bagage består av en bur med dödligt giftiga ormar och för att förgöra vittnet släpps ormarna fria ombord på planet.

Filmen fick redan innan premiären ett rykte av att vara en ordentlig B-film och när filmen äntligen släpptes, lyckades den leverera det absurda och den humoristiska innehållet som fansen hade förväntat sig. Även om det inte nödvändigtvis resulterade i stora intäkter för filmen, så är den idag klassad som en kultfilm inom genren "så dålig att den blir bra".

Här kan du streama: Snakes on a Plane (2006)

Morbius (2022)
Foto: Sony Pictures.

Morbius (2022)

Sony Pictures storsatsning av filmen Morbius blev milt sagt flopp. Filmen har dock lyckats skrapa ihop 5,2/10 i betyg på IMDb, mest tack vare att den blivit ett riktigt internetskämt och något humoristiskt att skratta åt.

Filmen handlar om Dr. Michael Morbius, en vetenskapsman som experimenterar med fladdermus-DNA för att rädda hans liv från en försvagande sjukdom. Testet går dock fel, och läkaren förvandlas snart till en skrämmande vampyr som tvingas konsumera blod för att överleva.

Här kan du streama: Morbius (2022)

Freddy got fingered 4,6
Foto: Twentieth Century Fox.

Freddy Got Fingered (2001)

Aj, aj, aj… Tom Green hur kan du sova gott (om du nu gör det). Hela filmen är en kallsvettig mardröm – och inte på ett vidare roligt sett. Vill du ha feber utan att faktiskt behöva bli sjuk på riktigt? Ja, men då är detta bottennapp ett jättebra alternativ! Förvånansvärt nog har den 4,6 av 10IMDb. Och visst är det rätt kul, om än bottenlöst skämmigt, att se Tom Green blottgöra sina värsta sidor.

Här kan du streama: Freddy got Fingered (2001)

Batman & Robin (1997)
Foto: Warner Bros.

Batman & Robin (1997)

Joel Schumachers andra Batman-film känns mer som ett barnkalas på LSD än något annat. Magiska, men ack så fåniga one-liners, neondräkta färger och silverräven George Clooney som Batman. Clooney i all ära, men någon mörkrets riddare är han inte. Samtidigt är det en ganska rolig film att ta del av, men mest för att den är så totalt flippad. Betyg på IMDb? Smärtsamma 3,8 av 10.

Här kan du streama: Batman & Robin (1997)

The Room (2003)
Foto: Wiseau-Films, TPW Films, Chloe Productions.

The Room (2003)

Nu äntrar vi legendarisk mark. Få usla filmer har fått så mycket kärlek som The Room. Och vi förstår varför. Detta är en film man kan se hur många gånger som helst och fortfarande förbryllas över… PRECIS ALLT. En total braintwister där INGENTING fungerar. Tänk dig att en utomjordisk varelse, som studerat människor, försöker återskapa en kärlekstriangel så får du ungefär det här resultatet.

Genom att totalt misslyckas med att skildra vad som är mänskligt lyckas Tommy Wiseau på något vis highlighta allt som får oss att fungera. IMDb-betyget är katastrofala 3,6 av 10 – men trots detta säljs biovisningar av filmen ut världen över. En dålig film många gillar.

Här kan du streama: The Room (2003)

Mac & Me (1988)
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer, Orion Pictures.

Mac and Me (1988)

Denna fruktansvärda, uppenbart E.T.-härmande, "familjefilm" tar priset. Det blir inte mycket sämre, men ändå sevärt än Mac and Me. Är det självskadebeteende att om och om igen återvända till detta havsverk? Kanske. Men här och häpna – den har NÅGOT. Och detta något reflekteras inte riktigt i det über-patetiska IMDb-betyget 3,4 av 10.

Här kan du streama: Mac and Me (1988)

NÄSTA ARTIKEL