Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmer om Area 51 – Låt oss titta på utomjordingar!

Filmer om Area 51 – Låt oss titta på utomjordingar!

Charlotte Brange | Lista
19 september 2019
Charlotte Brange | Lista
19 september 2019

Vad är det egentligen som sker bakom kulisserna i det topphemliga området Area 51?

Filmtopp har gjort en djupdykning i filmer med utomjordingar i fokus. Vilken är din favorit?

I somras dök evenemanget ”Storm Area 51: They Can’t Stop All of Us” upp på Facebook, där över 2 miljoner människor tänker resa till innersta USA, trotsa avspärrningarna, och ta sig in i mytomspunna Area 51 den 20 september. I det avskiljda militärområdet sägs det att USA förvarar undangömda utomjordingar – döda eller levande. Fram tills för ett par dagar sedan planerades det även att genomföras musikfestivalen "Alienstock" i byn bredvid, men som fick ställas in då det befarades att alldeles för många människor skulle komma dit.

Area 51 erkändes inte officiellt av CIA förrän år 2013, i dokument där det både förklarades uppkomsten av området och vad det används till. Redan på 1950-talet ska USA ha börjat experimentera, utveckla och testa olika militära instrument i området kring saltsjön i Nevada. Sekretessen är stenhård – det är absolut förbjudet att ens komma i närheten, vilket har gett upphov till alla möjliga konspirationsteorier, bland annat att det finns rymdvarelser gömda bakom de arga skyltarna och höga stängslen. Vad som är förbjudet, är ju självklart extra spännande.

Även om grundaren av evenemanget menar att det hela bara är ett skämt, verkar amerikansk militär inte alls tycka att det är särskilt roligt, utan tar det hela på största allvar. Nu återstår det att se vad som händer under de närmaste dagarna – kommer någon att kunna ta sig in i Area 51? Har amerikanerna gömt några rymdvarelser i Nevadas öken?

Kittlar det av spänning och du vill veta mer? Djupdyk i några av dessa nedan för att få se them aliens!

Bob Lazar & Flying Saucers (2018)

Bob Lazar

Fysikern och konspiratören Bob Lazar är något av ett ”Area 51-orakel” och är visselblåsaren bakom avslöjandet av Area 51:s existens. Denna dokumentär berättas av Mickey Rourke, som i sin tur förklarar hur Lazar arbetade i området, de mystiska saker som han har sett, och allt märkligt som inträffat. Vare sig man väljer att se på honom som ett trovärdigt UFO-vittne eller en galenpanna, så är det intressant och ett bra ställe för konspirations-noviser. Finns på Netflix.

Independence Day (1996)

Independence Day av Roland Emmerich.

Independence day blev en fullträff när den slog ner 1996 som ett spännande rymdäventyr och anses nu som en amerikansk klassiker inom katastroffilms-genren. Plötsligt dyker ljusfenomen och märkliga ”stora frisbees” upp över planetens storstäder och det visar sig snart att dessa innehåller aliens med onda baktankar.

Amerikanerna med Will Smith i spetsen lyckas till slut skjuta ner en utomjording, och denne tas till det topphemliga området Area 51 för att undersökas. I verkligheten var amerikansk militär inte överförtjusta av filmen och vägrade hjälpa till med filmens rekvisita när de fick nys om att Area 51 skulle vara en så stor del av filmen. Filmen tände under 90-talet en eld i ufoälskarnas hjärta och fick en uppföljare 2016.

Första filmen finns bland annat på SF Anytime.

Area 51 (2015)

Found footage är en genre som hittade sin rätta plats och slog igenom stort med obehagliga Blair Witch Project (1999). Oren Peli, regissören bakom Paranormal Activity, tog chansen att spinna vidare på Area 51-konspirationerna. Ett gäng ungdomar bestämmer sig för att smyga sig förbi alla militärvakterna och det som finns bakom gallren är allt annat än naturligt. Kanske lyckades Peli förutspå vad vi kommer att hitta för film efter stormningen i helgen...?

Lilo & Stitch (2002)

Lilo och stitch
Foto: Disney.

Den här var ju lite otippad. Skulle det mest amerikanska vi har, Disney, vilja avslöja USA:s största hemlighet? Nja, lite kanske.

Lilo & Stitch utspelar sig till största del på Hawaii och berättar historien om hur en liten flicka hittar ett minst sagt underligt husdjur, som visar sig vara en utomjording. Många har haft en mjukis-Stitch och växt upp med det fina budskapet om att familjen (Ohana) är det finaste vi har.

En referens som de flesta missade är en liten subtil hint till verkligheten bortom Disneys pastellfärger. Rymdvarelserna som Stitch tillhör benämner jorden som ”Area 51” i förbifarten, vilket UFO-nördarna snabbt snappade upp och utvecklade. Det finns även teorier om att Lilos föräldrar var med i CIA och att det bland annat är därför som rum är fullt av knäppa böcker.

Lilo & Stitch finns bland annat på Viaplay Store.

Storm Area 51 (2020) & Storm Area 51 (2020)

Storm Area 51

Håll utkik – det planeras både en tv-serie och en dokumentär om "Area 51-invasionen" inom närmaste tiden. Det är oklart om skaparna hoppas på en miserabel katastrof (à la dokumentären Fyre – The Greatest Party That Never Happened, som släpptes i år) eller om de verkligen tror att de kommer att välkomnas av vänliga, men udda, figurer från yttre rymden.

Vad tror ni, finns det utomjordingar inlåsta i öknen i USA?

Läs även Charlottes krönika om varför rymdfilmer ständigt är på tapeten.

NÄSTA ARTIKEL