Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmcirklen tipsar – parodifilmerna du måste se

Filmcirklen tipsar – parodifilmerna du måste se

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
25 maj 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
25 maj 2022

Dessa parodier får du absolut inte missa.

Filmcirkeln har återigen slagit sina kloka huvuden ihop och tipsar nu om tre parodifilmer som du absolut måste se.

Vidar Justegård tipsar om:

The Cabin in the Woods (2011)

Cabin in the Woods.
Foto: Lionsgate.

"The Cabin in the Woods" börjar som en sedvanlig skräckfilm, att ett gäng ungdomar ska övernatta en helg i en stuga i skogen. Vi har sportfånen, den populära tjejen, oskulden, the nice guy och stoner'n. Alla klassiska stereotyper. Någon hittar en dold ingång till en källare fylld med mystiska artefakter. Fram tills nu skulle det kunna vara en beskrivning av Evil Dead, men här efter tar filmen en oväntad vändning allt eftersom.

Egentligen är det kanske lite av en spoiler att nämna att The Cabin in the Woods är en parodi på skräckgenren som driver med alla klassiska klyschor. Men nu är det som det är. Temat för veckan är parodier och detta är helt klart en av de bästa. Det går att rada upp många underbara scener, men för att inte förstöra upplevelsen så håller jag mig sparsam om filmens innehåll. Istället väljer jag att beskriva den som en blandning av Inception, Evil Dead och Scream. Ett måste lika mycket för skräckälskaren som Nolan-fanboysen.

Marcus Ljung tipsar om:

Jojo Rabbit (2019)

Jojo Rabbit.
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Vem i modern tid gör humor bättre än Taika Waititi? Den nyzeeländska regissören har en fantastisk förmåga att balansera komik med allvar, samtidigt som han gör narr av allt från Hitler till krigsfilm.

Jojo Rabbit är ett underbart exempel på Waititis talang. Stackars Jojo far omkring som en pojkscout-hitlerjugend och lär sig allt från att hälsa korrekt, till att kasta granater. Men när hans mamma gömmer en judisk flicka på vinden tvingas han tänka om.

Genom en pojkes ögon har Waititi fångat naiviteten som säkert många hade på den tiden inför Hitler och hans fruktansvärda dåd. Samtidigt som hemskheter utspelar sig, tramsar Waititi själv runt som en Hitler från Jojos fantasier. Filmer som både kan få mig att skratta tills jag gråter, och bli berörd tills jag gråter gör allt rätt i min bok.

David Lindahl tipsar om:

Hot Shots! (1991)

Hot Shots!
Foto: 20th Century Fox.

Vi står inför brinken av en ny Top Gun-film och då är det väl otroligt passande att hylla den klockrena parodin på originalet. Hot Shots! är en otroligt tramsig film, och jag fullkomligt älskar det. 

Sexscener så heta att bacon steks på naken hud. Flygplan som busar runt och knackar varandra på vingarna. En amiral så dum så klockorna stannar. Och givetvis akrobatik på en motorcykel av sällan skådat slag. Hot Shots! har allt, och dessutom en Charlie Sheen i sitt absolut komiska esse, innan han började spåra ut. Fantastiskt!

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

NÄSTA ARTIKEL