Filmcirklen tipsar – Matthew McConaugheys bästa filmer

Filmcirklen tipsar – Matthew McConaugheys bästa filmer

Filmcirkeln
Uppdaterad kl. 14:09 | Publicerad 23 september 2022 kl. 11:09

Filmcirkeln har plockat fram de bästa filmerna från Matthew McConaughey.

Matthew McConaughey har blivit en av Hollywoods mest uppskattade skådespelare. Men vilka är hans bästa filmer?

Vidar Justegård tipsar om:

The Lincoln Lawyer (2011)

The Lincoln Lawyer.
Foto. Lionsgate.

Många tänker kanske tillbaka på Matthew McConauhgeys karriär före filmer som Interstellar och Dallas Buyers Club som uteslutande bestående av romkom-träsket. Men i ärlighetens namn så bestod majoriteten av hans roller under 90-talet till majoriteten av drama roller. Han gjorde till exempel två försvarsadvokatroller i filmerna A Time to Kill och Amistad. Det var även just advokatrollen som drog upp honom ur romkom-träsket.

I "The Lincoln Lawyer" spelar McConauhgey advokaten Mick Haller (halvbror till titelkaraktären i serien Bosh) som driver sin advokatbyrå från sin bil. Millers moral sätts på prov när han börjar misstänka att hans rika klient kanske inte är så oskyldig som han utgett sig för att vara. Det här är en spännande och rätt så annorlunda advokat/rättegångsthriller och helt klart en McConauhgey-comeback. Utan den här filmen hade vi förmodligen inte fått se honom fullkomligt briljera i miniserien True Detective och för det är jag filmen evigt tacksam.

Marcus Ljung tipsar om:

Mud (2012)

Mud.
Foto: Lionsgate.

Om det fortfarande fanns tvivel för 10 år sedan ifall Matthew McConauhgey kunde spelar seriösa roller, tystade han sina kritiker med filmen Mud. I denna coming of age-film spelar McConauhgey en rymling från lagen som träffar två pojkar som hjälper honom undgå polisen och återförenas med sin älskade.

Det lågmälda dramat av den skicklige regissören Jeff Nichols gav McConauhgey möjligheten att träffsäkert visa vad han verkligen kunde göra med hela sin Texas-persona, och resultatet blev fantastiskt.

David Lindahl tipsar om:

How to Lose a Guy in 10 Days (2001)

How to Lose a Guy in 10 Days.
Foto: Paramount Pictures.

Okej, jag erkänner. Jag är en sucker för romkom-Matthew. I dag är utbudet av leading men som på riktigt kan bära huvudrollen i en romantisk komedi skralt och det gör att min respekt för Matthew McConauhgey växer ännu mer. Karln har charm, utseende och komisk tajming likt forna romkom-giganter som Cary Grant och William Powell. 

I "How to Lose a Guy in 10 Days" är han perfekt. Naturlig nog att spela kort med familjen och byta blöja på systersonen. Men också galen nog att ge sig in i ett spel om kärlek och skämma ut sig fullständigt genom att bröla Carly Simons hitlåt "You're so vain" på en företagsfest. Det blir knappast bättre. 

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL