Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Sevärda kammarspel – Filmcirkeln tipsar

Sevärda kammarspel – Filmcirkeln tipsar

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
06 november 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
06 november 2022

Missa inte dessa kammarspels-pärlor.

I veckans artikel gästas Filmcirkeln av Filmtopps chefredaktör Eric Diedrichs som har hjälpt till att ta fram några riktigt sevärda kammarspel.

Eric Diedrichs (gäst) tipsar om:

Harakiri
En av de få scener i "Harakiri" som lämnar klanens palats. Foto: Shochiku

Harakiri (1962)

Historien om en ronin – en herrelös samuraj – som åker till en rik klan och ber om att få ta sitt liv hos dem i en så kallad seppuku-ritual. Tanken är att de ska tacka nej och istället ge honom pengar (en inte helt ovanlig form av makabert tiggeri på den här tiden), men till hans förvåning säger de istället ja.

Vad som sedan följer är en intensiv uppgörelse med den japanska hederskulturen, som än i dag genomsyrar landet i öst. Den mest konfrontativa scenen involverar ett bambusvärd och är en total smocka mot både tittaren och det auktoritära Japan.

Finns på: TriArt Play, Cineasterna, iTunes (hyr), Google Play (hyr), SF Anytime (hyr) m.fl.

Marcus Ljung tipsar om:

Rope.
Foto: Warner Bros. Pictures

Rope (1948)

 

Alfred Hitchcock har många strängar på sin lyra, och en liten udda sådan är det fantastiska kammarspelet Rope. Projektet var från Hitchcocks sida till stor del drivet av teknisk nyfikenhet då han ville göra en film som upplevdes som att den var filmad i en tagning. Men resultatet blev så mycket mer än bara intressant kameraarbete. 

Rope handlar om två sadistiska studenter som som begår ett mord och sedan placerar liket i en kista mitt i ett rum. Därefter bjuder de in till en middag för att se om de kan komma undan med brottet. En av gästerna är deras professor, briljant spelad av James Stewart, som ganska snart börjar misstänka att något inte står rätt till. Som ett kammarspel är Rope intimt, klaustrofobiskt och spännande. Rekommenderas starkt.

Finns på: iTunes (hyr), Google Play (hyr)

David Lindahl tipsar om:

Man from Earth.
Foto: Anchor Bay Entertainment

Man from Earth (2007)

 

En film som knockade mig rejält när jag såg den första gången var kammarspelet Man from Earth. Ett gäng collegeprofessorer beger sig ut till en stuga för att tacka av en kollega som ska sluta. Men deras lilla utflykt blir plötsligt märklig när kollegan annonserar att han har levt i flera tusen år.

Man from Earth lyckas med otroligt små och enkla medel skapa en intensiv film som håller en på nålar ända in i slutet. Skådespelet är superb och en stort anledningen till att filmen faktiskt lyckas så bra. Kan inte säga mycket mer än att alla bör ge Man from Earth sin tid. 

Finns på: DVD/Blu-ray

Vidar Justegård tipsar om:

Moon.
Foto: Sony Pictures Classics.

Moon (2009)

 

Ett kammarspel kan inte bli mer intimt än en man uppe i en trång rymdstation på månen med enbart en dator som sällskap. Och det är precis det som gör Moon så otroligt intressant. Sam Rockwell spelar en astronaut som samlar in data från månen och som precis innan hans tre års tjänstgöring är över får problem som ställer allting på sin spets.

Skådespelet är a och o i ett bra kammarspel och Sam Rockwell gör en fantastisk insats som den paranoida astronauten som successivt tappar greppet om verkligheten. Ett måste för alla sci-fi-älskare och alla som söker en intim film.

Finns på: Viaplay, Mubi, Draken film, Cineasterna m.fl.

 

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL