Filmcirklen tipsar – bästa filmerna som utspelar sig på havet

Filmcirklen tipsar – bästa filmerna som utspelar sig på havet

Filmcirkeln
10 juni 2022 kl. 08:06

Dessa filmer som utspelar sig på havet får du absolut inte missa.

Filmcirkelns medlemmar VIdar, Marcus och David har ännu en gång synat filmer inom en viss kategori, och den här gången rör det sig om filmer som utspelar sig på havet. Dessa produktioner får du absolut inte missa.

Marcus Ljung tipsar om:

Cast Away (2003)

Cast Away.
Foto: 20th Century Fox.

Cast Away utspelar sig till stor del på en öde ö omringad av hav och blir därav filmens antagonist litegrann. Vi följer Tom Hanks i rollen som en stressad och hårt arbetande FedEx-systemingenjör som en dag kraschar med ett flygplan och flyter upp på en öde ö.

Att regissören Robert Zemeckis får oss att känna så stark kärlek och värme till Hanks men även ett så dött objekt som en volleyboll säger något om vilken otroligt skicklig regissör han är. Det är helt klart en av Tom Hanks och Robert Zemeckis bästa verk, och det är framför allt i slutet som filmen skänker sin publik stora livsinsikter och den skapar känslostormar starkare än stormen som fick Hanks strandad från första början.

Vidar Justegård tipsar om:

Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Master and commander.
Foto: 20th Century Fox.

En av de mest underskattade filmerna som utspelar sig till sjöss är Master and Commander: The Far Side of the World. Den föll i skuggan av Sagan om konungens återkomst som hade premiär samma år.

Filmen utspelar sig under Napoleon-krigen och handlar om den brittiska kaptenen Jack Aubrey och hans besättning som finner sig i en katt och rått lek mot ett franskt kaparskepp. Filmen är en intim och rå skildring om livet till sjöss på en 1800-tals örlog. Sjöslagen är mästerligt filmade och här förskönas inget. Det blir vi varse om tidigt när en skeppsgosse får sin arm amputerad efter filmens inledande actionsekvens.

Roger Ebert beskrev "Master and Commander" pricksäker när det begav sig: "it achieves the epic without losing sight of the human". Filmen var nominerad till bästa film på Oscarsgalan av en anledning men för att citera Saruman: "Against the power of Mordor, there can be no victory".

David Lindahl tipsar om:

Moby Dick (1956)

Moby Dick.
Foto: Warner Bros.

Herman Melvilles episka roman om den galne kaptenen Ahab och den vita valen Moby Dick är en klassiker få kan mäta sig med. Snyggt filmatiserad av John Huston 1956 med Gregory Peck i huvudrollen som dåren Ahab. 

Jag fullkomligt älskar historien om mannen som i ren och skär besatthet jagar den vita valen, jag älskar 50-talets härliga klassiker och framför allt Pecks djupa stämma som ekar över havet likt en vålnad. Tekniskt banbrytande och givetvis metaforiskt gestaltande av hämndens begär blandat med en jakt på det ouppnåbara och människans konstanta vilja att försöka tämja naturens krafter utan framgång.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

NÄSTA ARTIKEL