Filmcirklen tipsar – 3 kostymdraman du måste se

Filmcirklen tipsar – 3 kostymdraman du måste se

Filmcirkeln
20 oktober 2022 kl. 12:10

Här är tre kostymdraman du absolut inte får missa.

Filmcirkeln har rest tillbaka i tiden och grävt fram tre av otroligt bra kostymdraman som du bara måste se.

David Lindahl tipsar om:

Little Women (2019)

Little Women.
Foto: Sony Pictures Releasing.

Jag är otroligt kräsen med nyinspelningar av historier som redan har berättats för många gånger. A Star is Born var en sådan besvikelse som helt enkelt inte levererade något nytt när den för fjärde gången gjordes om av Hollywood. Kort sagt, mina förväntningar inför ytterligare en film av Louisa May Alcotts populära bok Little Women kändes inte lockande.

Men, ack så fel jag kunde ha. Regissören Greta Gerwig lyckades otroligt bra med att modernisera berättelsen genom en spännande rollsättning och en annorlunda balanseringar av fokus på karaktärerna. I många av de äldre adaptionerna är det bara Jo och Laurie som gäller, medan här ger också Gerwig Amy plats på riktigt, mycket välspelat av Florence Pugh.

Jag tänkte direkt att jag skulle dra till med något gammalt och episkt som alla måste se. Men inte den här gången. Nu vill jag tipsa om en fortfarande ganska ny film som verkligen imponerade och som är ett av de bästa nya kostymdraman som jag sett. Hatten flyger av för Greta Gerwig!

Marcus Ljung Tipsar om:

The Piano (1993)

The Piano.
Foto: Mirimax Films.

Min kunskap om kostymdraman är inte jättestor, men jag vill passa på att tipsa om en film som jag tycker är helt fantastisk i sin enkelhet. Och det är Jane Campions The Piano. Långt före hon gjorde The Power of the Dog, och när hon fortfarande var en upcoming regissör från Nya Zeeland regisserade hon The Piano. En lågmäld historia om en stum kvinna och hennes dotter som skickas till Nya Zeeland för att gifta sig med en farmare.

The Piano är vackert filmat i naturen och ett otroligt välspelat drama av allt från Sam Neill och Harvey Keitel, till Holly Hunter och den unga Anna Paquin, där de två sistnämnda vann Oscars för sina roller, Paquin som den näst yngsta någonsin. Givetvis spelar musiken också en otroligt viktig roll där pianot blir ett kommunikativt medel för den stumma kvinna. Det är helt enkelt ett måste!

Vidar Justegård tipsar om:

Gosford Park (2001)

Gosford Park.
Foto: Entertainment Film Distributors.

Då och då kommer det en film som samlar en så pass imponerande rollista att man inte tror sina ögon. Maggie Smith, Kirsten Scott Thomas, Michael Gambon, Clive Owen, Helen Mirren, Ryan Philippe, Stephen Fry och många fler. Rollistan till Gosford Park är imponerande och även om dessa stjärnspäckade filmer sällan blir så bra som man vill hoppas på, så är faktiskt detta ett härligt undantag.

Likt en Agatha Christie-deckare om Hercule Poirot handlar Gosford Park om en stor grupp människor som träffas på ett gods. Men en av gästerna blir mördade och nu är alla misstänka.

Snyggt regisserat av Robert Altman. Missa inte denna deckarpärla till kostymdrama som utspelar sig under 30-talet,

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

NÄSTA ARTIKEL