Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Indiana Jones.

Filmcirkeln tröttnar – franchiserna som bör läggas ned

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
05 januari 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
05 januari 2022

Dessa franchiser bör inte få fler filmer.

Då var det dags att klaga lite igen. Den här gången har Filmcirkeln plockat fram tre franchiser som inte borde få fler filmer nu.

Marcus Ljung har tröttnat på:

Harry Potter-universumet

Fantastic Beasts.
Foto: Warner Bros.

Jag vet inte hur lång Fantastic Beasts-serien ska bli, men en sak är säker. Det är regelrätt mjölkning av Harry Potter-varumärket. I den första av de nya filmerna sätter man en comic relief-biroll i huvudrollen och det hela föll platt. Desperat försökte man sedan rikta om storyn till att handla om karaktärer och platser som Harry Potter-nördarna redan känner till. Vi åkte tillbaka till Hogwarts och vi träffade Dumbledore.

Det enda vi lämnas med i de nya filmerna – hur många de nu blir till slut – är en ny filmserie som jag tyvärr tycker är en alldeles för uppenbar moneygrab som saknar magin (pun intended) som originalfilmerna hade.

David Lindahl har tröttnat på:

Indiana Jones-universumet

Indiana Jones.
Foto: Universal Pictures.

Kom igen, låt oss alla bara vara ärliga. Det finns egentligen enbart en riktigt bra Indiana Jones-film och det är originalet. Den ultimata äventyrsfilmen där professor Jones likt en superhjälte sätter på sig hatt och piskar sig fram genom djungeln i jakt på artefakter. Det blir inte mycket mer äventyr än så.

Jag kan absolut tolerera de två första uppföljarna, kanske främst den där James Bond spelar Indiana Jones pappa. Men sedan den otroligt misslyckade fyran från 2008 måste även Harrison Ford känna att det är dags att lägga ned? Snälla låt en av filmhistoriens mest ikoniska äventyrskaraktärer bestå med lite värdighet!

Vidar Justegård har tröttnat på:

Scream-filmerna

Scream.
Foto: Dimension Films.

"Scream" är en parodi på skräckfilmsgenren samtidigt som den hjälpte till att återuppliva den efter över ett årtionde av uppföljare till filmer som Fredagen den 13:e och Halloween. Sorgligt nog gick den nyskapande filmen samma öde till mötes som de ikoniska skräckfilmerna på 80-talet. Hollywoods mjölkningsmaskin satte sina klor i den.

Varje ny uppföljare av Scream är värre än den tidigare. Ska jag vara helt ärlig har jag bara sett de tre första av filmseriens fyra filmer. Just det, det kom en tv-serie också, plus att en femte film är på väg.

Det som kanske egentligen chockerar en mest är ju faktiskt att Scary Movie-filmerna, som i sig är en parodi på parodin Scream, faktiskt lyckades hålla hyfsad jämn B-films-kvalité genom flera filmer. Men allvarligt talat, Hollywood måste sluta med att göra franchise av varenda nyskapande skräckfilm som släpps.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

NÄSTA ARTIKEL