Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Gone Baby Gone.

Filmcirkeln tipsar – skådespelares bästa regidebuter

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
26 januari 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
26 januari 2022

Tre grymma regidebuter från skådespelare.

Vidar, David och Marcus från Filmcirkeln tipsar om några riktigt grymma regidebuter från skådespelare som bestämde sig för att ställa sig bakom kameran.

Vidar Justegård tipsar om:

Gone Baby Gone (2007)

Gone Baby Gone.
Foto: Mirimax Films.

Ben Affleck gick mot strömmen och rollsatte inte sig själv i sin regidebut. Istället bytte han ut egoism mot nepotism och rollsatte brodern Casey Affleck i huvudrollen som polisen Patrick Kenzie.

Gone Baby Gone är en mästerlig thriller som handlar om utredningen kring en försvunnen flicka som både bjuder på obehag och twister. Filmen är tillsammans med Mystic River några av mina favoriter i genren. Att träffa så här rätt i sin debut och sedan upprätthålla en lika hög nivå med sina två följande regiåtaganden är beundransvärt.

Att Affleck har två Oscars statyetter i hyllan där hemma varav ingen är för han skådespelare säger väl något. Han har dock enligt mig fått lite av en återupprättelse för sitt skådespel på senare år efter hans något utskrattade period under 00-talet. Men oavsett vad man tycker om hans skådespel så är han en jävel bakom kameran.

Marcus Ljung tipsar om:

Easy Rider (1969)

Easy Rider.
Foto: Columbia Pictures.

Skådespelaren Dennis Hopper gjorde en otrolig regidebut som lyckades fånga hippe-eran i USA, genom att göra en film för, av och med hippes själva. Dennis Hopper, Peter Fonda och Jack Nicholson kör motorcykel och lever loppan på de amerikanska vägarna till ett ikoniskt soundtrack.

Under filmens gång får vi känna både som Leo DiCaprios karaktär i Once upon a Time in Hollywood, ”fuckin’ hippes”. Men också ”peace and love”. Vi får följa med på ett drogfyllt motorcykeläventyr där de frihetssökande huvudkaraktärerna krockar med ett land som inte är redo att acceptera deras livsstil.

David Lindahl tipsar om:

Dansar med vargar (1990)

Dansar med vargar.
Foto: Orion Pictures.

Kevin Costner banade väg för en mängd andra skådespelare att göra samma resa som honom, bland annat Mel Gibson och Braveheart. Costner själv har i intervjuer berättat om hans vän på dekis som under en period bodde på hans soffa och till slut gav honom manuset till Dansar med vargar.

Slutresultatet är ett episkt tre timmar långt drama om en nordsoldat under inbördeskriget som upptäcker den amerikanska västfronten. I centrum står ett för sin tid banbrytande och ödmjukt porträtt av USA:s ursprungsbefolkning som än i dag är vackert att beskåda. Har du inte sett Dansar med vargar än vet du redan nu vad du ska göra till helgen.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

 

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL