Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Casablanca.

Filmcirkeln tipsar – pärlor från 40-talet

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
22 december 2021
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
22 december 2021

Tre 40-tals pärlor du måste se.

Bli klassisk till julen. Filmcirkelns David, Vidar och Marcus tipsar om tre riktigt goda pärlor från 40-talet.

Vidar Justegård tipsar:

Casablanca (1942)

Casablanca.
Foto: Warner Bros.

Det hör ta mig tusan till allmänbildningen att ha sett klassikern Casablanca. Vad mer kan vi begära av film än en farlig romans under kriget, två stora skådespelare i huvudrollerna (Humphrey Bogart och Ingrid Bergman), och en parad av ikoniska citat som "Here's looking at you kid" och "We'll always have Paris".

Jag vet att många drar sig för att se gamla filmer, och kanske framför allt svartvita. Men tänk såhär. Förutom att du avsevärt förbättrar dina chanser på framtida quiz-tävlingar när kategorin är "underhållning", får du en ikonisk filmupplevelse i klassisk Hollywood-stil som jag lovar är "the beginning of a beautiful friendship". 

Marcus Ljung tipsar:

Rope (1948)

Rope.
Foto: Warner Bros. Pictrures.

I dag när många filmer försöker bryta ny mark är det kul att blicka tillbaka på en mycket hyllad film från 40-talet som gjorde just det. Med Rope provade Alfred Hitchcock det helt galna med att få en film att se ut som det är filmat i en enda tagning, långt före Birdman och 1917.

Efter ett mord spelar två gärningsmän ett högt spel när de försöker komma undan med dådet, och samtidigt ha en middag ovanpå lådan som de lagt den döde i. En bonus är att James Stewart spelar männens professor som också är bjuden på middagen och som genast anar att något inte står rätt till. Helt enkelt en fantastisk film.

David Lindahl tipsar:

Paradisets barn (1945)

Paradisets barn.
Foto: Pathé.

Om du bara ska se en fransk film i ditt liv är Paradisets barn given. Dubbad till Frankrikes Borta med vinden och ansedd som en av de bästa filmer någonsin, är det ett tre timmar långt episkt romantisk drama under slutet av 1800-talets teater-Paris. Fyra män älskar samma kvinna – en tjuv, en aristokrat, en skådespelare och en mimare – men frågan är vem av dem hon älskar mest.

Paradisets barn var otroligt nog filmad under slutet av andra världskriget när stora delar av Frankrike fortfarande var ockuperat av Nazisttyskland. Flera från Frankrikes motståndsrörelse var involverade i filmen och precis lagom till den var klar befriades Frankrike. Snacka om storslagen premiär!

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL