Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Saknaden.

Filmcirkeln tipsar – filmer om försvunna människor

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
09 februari 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
09 februari 2022

Tre filmer om människor som försvinner.

Filmcirkelns Vidar, David och Marcus har den här gången grävt fram tre grymma filmer om människor som försvinner, en komedi, ett tragiskt drama och ett äventyr.

Marcus Ljung tipsar om:

The Lost City of Z (2016)

Lost City of Z.
Foto: Amazon Studios.

"The Lost City of Z" handlar om utforskaren Major Percival Fawcett som försvann när han sökte efter en mystisk stad i Amazonas på 1920-talet.

Som kameranörd kan jag inget annat än älska att det är filmat på riktigt i Colombias djungel på 35 mm film vars rullar man efter varje inspelningsdag fick frakta i kartonglådor in i ett litet enmotorigt cropduster-plan som flögs ur djungeln. Därefter bytte filmrullarna flygplan tre gånger innan det anlände till London för framkallning. Det är vad jag kallar old school, äkta filmskapande – när man låter sitt crew arbeta nere i skiten bland farlig natur och farliga djur för att uppnå något äkta.

Regissören James Gray skrev till Francis Ford Coppola, som regisserade Apocalypse Now för att rådfråga om att filma ute i riktiga djungeln. Coppolas svar var två ord: "Don't go." Men fasen vilken tur att James Gray struntade i Coppola – för vi fick en fantastisk film.

David Lindahl tipsar om:

Saknaden (2016)

Saknaden.
Foto: Sony Pictures Releasing.

Den ryske mästerregissören Andrey Zvyagintsevs film Saknaden är inget för dig som ogillar tragiska draman. Efter den otroliga filmen Leviatan följde han upp med en bitter historia om ett par som ligger i skilsmässa samtidigt som deras son spårlöst försvinner, vilket tvingar dem att gå samman igen för att leta efter honom.

Saknaden blottar konsekvenser av vuxnas själviskhet och hur det spiller ut över människor i deras närhet, i detta fall ett barn. Zvyagintsev är också skicklig i sin skildring av det ryska samhället och typiskt kulturella ting som han uppvisade redan i Leviatan. En otroligt fascinerande film som lämnar en med mycket att fundera över.

Vidar Justegård tipsar om:

Smala Susie (2003)

Smala Susie.
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Filmer om försvunna personer är ofta ångestladdade, mörka thrillers. "Tråkig klyscha" tänkte nog Ulf Malmros när han skrev manuset till Smala Sussie. I stället levererade han en Tarantino-doftande svartkomedi i Värmland där den ena karaktären är mer skruvad en den andra.

Citaten flödar och bland allt det där absurda roliga och skruvade gömmer sig en ganska trasig tragisk berättelse om människor i samhällets utkant. Smala Sussie är helt klart en modern svensk klassiker som alla bör se!

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL