Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Thirteen Days.

Filmcirkeln tipsar – filmer om amerikanska presidenter

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
02 februari 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
02 februari 2022

Tre måste se filmer om amerikanska presidenter.

Herrarna Marcus, Vidar och David från Filmcirkeln tipsar om tre riktigt bra filmer om amerikanska presidenter som ska ses.

David Lindahl tipsar om:

Young Mr. Lincoln (1939)

Young Mr. Lincoln.
Foto: 20th Century Fox.

Filmer om amerikanska presidenter känns antingen för överfyllda med saker som måste hinna berättas, eller för tunna. Abraham Lincoln måste vara den president som flest skådespelare har gestaltat i Hollywood, och en film som gör det riktigt bra är Young Mr. Lincoln.

Kort och simpelt följer den USA:s stora president som ung vuxen när han börjar studera till advokat och så småningom börjar verka i staden Springfield i Illinois. Handlingen i sig kretsar sedan kring en påhittad stor händelse som formar den blivande presidenten. Men i den ikoniske regissören John Fords trygga händer och med legenden Henry Fonda i huvudrollen får vi ett ärligt porträtt på en man som står upp mot orättvisa och som börjar sin livsresa mot att så småningom inta Vita huset som USA:s president.

Vidar Justegård tipsar om:

Thirteen Days (2000)

Thirteen Days.
Foto: New Line Cinema.

"Thirteen days" är en dramatisering av kubakrisen utifrån John F Kennedys rådgivares perspektiv som spelas av Kevin Costner. Presidenten själv spelas av Bruce Greenwood.

Filmen skildrar riktigt snyggt händelsen då världen var som närmast att hamna i ett kärnvapenkrig och håller spänningen på topp hela vägen. Givetvis tar sig filmer av den här typen vissa friheter, men det är i stort sett en väldigt trovärdig skildring. Vissa delar kan till och med ses sida vid sida med journalfilmer med svårigheten att skilja dem ifrån varandra. Tänker främst på scenerna med FN:s säkerhetsråd.

För den som är intresserad av kallakriget är detta ett måste!

Marcus Ljung tipsar om:

Lincoln (2012)

Lincoln.
Foto: Walt Disney Studios.

Om jag ska välja en film om alla amerikanska presidenter på film är valet givet. Hur skulle jag kunna välja något annat än den gången mästaren Daniel Day-Lewis spelade Abraham Lincoln under perioden när han ändrade lagen så att slaveri förbjöds i USA.

Under Steven Spielbergs regi går Daniel Day-Lewis som vanligt all in i sin rolltolkning och för mig vore det därför galenskap att välja någon annan film om en amerikansk president än denna.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL