Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Inside Llewyn Davis.

Filmcirkeln tipsar – bästa road trip-filmerna

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
16 februari 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
16 februari 2022

Tre vassa road trip-filmer du inte får missa.

Herrarna Marcus, Vidar och David från Filmcirkeln har den här gången plockat fram tre guldkorn inom genren road trip-film.

Vidar Justegård tipsar om:

Almost Famous (2000)

Almost Famous.
Foto: DreamWorks Pictures

"Almost famous" handlar om 15 åriga William Miller, en aspirerande musikjournalist, under det tidiga 70-talet. Han följer med rockbandet Stillwater på deras turné för att få till en artikel åt tidningen Rolling Stone, som han har lurat att han är äldre än vad han är för att få uppdraget.

Filmen är en charmig och rolig resa genom USA och rockens guldålder. Kate Hudson briljerar som Penny Lane, ett hängivet fan av Stillwater och kärleksintresse till både William, och bandets karismatiska gitarrist. Minnesvärda scener avlöser varandra och filmen väcker en dröm hos mig att sitta på en buss genom USA, avtändandes på LSD och ha allsång till Elton Johns hitlåt Tiny Dancer.

Marcus Ljung tipsar om:

Inside Llewyn Davis (2013)

Inside Llewyn Davis.
Foto: CBS Films.

En av Coen-brödernas mindre kända filmer, men enligt mig en av deras bästa filmer. Oscar Isaac spelar Llewyn Davis, en folkmusiker från Greenwich Village under tidigt 60-tal. Vi får följa honom under resor mellan New York och Chicago där han möter motgångar i sina försök att lyckas få skivkontrakt.

Justin Timberlake, Adam Driver, Carey Mulligan och John Goodman spelar fantastiska biroller och musiken är fantastisk, även om karaktärerna i filmen inte verka förstå att Davis röst är himmelsk.

David Lindahl tipsar om:

Nu blåser vi snuten (1977)

Smokey and the Bandit.
Foto: Universal Pictures

Watch old bandit run! Att åka på en road trip kännas så otroligt amerikanskt och likaså filmerna om resefenomenenet. Om jag måste välja en film som jag både blir glad av att se och som fångar en klassisk sida av USA, måste det bli kultklassikern Nu blåser vi snuten.

Ni kan historien. En fullastad lastbil ska levereras på rekordfart genom Texas och längst fram blåser Burt Reynolds runt och lurar polisen i sin fräcka Pontiac. Tuff, cool, rolig och träffsäker i tonen. Det blir knappt bättre än såhär.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL