Filmcirkeln tipsar – bästa mytologiska filmerna

Filmcirkeln tipsar – bästa mytologiska filmerna

Filmcirkeln
02 mars 2022 kl. 10:00

Filmcirkeln tipsar om tre bra filmer om mytologi.

Folktro, sägner och mytologi står på tapeten när Filmcirkelns Vidar, David och Marcus tipsar om sina favoriter inom temat.

Marcus Ljung tipsar om:

Sagan om prinsessan Kaguya (2014)

Prinsessan Kaguya.
Foto: Studio Ghibli.

Regissören Isao Takahata är en av grundpelarna i Studio Ghibli och tyvärr oftast inte lika hyllad som Hayao Miyazaki. Men faktum är att jag skulle ranka flera av Takahatas filmer väldigt högt om man ställer alla studions produktioner mot varandra. Sagan om prinsessan Kaguya är för mig en av Studio Ghiblis främsta verk.

Baserad på en gammal japansk folksaga om en bambuhuggare, handlar filmen om hur han en dag hittar ett spädbarn i ett bamburör, en magisk flicka som växer upp och blir kallad prinsessa av sina föräldrar. De skämmer bort henne med allt hon kan tänkas vilja ha, ett stort hus och fina ägodelar. Filmen ställer intressanta frågor om frihet och den berättar allt med hjälp av minimalistiskt och otroligt vacker animation. Ett måste helt enkelt.

Vidar Justegård tipsar om:

O Brother, Where Art Thou? (2000)

O brother.
Foto: Buena Vista Pictures.

Att placera det antika grekiska eposet Odysséen i 30 talets Mississippi kan antingen bli en triumf eller ett magplask. I bröderna Coens händer blir det den första av de två.

O Brother, Where Art Thou? är löst baserad på den grekiska texten om Odysseus tio år långa färd hem efter kriget i Troja, till sin fru på ön Ithaka. Byt ut kriget i Troja till ett fängelse, Egeiska havet till staten Mississippi och cykloperna till John Goodman med ögonlapp så har vi bröderna Coens bästa film. Denna borde alla se!

David Lindahl tipsar om:

Sinbad: Legend of the Seven Seas (2003)

Sinbad.
Foto: Dreamworks Pictures.Caption

Ibland måste man bara vara ärlig mot sig själv och tipsa om en riktig "guilty pleasure" som ligger en varmt om hjärtat. Sinbad: Legend of the Seven Seas är baserad på den klassiska sagan om Sinbad, en man som seglar de sju haven i jakt på rikedomar och äventyr.

Men, varför tycker jag att du ska se denna tecknade bagatell då? Jo, för att den helt enkelt är genialt gjord. Fartfylld, rolig, romantisk och grymt bra tecknad. Dessutom går det alldeles utmärkt att se den på både svenska och engelska, vilket gör att du kan njuta av den med barn och få lite härligt dubb, eller varför inte på engelska med roliga Brad Pitt som Sinbad. Vad väntar du på? Ut på de sju haven med Sinbad!

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL