Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Troja.

Filmcirkeln tipsar – bästa slagsmålen på film

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
12 januari 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
12 januari 2022

Tre grymma slagsmål på film.

Grymma slagsmål på film är något av en tradition i actiongenren. Marcus, Vidar och David från Filmcirkeln har samlat tre riktigt grymma handgemäng på film.

David Lindahl tipsar:

Kyrkomassakern i Kingsman: Secret Service

Regissören Matthew Vaghn visste exakt vad han gjorde när han lät en charmig engelsman som Colin Firth gå loss på en stackars kyrkoförsamling.

Få actionscener har genuint chockat mig så mycket som kyrkomassakern i Kingsman: Secret Service. Inte i mitt liv kunde jag föreställa mig en så brutal och välkoreograferad slakt i lättsam film för ungdomar?

När musiken stannar lämnas vi med Colin Firths förskräckta blick och inser hur skevt det är att vi hejade på honom genom hela slagsmålet, som att vi också var hjärntvättade av chippet i filmen. Genialt. 

Marcus Ljung tipsar:

Nyhetsfajt i Anchorman

Det finns för många slagsmål på film som tar sig själva på alldeles för stort allvar. Komedin Anchorman: The Legend of Ron Burgundy samlade klyschor från alla möjliga filmslagsmål i en enda scen där nyhetsankarna från olika kanaler gör upp med varandra.

Knivar, handgranater, svärd och kedjor. Någon fångas i ett nät av ryttare på häst och en annan har tagit med sig en handgranat. Samtidigt enas ändå alla om en enda regel. Ingen rör varandras hår. Jag skrattar ihjäl mig.

Vidar Justegård tipsar:

Akilles vs Hector i Troja

"Let's dance" är ett vanligt uttryck inför slagsmål i filmer. Ofta är fighterna faktiskt mer eller mindre koreograferade som danser. 

Konfrontationen mellan Brad Pitts Akilles och Eric Banas Hector i Troja tycker jag är en av de snyggaste dödsdanserna på film. Två motsatser möts i en kamp till döden. Hector som med sin perfekta stridsteknik osjälviskt slåss för sitt folks överlevnad, och Akilles som lekfullt och bestämt svingar sitt svärd hungrig efter personlig hämnd. 

I manuset sägs det ha stått att Akilles slåss som en gud. Enligt mig översattes den biten mer än väl till vita duken.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL