Fem Star Wars-spin offs jag vill se på vita duken!

Fem Star Wars-spin offs jag vill se på vita duken!

Fredrik Edström
Uppdaterad 19 februari 2020 kl. 16:02 | Publicerad 09 december 2016 kl. 14:12

Hade du velat se Star Wars göra dessa avstickare?

Min romans med George Lucas började inte förrän 1999. Jag var en späd, oförarglig parvel, intet anande om hur Star Wars: Episod 1 - Det mörka hotet skulle äntra min ängsliga pojk-värld! Filmen slog fullständig knockout på Fredrik, 11 år. Nätterna blev plötsligt invaderade av drömmar där dubbelbladiga ljussablar, midi-chlorians och fumliga gunganer stod för showen. Jag ville ha mer – av allt! En naivitet jag ibland kan sakna.

Foto: Walt Disney Pictures
Foto: Walt Disney Pictures

Det sägs dock att "less is more" och jag håller faktiskt med i så gott som alla fall. Gäller denna regel även Star Wars enorma filmuniversum? Nej, inte riktigt, är mitt svar på den frågan. Vissa mysterium är givetvis mystiska men jag ser otaliga möjligheter med att låta Star Wars-galaxen sträcka ut sina filmiska tentakler i fler och oväntade riktningar via spin-offs. I denna text kommer jag att redogöra för min galaktiska önskelista. En lista laddad till bredden med intergalaktiska konflikter och tramsiga önskningar. Låt mig presentera fem Star Wars-spin offs som jag vill se!  

En fristående Darth Maul-rulle!

Foto: Walt Disney Pictures
Foto: Walt Disney Pictures

Det ska sägas direkt att mina vuxna ögon inte ser Lucas prequel-filmer med samma godtrogna linser jag bar som elvaåring. Episod 1-3 är CGI-geggiga och hutlöst tafatt skrivna filmupplevelser när de är som värst, vilket dessvärre är påfallande ofta. Däremot finns det en karaktär som inte mist sin vrålcoola lyster: Darth Maul!

Min Star Wars-kännedom befinner sig dock på en lekmanna-nivå. Jag har krigat mig igenom otaliga mängder maraton av del 1-6 men inte vidgat mina horisonter längre än så. Således är jag medveten om att Darth Mauls historia får en fortsättning i den animerade teveserien The Clone Wars, men jag vill se en officiell filmatisering som släpper den kontinuiteten!

Överlevde han fallet efter att ha blivit huggen mitt itu i episod 1? Hur såg lärlingens relation till Kejsare Palpatine egentligen ut? Darth Maul är en mystisk filur vars konturer bara väntar på att fyllas i.

Utforskande av prisjägarnas värld

Foto: Walt Disney Pictures
Foto: Walt Disney Pictures

Hur kommer det sig att just Star Wars når ut till en sån enorm publik av rymd-suktande filmfreaks? Min högst populärvetenskapliga teori är att de teman som bearbetas är universella och spränger barriärer mellan olika kulturer runt om i världen. Den uråldriga kampen mellan det goda och det onda samt mer triviala ämnen som familjegräl skala 1:100 tror jag är de som når fram till människor starkast. De har blivit synonyma med vårt älskade rymd-epos! Låt oss vända på den intergalaktiska steken och introducera komplexitet, gråskalor och lite hälsosam friktion till det beprövade receptet!

Jag vill ha en ensamble-film som utforskar prisjägarnas värld – långt bort från högtravande strider mellan röda och blåa ljussablar. Jag vill utforska alla skumma, opålitliga hörn av Lucas såpopera. Ge mig mångfacetterade karaktärer som aldrig har hört talas om familjen Skywalker – och ärligt talat inte bryr sig. Komplexa, smutsiga karaktärsporträtt där vi som publik aldrig vet vem vi ska anförtro oss åt. Jag tänker Reservoir Dogs korsat med Casino där högstbjudande uppdragsgivare är kung. Den stenhårda tillvaron som prisjägare, helt enkelt. Jag hade älskat det!

Cantina Band: The Movie

Fem Star Wars-spin offs jag vill se på vita duken!
Foto: Walt Disney Studios

Okej, det finns en risk att just detta förslag innehåller en hög halt trams, men jag älskar Cantina Band (som även går under namnet Figrin D'an and the Modal Nodes). Trudelutten de spelar på den rökiga puben i Mos Eisley slutar aldrig eka inuti mitt ödelagda kranium. De hade lätt fått spela på mitt bröllop och begravning och min nyfikenhet kittlas ständigt av dessa anonyma musiker i risiga gummidräkter.

Tänk dig om Almost Famous delar sin genpool med This is Spinal Tap i en psykedelisk och musikalisk käftsmäll. Var deras gig i Mos Eisley ett strögig eller deras stora break? Jag vill se Cantina Band kämpa sig ur galaxens musikaliska kaffesump och slå igenom! Jag vill följa flöjtistens kamp mot hans långvariga missbruk av death-sticks och allehanda intergalaktiska berusningsmedel. Mina ögon och mitt själ behöver detta ljuvliga smörjmedel – genast!

The First Order

Foto: Walt Disney Pictures
Foto: Walt Disney Pictures

Ett av mina största huvudbry med Star Wars: The Force Awakens är filmens styggingar: The First Order. Vad vet vi egentligen om dem? Förutom att de tycks omåttligt förundrade av Nazitysklands och imperiets estetik. Vi vet att deras ledare består av ett rätt risigt CGI-hologram samt en sith-lärling som inte kan rå på en nybörjare som håller i en ljussabel för första gången, men där slutar den dyrbara informationen

Jag vill veta hur ett nytt ondskefullt imperium åter kunde få ett järngrepp kring galaxens hals. Jag vill se The First Orders framväxt och vilka ideologier som ondingarna vilar på. I The Force Awakens är skurkgänget redan etablerade nazi-romantiker och jag är nyfiken på hur detta gick till!

PS: Jag är medveten om att det ska finans en serietidning som berör detta ämne. Det struntar jag dock i, du ska inte behöva läsa läxa för att förstå antagonisters motivation och framväxt.

The Tragedy of Darth Plagueis the Wise

Foto: Walt Disney Pictures
Foto: Walt Disney Pictures

Som jag redan varit inne på är prequel-trilogin inte direkt överbefolkad med minnesvärda ögonblick. Den stapplar, hostar och tragglar sig fram allt som oftast och ljusglimtarna är förhållandevis få, men nog finns de där. Episod 3 innehåller en särskild scen där mytologin tillåts flexa sina mytiska muskler. Palpatine berättar en legend för en ung Anakin Skywalker. Denna legend vill jag ha en djupdykning i.

Palpatine menar på att historian är en "sith-legend" och kretsar kring den kraftfulla Darth Plagueis. Plagueis sades vara så väl bevandrad i läran om kraften att han kunde skapa liv och t.o.m. hindra sina nära och kära från att dö. Plagueis går dock ett bittert öde till mötes: han blir mördad i sömnen av sin yngre lärling (Kan detta vara Palpatine, tro?). En tragisk historia där sanningshalten förblir okänd.

Jag hade velat ha en film som utforskar detta. Kanske en origin-film tillägnad Palpatine som utforskar hans och Plagueis relation? Måhända en mer övergripande film om sith-lordernas uppkomst. Denna legend kittlar min nyfikenhet och fantasi och jag hade verkligen uppskattat en ordentlig djupdykning i mytologin på detta vis.

Vad tycker du? Någon särskild spin-off eller fristående film du vill se från George Lucas evigt expanderande galax?  

NÄSTA ARTIKEL