Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fem sköna golffilmer

Fem sköna golffilmer

Dennis Johansson | Lista
13 februari 2016
Dennis Johansson | Lista
13 februari 2016

Här kommer några golffilmer som både håller som film i helhet:

Idrott på film kan vara både inspirerande och komiskt, vare sig det är medvetet eller inte. Det finns många exempel på båda alternativen. Som idrottsintresserad går det enkelt att välja och vraka i det stora utbudet, men som golfare får man leta lite mer.

Caddyshack (1980)

GACCADDYSHACK01
Foto: Warner-Columbia Film AB

Den galna komedifilmen som inte bara bör ses av golfare och idrottsintresserade. Klockrena biroller som spelas av stora namn som bland annat Bill Murray, Chevy Chase och Rodney Dangerfield. Danny Noonan arbetar som caddie på Bushwood Country Club för att få ihop pengar till college. Inte det lättaste uppdraget när golfklubbens ägare, spelare, gäster och personal är galna.

Tin Cup (1996)

9009570751
Foto: Warner Bros. AB

Kevin Costner spelar före detta golfproffset Ron ”Tin Cup” McAvoy, en av Costners bästa roller. Ron ger en golflektion till Dr. Molly Griswold och faller direkt för henne. Dock är hon tillsammans med Rons golfrival David Simms. För att vinna hennes hjärta bestämmer sig Ron för att ställa upp i proffstävlingen US Open och besegra David Simms. En både rolig och väldigt välgjord film med många riktiga golfproffs mitt ibland stjärnskådespelarna.

The Greatest Game Ever played (2005)

the-greatest-game-ever-played-DI-02
Foto: Walt Disney Studios

Den enda filmen på listan som är baserad på en verklig händelse. Francis Ouimet blev 1913 första amatören att vinna proffstävlingen US Open när han besegrade golflegenden Harry Vardon. En inspirerade, snyggt fotad och känslosam film med en grym Shia LaBeouf i huvudrollen. Innan Transformers-tiden.

Den ofrivilliga golfaren (1991)

large_3ef83ff27ce961a460dee08b348bfb19-sallskap3
Foto: AB Svensk Filmindustri

Man får tycka vad man vill om Stig Helmer-filmerna, men de är sköna klassiker. Den ofrivillige golfaren är inget undantag. En komedi som både spelar på internskämt inom sporten och skämt som den icke utövande förstår. Under sin första dag som gatsopare får Stig Helmer ett erbjudande. På en vecka ska han lära sig att spela golf för att besegra klubbchefen Bruno Anderhage. För att lära sig spelet beger han sig till golfens hemland. Skottland.

Happy Gilmore (1996)

happy-gilmore-DI-04
Foto: Universal Pictures

Inte bara den bästa golffilmen utan även Adam Sandlers bästa film. Hockeyspelaren Happy Gilmore har aggressionsproblem och kan inte åka skridskor ordentligt, men dra åt *beeb* vad han skjuter hårt. När han inte längre platsar i laget och hans farmor blir av med sin bostad byter han ut hockeyklubban mot en golfklubbor för att vinna tillbaka hennes hus. Galen humor och långa utslag som har inspirerat tusentals golfare världen över att göra en ”Happy Gilmore”.

Läs också: 5 gåshudsframkallande sportfilmer

NÄSTA ARTIKEL