Fem romantiska filmsånger vi minns

Fem romantiska filmsånger vi minns

Filmtopp
Uppdaterad 14 februari 2023 kl. 17:02 | Publicerad 26 november 2019 kl. 19:11

Filmsångerna som sprudlar av romantik.

En låt förgyller en film som diamanter förgyller en ring. En särskild sång ger karaktär till filmen och stärker filmens uttryck med en egen röst. Filmtopp har listat de fem bästa låtarna från romantiska filmer!

My Heart Will Go On är en av de allra främsta filmlåtarna Filmtopp minns.
Foto: 20th Century Fox

I Will Always Love You - The Bodyguard (1994)

Denna legendariskt älskade sång skrevs av Dolly Parton 1973 och var året därpå med i hennes succéalbum Jolene. Framträdandet hamnade omedelbart i toppen på Billboards Hot Country Songs och betraktas som en genuin countrylåt framförd av ingen annan är drottningen av just country.

Det var många som höjde på ögonbrynen när 29-åriga Whitney Houston lite mindre än 20 år senare spelade in en nyversion av I Will Always Love You, som titelmelodi för årets storfilm The Bodyguard. I skvallerpressen eldades det på om den bittra rivaliteten mellan Whitney Houston och Dolly Parton över vem som egentligen ägde låten, hon som skrivit låten eller hon som gjort den mer populär?

I verkligheten var konflikten helt och hållet påhittad. I intervjuer och i uttalanden gjorde de båda stjärnorna nämligen ingenting annat än att prisa varandra. Parton var glad över att hennes låt fått ny uppmärksamhet, medan Houston berömde Parton för hennes lysande talang i låtskrivande.

Houstons version prisades på Grammygalan 1992 och låg på topplistan i Australien, USA, Frankrike, Sverige och flera andra länder som en av de mest spelade låtar 1992, tillsammans med bland annat  Smells Like Teen Spirit av Nirvana och Tears in Heaven av Eric Clapton .

Samma dag som Whitney Houston hittats död i februari 2012 gav Dolly Parton ett uttalande till Billboard och sa;

Mine is only one of the millions of hearts broken over the death of Whitney Houston. I will always be grateful and in awe of the wonderful performance she did on my song and I can truly say from the bottom of my heart, 'Whitney, I will always love you. You will be missed”.

My Heart Will Go On - Titanic (1997)

Titellåten i Titanic, århundradets romantiska film och alla vår favoritfilm för första dejten och Alla hjärtans-dag.

My Heart Will Go On skrevs av Will Jennings och James Horner 1997 på uppdrag av regissören James Cameron. Cameron var i början motvillig till en titellåt för Titanic, men ändrade sedan sin hållning med motivationen att en karaktäristisk låt skulle förgylla filmen och vara en marknadsföringsgaranti för den redan tvåhundra miljoner dollar dyra produktionen.

James Horner, som komponerat filmmusiken, hade först tänkt den norska operasångerskan Sissel Kyrkjebø att framföra låten, men valde i sista stund Celine Dion.

Dion var känd i både Nordamerika och Europa för låtar som Ce n’était qu’un rêve och D’amour ou d’amitié, för att inte nämna att hon vunnit Eurovision Song Contest 1988 med Ne Partez pas sans moi (Ge er inte av utan mig) för Schweiz.

Celine Dions vackra framförande förgyllde Titanic och förblir en av de allra mest älskade låtarna genom tiderna, låten belönades med Oscar for Best Original Song 1997 samt vann i båda kategorierna ”Song och the Year” och ”Best Female Pop Vocal Performance” på Grammygala 1999.

My Heart Will Go On har sålts i över en miljon exemplar i USA respektive Frankrike och var i flera år den mest sålda singeln framförd av en kvinnlig artist någonsin i Storbritannien, ett rekord som slogs först 2012 av Rihannas Only Girl (In the World).

Decode - Twilight (2008)

Alternativ rock. Det första ordet i begreppet för musikgenren, alternativ, åberopar på genrens distinktion från den klassiska mainstream rocken. Grunge, ”Seattlesoundet” var början på någonting nytt som skulle påverka en hel generation och som skulle bli dödsstöten mot de etablerade rockgrupperna, som KISS, Europe, Alice Cooper och hela den kommersiella glam-metallen med sina ansiktsmålningar, fyrverkerier, perfekta shower och uttänkta refränger.

Att det 2008 hamnade på Paramore, det lilla rockbandet från Tennessee, att göra ledmotivet till Twilight, var inget annat än den perfekta hyllningen till de alternativa rocken och ställningstagandet genren en gång gjorde. Ett ungt band med karaktär, som fick i uppdrag att skapa sound för en film vars värld blev en tillflykt för så många ungdomar ur den sena 90-tals generationen.

I ett uttalande till MTV News samma år som filmpremiären så hade bandets frontfigur och sångerska Hayley Williams svårt att dölja både glädjen och entusiasmen över skapandet av filmmusiken.

'Twilight' really caught my attention and held it. I'm really excited to see the book adapted to film and excited that our band gets to be a part of the phenomenon.”

Till namnvalet för titellåten sa Williams;

”I chose the title 'Decode' because the song is about the building tension, awkwardness, anger and confusion between Bella and Edward," she said. "Bella is the only mind Edward can't read, and I feel like that's a big part of the first book and one of the obstacles for them to overcome. It's one added tension that makes the story even better."

Decode hamnade samma år på Billboards top 40-lista och certifierades i februari 2010 med Platina av Recording Industry Association of America i och med försäljning av över en miljon singlar.

Take My Breath Away - Top Gun (1986)

Ingenting skriker mer romantiskt 80-tal än den här låten, som vi alla älskar!

Take My Breath Away skrevs av amerikanska Tom Whitlock och italienska Giorgio Moroder inför 1986:års storfilm Top Gun, där vi får följa Kapten Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) som tränar för att bli USA:s bästa stridspilot, och som till råga på det dras in i en kärleksfull men inte helt okomplicerad relation med den hemlighetsfulla Charlotte "Charlie" Blackwood (Kelly McGillis).

Låten framfördes av New Wave-bandet Berlin från Los Angeles, vilket skulle komma att bli bandets genombrott. Låten vann både Oscar for Best Original Song och Golden Globe, såväl som att hamna på Billboard Hot 100 samt dominera Sverigetopplistans andra plats 1986.

Can You Feel the Love Tonight - Lejonkungen (1994)

Ja, det har gjorts mycket bra filmmusik genom åren. Här är allas vår älsklingslåt från allas vår älsklingsfilm. I Disneys magiska äventyr från Afrika följer vi lejonet Simba genom den långa vägen från från födseln till att bli kung av Savannen. Sången skrevs av den brittiska sångförfattaren Tim Rice, som tidigare gjort musik för Alladin och Skönheten och Odjuret, tillsammans med Elton John, som också framförde låten.

Givetvis kammade Can You Feel the Love Tonight hem Oscar for Best Original Song och erövrade flera topplistor i bland annat USA, Sverige och Storbrittanien. I den svenskdubbade versionen av filmen så översattes låttexten Can You Feel the Love Tonight till Känn en doft av Kärleken och framfördes av Kayo Shekoni (Nala), Frank Ådahln (Simba) samt Jan Rippe (Pumba) och Peter Rangmar (Timon).

Låten blev en rekordsuccé för Elton John, och räknas som hans bästa musikaliska verk någonsin i undantag av framförandet av sin egen låt Candle in the WindPrinsessan Diana av Wales begravning i Westminster Abbey 1997.

LÄSTIPS: Game of Thrones-skådespelarna i intervju om den älskade serien

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL