Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fem ikoniska filmsoundtracks

Fem ikoniska filmsoundtracks

Filmtopp
Filmtopp | Lista
25 oktober 2016
Filmtopp
Filmtopp | Lista
25 oktober 2016

Filmmusiken som är lika minnesvärd som fotot.

Filmtopp listar klassiska soundtracks som blivit en självklar del av några av de största filmerna i historien.

Star Wars (1977)

Star Wars
Foto: Fox-Stockholm Film

Det är svårt, kanske rent av omöjligt, att göra en sådan här lista utan att inkludera musiken från Star Wars. Kompositören bakom de episka soundtracks som har fått stå till grund för många spektakulära scener heter John Williams. Förutom förutom Star Wars har Williams även gjort musiken till bland annat Indiana Jones och Jurassic Park.

LÄS MER: 10 grymma sci-fi-filmer som de flesta inte har sett

Det som utmärker musiken i Star Wars är hur sammanflätad den har blivit med hela konceptet. Det är svårt att tänka på Star Wars utan att tankarna automatisk dras till den mäktiga signaturmelodin, som spelas under filmernas inledande textremsa, eller hur Darth Vader följs av den pampiga Imperial March när han vandrar längs korridorerna på Dödsstjärnan. Kort sagt är det här ett det typiska exemplet på hur bra filmmusik, inte bara förstärker filmupplevelsen utan samtidigt bidrar till filmens helhet och identitet. 

Den gode, den onde, den fule (1966)

den-onde-den-gode-den-fule
Foto: United Artists

Om man tänker på regissören Sergio Leones mest kända ”spagetti-västern” dröjer det inte länge innan filmens signaturmelodi börjar spela för ens inre. Trots att det för de allra flesta är just den melodin som ligger närmst i minnesbanken, är soundtracket som helhet fenomenalt. Det som gör musiken särskilt igenkännande är nyttjandet av visslande ljud och vapen som avfyras. Vid lanseringen blev musiken oerhört populär och höll sig kvar på topplistorna i över ett års tid.

Soundtracket är storslagen och ger filmen en äventyrlig och mystisk känsla som passar som revolvern i hölstret (höhö) för en västernfilm. Mästaren bakom musiken är den italienska kompositören Ennio Morricone som välförtjänt belönades med en heders Oscar för sin långa karriär 2007.

Terminator (1984)

The Terminator
Foto: Svensk Filmindustri

Likt Star Wars, om än inte lika starkt, är inledningen till Terminator starkt hopkopplad med dess musik. Musiken känns framför allt igen på sitt elektroniska sound, vilket är en tydlig hänvisning till att filmen är från 80-talet. Soundtracket som helhet är egentligen ganska anspråkslöst och minimalistiskt då filmens huvudmelodi återanvänds vid ett flertal tillfällen under filmens gång, men med olika tempo, vilket samtidigt gör det hela så briljant.

LÄS OCKSÅ: 5 filmer om hämnd

Det Brad Fiedels musik framför allt bidrar till är stämningen och känslan av att filmens huvudpersoner Sarah Connor och Kyle Reese är på ständig flykt från den mordiska Terminatorn. Det går riktigt ta på den skräckinjagande sinnesstämningen som återfinns när jägaren närmar sig sitt byte.

Sagan om Ringen-trilogin

lord of the rings
Foto: Svensk Filmindustri

Kompositören bakom musiken till Sagan om Ringen-trilogin heter Howard Shore som har blivit trefaldigt Oscarsbelönad för sina insatser i nämnda trilogi. Musiken fångar det fantastiska äventyr som Frodo och hans sällskap beger sig ut på – på ett spektakulärt sätt. Den innehåller en perfekt balans mellan lekfullhet, spänning och känslosamma inslag för att föra historien framåt.

Shore ville att filmerna skulle ha ett flertal ledmotiv som skulle representera olika karaktärer och deras kulturella bakgrund samt olika platser som besöktes. I filmernas musikaliska teman återfinns även inslag från några av skådespelarna däribland Billy Boyd, Viggo Mortensen och Liv Tyler. Förutom Shores magiskt komponerade musik blev låten May it be, framförd av Enya, oerhört populär och mottog en Oscarsnominering för bästa sång.

Rocky

Rocky I
Foto: United Artists

Något av en avstickare på den här listan men icke desto mindre värd sin plats, musiken till Rocky är minst lika ikonisk och central för sin film som övriga tungviktare på listan. Ledmotivet Gonna fly now har blivit en slags symbol för hård träning och används fortfarande flitigt i mängder av olika sammanhang. Bill Conti, kompositören som skapat musiken var inför Rockys premiär relativt okänd, något som ändrades kvickt då filmen blev ett oväntat fenomen.

LÄS MER: Rocky-filmerna – från sämst till bäst!

Det jag tycker Conti gör ett otroligt jobb med sin musik och lyckas fånga Rocky Balboas olika känslolägen genom filmen, vilket ger tittaren en förstärkt inlevelse i vad karaktären går igenom. Man riktigt känner Rockys tvivlande på sin förmåga inför den stora titelmatchen, i den stunden är Rocky den mest ensamma människan i hela världen och musiken tar fasta på det.

Rickard Axelsson

NÄSTA ARTIKEL