Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fem bra ”Alien-invasion” filmer

Fem bra ”Alien-invasion” filmer

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
16 februari 2017
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
16 februari 2017

De kommer... inte i fred.

Det här är en lista för alla Fox Mulders där ute som uppskattar en bra utomjordisk invasion nästan lika mycket som en ledig måndag. Det bjuds på såväl gammalt som nytt och hade enkelt kunnat fyllas på med fler bra titlar inom subgenren. Sitt ner, luta dig tillbaka och njut av när människor kämpar för jordens och sin egen överlevnad.

Rovdjuret (1987)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Handling: En grupp kommandosoldater tar sig an ett räddningsuppdrag för att finna överlevande efter en flygolycka som har inträffat i en centralamerikansk djungel. I samarbete med en CIA-operatör påbörjar de sin sökning, men snart upptäcker de att de har blivit vilseledda. Nu befinner sig i en situation där de blir jagade och måste använda alla sina färdigheter för att undkomma den okända angriparen.

Motivation: Rovdjuret är en klassisk Arnold Schwarzenegger-film. Den innehåller alltifrån uppumpade biceps till klyschiga one-liners och mängder av allt som är "macho". Det som skiljer Rovdjuret från ett flertal av hans andra filmer är att den innehåller en av filmhistoriens främsta ”monster”, The Predator, eller rovdjuret som den döpts till på svenska. Varelsen smyger sig listigt på sina fiender och bidrar stort till filmens spänning. Rovdjuret är en klassisk actionfilm från 80-talets gyllene era och är det någon Schwarzenegger-film, förutom Terminator-serien, som du måste se, så är det denna.

betyg_3_5

Independence Day (1996)

independence-day-white-house-explode
Foto: Fox Film

Handling: Lika självklar på den här listan som den var uppskattad hos publiken när den kom. Independence Day innehåller ingen revolutionerande historia med djup tematisk innebörd, utan är helt enkelt en film om invaderande utomjordingar som ämnar att förstöra jorden, vars enda hopp står till en liten grupp människor som kämpar mot ödesdigra odds. Ett koncept som skulle visa sig fungera ypperligt.

Motivation: Med mängder av action, humor och en bra skådespelarensemble är Independence Day en film som står sig bra än idag. Will Smith och Jeff Goldblum är tillsammans en udda men välfungerande duo som står för mycket av filmens charm. En av 90-talets mest ihågkomna science fiction-filmer är definitivt värd din tid.

betyg_4

Edge of Tomorrow (2014)

edge of tomorrow
Foto: Twentieth Century Fox

Handling: Edge of Tomorrow utspelar sig i en tid när jorden har blivit nästintill tillintetgjord av en utomjordisk ras som benämns som "mimics". Mänsklighetens sista försvar finns i London där Major William Cage, ansvarig för militärens PR mot omvärlden, blir motvilligt indragen och utskickad i krig. Cage blir dödad i strid men vaknar till sin förvåning upp för att återuppleva samma dag igen.

Motivation: Konceptet med att hamna i en evighetsloop och återuppleva samma dag om och om igen är inget nytt och återfinns i bland annat Måndag hela veckan. Fast det fungerar faktiskt väldigt bra här och ger filmen en intressant vinkling samtidigt som det driver filmens handling framåt på ett intelligent sätt. Tom Cruise gör en solid insats som major Cage och Emily Blunt som hans vapendragare lika så. Edge of Tomorrow är en intelligent action film och bör inte missas av något fan av genren.

betyg_4

District 9 (2009)

Foto: TriStar Pictures
Foto: TriStar Pictures

Handling: District 9 utspelar sig i Sydafrika och handlar om hur den utomjordiska rasen ”prawns” placerats i gettoliknande förhållanden sedan deras ankomst tjugoåtta år tidigare. När en omlokalisering och utflyttning av utomjordingar börjar ske, blir den ansvariga agenten Wikus van der Merwe exponerad för en utomjordisk biokemikalie, vilket tvingar honom in i ett sammanhang där han måste förlita sig på den ras han har fått i uppdrag att utvisa. 

Motivation: District 9 är spännande, nyskapande och fartfylld. Den är filmad ur en dokumentärsynvinkel och blandar action med politik på ett framgångsrikt sätt. Vid sidan av actionspäckade scener väcks frågeställningar kring social problematik och utanförskap som känns igen i landets tidigare historia av apartheid. Är du ute efter en science fiction-film, som har en större ambition än att leverera svettig action, är det här en film för dig. 

betyg_4

Men in Black (1997)

Men-in-Black-Theme-Song-5
Foto: Columbia TriStar Films

Handling: En polis blir rekryterad till en hemlig organisation som spårar och övervakar utomjordisk aktivitet. Vid upptäckten av ett planerat terroristattentat tar Agent K och Agent J upp jakten för att förhindra jordens undergång.

Motivation: Men in black är en framgångsrik komedi på ”alien-temat”. Huvudrollerna spelas av Will Smith och Tommy Lee Jones som är en underhållande duo att följa. Agenternas olika personligheter och samspel med varandra är starkt bidragande till filmens stora underhållningsvärde. Men in black är en rolig, skicklig och lättsam upplevelse i kontrast till flertalet andra titlar på den här listan.

betyg_4

Är det några sköna Alien-invasion-filmer som du saknar på listan? Kommentera gärna!

NÄSTA ARTIKEL