Evil Dead Hero

Evil Dead-filmerna rankade från sämst till bäst

Fredrik Edström
23 april 2023 kl. 20:04

Vilken döing är egentligen ondast?

Evil Dead-familjen har fått påökning med ännu en demonisk styggelse. Med nytillskottet fräscht i minnet är det givetvis dags att ranka Evil Dead rullarna från sämst till bäst!

Det är äntligen dags att dra igång motorsågen, sparka igång köttkvarnen och recitera demoniska verser ur den fördömda boken! Som vi längtat, en sprillans ny Evil Dead är här! Evil Dead Rise rullar för fulla muggar på landets biografer och charmar livet ur oss rubbade gore-fanatiker. Vår förträffliga recensent Malin Sandberg belönade filmen med en stabil fyra och undertecknad älskade filmen. Detta väckte givetvis den ofrånkomliga frågan: vilken Evil Dead är egentligen bäst? Vilken demonisk styggelse är stört, värst och blodigast? Det kan du äntligen läsa idag när jag rankar Evil Dead-serien från sämst till bäst.

Alla Evil Dead-filmer rankade från sämst till bäst

Army of Darkness
Foto: Universal Pictures

5. Army of Darkness - Evil Dead III (1992)

Sett till att förra filmen bjöd tittaren på ett flabbande, uppstoppat hjorthuvud är det en saftig utmaning att ta större kliv ner i galenskaperna. Så vad gör Sam Raimi för att toppa sin egen galenskap-bonanza? Jo, tar till tidsmaskinen förstås. Ash transporteras till medeltiden, men tro inte för en sekund att några hundra år stoppar de demoniska deadites från att försöka festa loss på hans stackars lemmar.

Evil Dead-serien håller osedvanligt hög klass och utgör kvalitetsmässigt något av ett unikum i genren. Faktum är att alla filmer sparkar röv, men Army of Darkness är helt enkelt minst briljant i en klass full av genier. Storyn är lite för urspårad för min smak och knasigheterna kväver nästan skräcken helt och hållet i del nummer tre, men det är allt jag har på filmens minus-konto. Med det sagt så är Army of Darkness en fullständigt bananas, märklig, lustfylld och blodig kung-rulle som alla måste sätta tänderna i. 

Här streamar du: Army of Darkness - Evil Dead III

Original mot Remake: The Evil Dead (1981) vs Evil Dead (2013)
Foto: Universal Pictures

4. The Evil Dead (1981)

Det är nu som du, högt ärade Filmtopp-läsare, släcker ner webbläsaren, parkerar rumpan vid skrivbordet och författar ett 200 sidor lång hatbrev riktad mot undertecknad. Jag vet, originalet är en kultklassiker som dyrkas hårdare än somliga religioner, men faktum är att Evil Dead är en vansinnigt stark filmserie så en så här pass låg placering är väldigt missvisande. The Evil Dead är bra. Grym, brutal, charmigt hemmasnickrad. Sam Raimis lågbudget-splatter förtjänar all kärlek den kan få, men faktum är att undertecknad föredrar den senare, om än lite mer generiska, skräckstilen framför Raimis frenetiska charm. 

Här streamar du: The Evil Dead (1981)

Evil Dead Rise affischbild
Foto: Warner Bros. Pictures

3. Evil Dead Rise (2023)

Det senaste alstret i serien placerar sig duktigt högt på listan. Faktum är att jag i stort sett älskade eländet. Skräcken är genomgående mordiskt närvarande, känslan av klaustrofobi fullständigt knäckande och allt detta är dränkt i förträffligt smink och en kavalkad av underbara praktiska effekter. Visst, filmens pro- och epilog känns en smula malplacerade och att en präst-tjomme lämpligt nog spelat in en ljudbok av naturum demento är stendumt, men i ärlighetens namn bryr jag mig inte. Evil Dead Rise har t.o.m. lyckats få mig att lägga mitt gamla rivjärn på skroten (se filmen så förstår du genast varför).

Här streamar du: Evil Dead Rise (2023)

Evil Dead 2
Foto: Universal Pictures

2. Evil Dead 2 (1987)

 

Filmen som definierade en hel genre, den grovhuggna splatter-komedin, är en alldeles förträfflig upplevelse. Allt vi kommit att förknippa Evil Dead-serien med finns här i sin renaste och vassaste form. Lemmar som flyger, blodfontäner och en Bruce Campbell som utsätts för helvetets nio kretsar - allt för vårt höga nöjes skull. Evil Dead 2 känns verkligen som filmen Raimi ville göra 1981, tonen är betydligt mer uppskruvad och definierad och storyn agerar dessutom som en sorts psuedo-remake eftersom den helt ignorerar originalets händelser. Evil Dead 2 är ett sant mästerverk och kanske Sam Raimis vassaste bidrag till filmhistorien?

Här kan du streama: Evil Dead 2

Evil Dead 2013
Foto: Sony Pictures Releasing

1. Evil Dead (2013)

Skrällen är total, fullständig och obarmhärtig. Jag sluter min skandalösa cirkel och fullgör min trovärdighets undergång som filmskribent. Remaken är min solklara favorit. Vad kan ha drivit en annars hygglig person ner i denna intellektuella härdsmälta undrar du kanske? Jo, Evil Dead är så fruktansvärt välgjord och genomrolig upplevelse.

Jag förstår kritiken, att Ramis unika humor och ton har fått maka på sig för en mer generisk skräckupplevelse som kanske inte är fullt så speciell, men remaken är så fruktansvärt tät, välgjord och ypperligt våldsam. Evil Dead innehåller kanske de bästa smink och praktiska effekter jag fått lyckan att avnjuta i en modern film. Dock vill jag ännu en gång påminna om att ranka Evil Dead-serien är att försöka plocka gyllene russin ur en guldtacka: alla är grymma, men remaken är min favorit!

Här kan du streama: Evil Dead (2013)

Detta var alltså min ranking av Evil Dead-filmerna. Vilken är din favorit?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL