Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ett Päron Till Farsa – En guide över årens katastrofresor

Ett Päron Till Farsa – En guide över årens katastrofresor

Oscar Vilhelmsson | Lista
10 september 2015
Oscar Vilhelmsson | Lista
10 september 2015

Det är en familj som fått gå igenom en hel del...

Den 11:e september har Ett Päron Till Farsa: Nästa Generation (2015) premiär. För att lättare kunna förstå handlingen och kopplingen till de tidigare filmerna får ni här en liten guide om vad familjen har fått genomlida under åren.

Ett päron till farsa (1983)

Familjen Griswold i "Ett päron till farsa"
Foto: Warner-Columbia Film AB

Familjen Griswold ska ut på en två veckors semester och resmålet är den älskade nöjesparken Walley World. De flesta i familjen (mamma Ellen, dottern Audrey och sonen Rusty) hade föredragit att flyga men pappa Clark har beslutat att en bilsemester är den rätta vägen eftersom de då får chans att se andra delar av landet under resans gång. Med ett noggrant uträknat schema trycker han in familjen i sin nya bil, spänner fast bagaget på taket, sätter sig bakom ratten och ger sig iväg.

Tanken är att hinna se varenda sevärdhet som passeras längs med vägen samt en övernattning hos Ellens kusin Cathrine och hennes make, bonnläppen Eddie med familj. Självklart går ingenting som planerat.

Ett päron till farsa på semester i Europa (1985)

Familjen Griswold i alperna i "Ett päron till farsa på semester i Europa"
Foto: Warner-Columbia Film AB

Familjen Griswold vinner högsta vinsten i en TV-sänd game-show, en resa genom Europa. Trippen tar fart i London där hotellen inte lever upp till utlovad standard, bilar kör på fel sida vägen och rondeller är rena mardrömmarna. Vi möter den ena kulturkrocken efter den andra och familjebanden sätts hårt på prov när olika viljor dras åt varsitt håll; självklart går ingenting som planerat.

Ett päron till farsa firar jul (1989)

Föräldrarna i Ett päron till farsa firar jul.
Foto: Warner Bros. AB

Clark har bjudit in hela tjocka släkten för att fira den roligaste och mest minnesvärda julen någonsin. För att överraska sin familj har han beställt en pool som han tack vare en utlovad julbonus har råd med. Dock är bonusen väldigt försenad och tiden börjar rinna iväg. Han måste också kämpa frenetiskt med att få upp den viktiga julbelysningen utanpå huset så att stämningen kan hamna på topp. Plötsligt, mitt i kaoset dyker den oinbjudne släktingen Eddie upp med sin familj och vänder upp och ner på julfirandet. Självklart går ingenting som planerat.

Ett päron till farsa i Las Vegas (1997)

päronvegas
Foto: Warner Bros Entertainment AB

Det är dags för en ny resa och den här gången har Clark bestämt att familjen ska åka till Las Vegas. Den ena incidenten efter den andra avlöses och familjen dras in i alla möjliga påtåg som när Clark spelar bort hela deras sparkonto, när vi möter Eddie och hans familj igen eller när Rusty blir casionts kung och Audrey blir strippa. Clark måste tillslut välja vad som är viktigast, pengarna eller familjen. Självklart går ingenting som planerat.

Spin off: Ett päron till farsa firar jul 2 (2003)

jul 2
Foto: Warner Bros.

Den här gången får vi följa med kusinen Eddie och hans familj på semester. Precis innan jul förlorar Eddie jobbet. Plötsligt råkar han ut för en liten olycka, som leder till att hans chefer bjuder honom på en resa till en tropisk ö som muta för att undvika att bli stämda. Men när Eddies familj och deras reseledare blir strandsatta måste Eddie bevisa att han fortfarande kan ta hand om sin familj.

Ett päron till farsa: Nästa generation (2015)

Päron till farsa nästa generation
Foto: Twentieth Century Fox AB

I den nya filmen är det sonen Rusty Griswold som ska ta med sig sin familj ut på en bilsemester till samma resmål som i första filmen, Walley World. Självklart går ingenting som planerat.

Läs mer om filmen : Ett päron till farsa: Nästa generation