Engelska kostymdraman – 7 tips för alla tillfällen!

Engelska kostymdraman – 7 tips för alla tillfällen!

Uppdaterad 06 april 2020 kl. 16:04 | Publicerad 09 september 2019 kl. 18:09
ANNONS
ANNONS

Välkomna våren med några kostymfavoriter!

I denna artikel siktar vi på Filmtopp in oss på den genre britterna ständigt lyckas briljera i – kostymdraman. Här kommer 7 tips för alla tillfällen.

Engelska kostymdraman – 7 tips för alla tillfällen!

Brexit eller ej – britterna kan tyckas vela fram och tillbaka, men något som alltid består är deras längtan till svunna tider; länga klänningar, förbjuden kärlek, dramatiska kärleksförklaringar och öppna vidder. Helst ska det vara herrgårdar, betjänter, tungvrickande ålderdomliga uttryck och blossande kinder.

Oavsett om du går in med tanken om att det bara är fånig maskerad, eller redan nu drömmer dig bort om din egen Heathcliff, här är de bästa tipsen på kostymdraman för dig:

Stolthet & fördom (TV-serie 1995, samt film 2005)

Stolthet och fördom.

Filmatiseringen Jane Austens mästerverk Stolthet och fördom gjorde i mitten av 90-talet succé, mycket tack vare en drömsk Colin Firth i rollen som den nervösa Mr Darcy. Förväntningarna låg högt på nyinspelningen och den gjorde troligen inte någon besviken.

Keira Knightley spelar Elizabeth Bennet, äldsta dottern i en familj där alla döttrar trånar efter att giftas bort till välbärgade män – något som Elizabeth inte alls har i tankarna. Speciellt inte när den otrevliga Mr Darcy dyker upp och gör livet surt för henne.

Filmen hjälpte även till att lyfta fram duktiga skådespelerskor såsom Rosamund Pike och Carey Mulligan, och bakom kameran har Emma Thompson haft ett litet finger med i några scener.

Förnuft & känsla (1995)

Sense and sensibility

På humör för att se Emma Thompson håva in en Oscar framför kameran istället? Och en ung Hugh Grant göra det han är bäst på – stamma i en romcom? Återigen Jane Austen, den okrönta drottningen av ljuva, men ack så dramatiska, kostymdraman. Thompson, tillsammans med Kate Winslet, spelar två omaka systrar som måste försöka samarbeta i både familjeintriger och i romantiska uppvaktanden.

Försoning (2007)

Från Atonement.

En något modernare version av ett kostymdrama, men med alla viktiga komponenter såsom krig, lögner och svek – och en personlig favorit hos mig som jag bara var tvungen att ha med.

Christopher Nolans Dunkirk från 2017 kan slänga sig i väggen, för här visar man var skåpet ska stå när man tar och gestaltar Dunkirks stränder. Det kan vara filmhistoriens vackraste 5-minuters tagning, som involverar hundratals personer, hästar, och framförallt känslor.

Det är sällan i mitt filmliv som jag har sett en så lång, vacker och miserabel scen. Även om smäktande kärleksdraman inte är din melodi, kommer du att förbluffas av den magiska cinematografi som en mina absoluta favoritfotografer, Seamus McGarvey, tagit fram.

Breathe (2017)

Kommande biofilmer: Breathe

I humör för en känslofylld film gjord de senaste åren? I så fall har vi en liten pärla till dig. Den levande kameleonten Andy Serkis har regisserat en sällsam historia med Claire Foy och Andrew Garfield i huvudrollerna. Baserad på en verklig historia, handlar Breathe om vad som när ett förhållande skakas om av att den ena parten drabbas av en kronisk sjukdom. Varning för tårfyllda känslostormar och orubblig kärlek.

Emma (1996)

Från Emma

En något mer lättsam film är Emma, med Gwyneth Paltrow som titelkaraktären som inte kan förmå sig att sluta lägga sig i andra personers kärleksproblem. Hon stoltserar med att vara en bra matchmaker – tills hon själv hamnar i ett triangeldrama. Stort plus för en ung Ewan McGregor i rolig frisyr.

The Crown (2016-)

Claire Foy som drottning Elizaneth II.

Att skildra en levande, auktoritär och nästintill skrämmande person krävs ett visst mod, något som Claire Foy hade i The Crown, som hittills har två säsongen på nacken. Hon prisades mycket välförtjänt stort för sin roll som Englands nuvarande drottning Elizabeth II, där man får följa med hennes liv från att hon blev drottning, och hur livet med dess dramatik har avlöst varandra sedan dess. Tredje säsongen, som fortsätter kronologiskt med en nu äldre Elizabeth II (som ska spelas av fantastiska Olivia Colman), har premiär i november i år. Det är också klart att ingen mindre än Gillian Anderson ska spela Margaret Thatcher!

Downton Abbey (2010-2015)

Downton Abbey

I sex säsonger fick vi följa med den otroliga familjen Crawleys historier i början av 1900-talet. Serien väver in riktiga händelser såsom Titanics förlisning och första världskrigets utbrott i en fiktiv värld, som har trollbundit tittare över hela världen.

Serien väckte ett nytt intresse för brittisk kultur i stora delar av världen, till den grad att efterfrågan på professionella engelska butlers lavinartat ökade. Nu har vi suttit stilla i båten sedan 2015, men nu i höst är det dags för långfilmen om Downton Abbey – som tar vid där serien slutet. Premiär 13 september.

Har du något kostymdrama ditt hjärta slår extra mycket för?

För mer läsning, spana in vår krönika som frågar varför det inte görs fler svenska kostymdraman.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL