En snabbguide över David Finchers filmer

En snabbguide över David Finchers filmer

Axel Diedrichs | Lista
02 oktober 2014
Axel Diedrichs | Lista
02 oktober 2014

Mina tre favoriter av David Finchers filmer

För dig som fortfarande är osäker på mästerregissören David Finchers filmer, har jag snickrat ihop en snabbguide över regissörens tre bästa filmer utöver Seven och Fight Club.

3. Alien 3 (1992)

alien 3
Foto: 20th Century Fox

Med: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance m.fl.

Genre: Thriller

Det är sedan länge tydligt att Fincher dras till underjordiska miljöer. Men ingen Fincher-värld är lika skitig och dyster som den ödelagda fängelseplaneten Fiorina i Alien 3.

Filmen är Finchers debut och en Sci-Fi film med vassa kanter o både karaktärer och i det visuella. Efter att två gånger ha besegrat fasansfulla Aliens fastnar hjältinnan Ellen Ripley (Sigourney Weaver) på en plats med dömda brottslingar utan avancerad teknologi, för att en tredje gång utplåna utomjordiska monster.

TIPS: IndieWire rankar David Finchers filmer 

Filmen genomled en kaotisk produktion med flera manusförfattare och regissörer som lade sig i. Inspelningen började till och med utan färdigt manus!

Alien 3 fick blandad kritik när den kom, men trots det gjorde den kassasuccé. Jag tycker att Fincher red ut stormen med bravur.

Alien 3 är både kvadrologins mörkaste film och den som väcker starkast känslor. Den är ångestladdad men främst skrämmande. En utmanande film och därför hamnar den på topp tre.

betyg 4

2. The Girl with the dragon tattoo (2011)

Foto: Columbia Pictures
Foto: Columbia Pictures

Med: Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgård m.fl.

Genre: Drama, Thriller

Den svenska filmatiseringen av Män som hatar kvinnor (2009) blev en enorm succé och exploderade internationellt. Filmen gjorde avtryck hos Fincher som kom att göra den amerikanska versionen – The Girl with the dragon tattoo (2011). Som ett XL-fan av båda filmer är det omöjligt att inte jämföra dem.

Ja, Niels Oplevs Män som hatar kvinnor är ett mästerverk och nej, Finchers version är inte lika bra. Men de är inte som dag och natt. The Girl with the dragon tattoo är fortfarande suverän!

Journalisten Mikael Blomqvist anlitas att hitta en person som varit saknad i fyrtio år. Till sin hjälp får han hackern Lisbeth Selander. Sett till de underjordiska och skitiga människor vi får träffa, inte minst karaktären Lisbeth Selander, känns David Fincher menad för filmen.

Med sin meritlista och arbetsmedel borde han ha överträffat den svenska versionen på alla punkter. Men även om Fincher inte lyckas överglänsa Oplevs mästerverk så tycker jag han gör både filmen och sig själv rättvisa.

The Girl with the dragon tattoo är minst lika spännande och tajt. Stellan Skarsgård i rollen som Martin Vanger är briljant och även om Peter Habers tolkning är grym önskar jag att Stellan varit med i den svenska.

Jag har båda filmerna hemma i filmhyllan. Men när jag ska se en av dem faller valet alltid på Män som hatar kvinnor.

Amerikanska del två, The Girl who played with fire är i pre-produktionsfasen och jag hoppas att Fincher regisserar även den!

betyg 4

1. Zodiac (2007)

zodiac
Foto: Warner Bros.

Med: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr.

Genre: Crime, Drama, Mystery

Tecknaren Robert blir besatt av att hitta San Franciscos nya seriemördare – Zodiac.

Den här filmen har jag sett ett oräkneligt antal gånger... När någon frågar mig om jag har tips på en kriminalare är det alltid Zodiac som poppar upp först i tankarna. Filmen är baserad på sanna händelser och är ett väldokumenterat fall med många intressanta karaktärer, spännande ledtrådar och mcyket mystik. I såna här berättelser är det små detaljer som spelar stor roll.

Det sägs att bra detektivfilmer gör åskådaren till detektiv och det stämmer perfekt överens med Zodiac. Det finns hela tiden ledtrådar och hintar som du fortfarande kommer att hitta så sent som fjärde och femte gången du ser den.

TIPS: Se vad medlemmar på Rotten Tomatoes tycker om David Fincher

Det som gör Zodiac till en speciell Fincherfilm är att den inte utspelar sig i en visuellt mörk och underjordisk miljö. I Zodiac undersöker Robert (Jake Gyllenhaal) sin egen underjordiska miljö. Besatt av att lösa ett av Amerikas kändaste fall gör han en plågad vandring i sig själv och finner sitt inre mörker.

Roberts resa tillsammans med inspektören David Toschi (Mark Ruffalo) och journalisten Paul Avery (Robert Downey Jr.) griper tag i en och visar hur det vi så gärna vill ha kan komma i vägen för det vi behöver...

Fasen. Nu ska jag se Zodiac.

betyg 4

Vilken är din favorit av David Finchers filmer?