Hero Nunnor

Efter The Nun 2 – här är 8 filmer med nunnor som faktiskt är bra

Fredrik Edström
24 september 2023 kl. 18:09

Trött på jump-scares men suktar efter mer kloster? Se hit!

"The Nun 2" tråkade ut till den milda grad att jag inte ens orkar plocka fram sågen. I dag vänder jag på steken och lyfter positiva exempel på filmer där nunnor spelar en central del. Kanske inget för skräckfantasten, eller, vem vet?

The Nun 2 spelas för full maskin på svenska biografer och vår eminenta redaktör Eric Diedrichs belönade filmen med en blygsam tvåa i betyg, men hyllade samtidigt det faktum att uppföljaren förbättrade originalet på så gott som samtliga punkter. Undertecknad är beredd att hålla med, men om jag får tillåta mig att uttrycka mig lite vulgärt: en putsad bajskorv är fortfarande en bajskorv. Jag suckade mig genom uppföljarens sällsynt tråkiga dussin-terror. Jag har redan positionerat mig i den här frågan, och The Nun 2 ökade, tyvärr, min övertygelse.

Nej, nu glömmer vi demonen Valak och hennes fula tavla. Istället riktar vi in oss på nunn-filmer som faktiskt är bra. Jag börjar bli olidligt trött i mina armar efter alla sågningar och vill lyfta positiva exempel, som det strålande fyrtorn av positiv energi jag är. Så nu listar jag åtta filmer med nunnor som faktiskt är bra. 

Nuns story
Foto: Warner Bros.

Nunnan (1959)

Audrey Hepburn bjuder på en tour de force i den ofta förbisedda rollen som syster Luke. En kvinna som får ögonkontakt med mänsklighetens svartaste blickar och som till slut börjar tvivla. Ett starkt, kompetent drama om tron, tvivel och mänsklighet och ett stycke filmisk historia som ej bör missas.

Här streamar du: Nunnan (1959)

Sound of Music
Foto: 20th Century Fox

The Sound of Music (1965)

Jag utmanar samtliga läsare att inte brista ut i sång bara av att läsa denna legendariska films titel. Robert Wise regisserar Julie Andrews och Christoffer Plummer till cinematiska stordåd och Sound of Music är i det närmaste oskiljaktig från bilden av Hollywoods drömfabrik. Ta dig an en sann gigant och se om The Sound of Music – eller upplev den för första gången!

Här streamar du: The Sound of Music (1965)

Nuns on the run
Foto: 20th Century Fox

Nuns on the Run (1990)

Dags för listan att gira ner i det lite tramsigare träsket med den brittiska komedin Nuns on the Run. Och ja, det är precis lika tramsigt som det låter. Två gangsters vill ta sig ur sitt kriminella liv och stjäl pengar från en genomförd bankstöt. Problemet är att nu vill både polisen och deras f.d gangster-polare ha deras huvud på ett fat. Duon maskerar sig som nunnor, vilket genererar en del svårigheter. Nuns on the Run är kanske inte helt 2023-kompatibel, men vem bryr sig? Brittiskt trams ÄR skoj! 

Här streamar du: Nuns on the Run (1990)

Sister Act
Foto: Buena Vista Pictures

En värsting till syster (1992)

Ni visste allihopa en En värsting till syster skulle dyka upp någonstans på listan och här har ni den. Whoopie Goldbergs paradroll som den bångstyriga under-cover nunnan Deloris behöver knappast någon introduktion. En värsting till syster är en sann 90-talsklassiker som är pepprad med både skratt och sliskiga moralkakor, på det där härliga viset. 

Här streamar du: En värsting till syster (1992)

Sister act 2
Foto: Buena Vista Pictures 

Sister Act 2: Back in the Habit (1993)

Uppföljaren till En värsting till syster blev långt ifrån samma kommersiella succé som sin föregångare, men är ändå en värdig fortsättning. Den här gången ska Deloris hjälpa sin gamla katolska skola från att läggas ner och det uppdraget kräver, såklart, drastiska metoder. Uppföljaren är klart svagare än första, men också klart sevärd.

Här streamar du: En värsting till syster 2 (1993)

Dead Man Walking
Foto: Gramercy Pictures/Svensk filmindustri

Dead Man Walking (1995)

Ännu en riktig tungviktare. Tim Robbins regisserar Susan Sarandon och Sean Penn i detta dram,a som lyckas täcka det allra mesta av det mänskliga tillståndet. Otroligt nyanserad berättelse som kanske är ännu mer relevant i dag när cancel-idkare manar på häxjakt och hämnd. Jag är ytterst tacksam för att min gamla engelsklärare visade oss denna pärla på högstadiet. 

Här streamar du: Dead Man Walking (1995)

Doubt
Foto: Miramax Films

Tvivel (2008)

Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams och Viola Davies. Behöver jag lista fler argument för att ta en titt på John Patrick Shanleys Tvivel från 2008? Okej då, låt mig summera storyn: när progressiva vindar blåser genom kyrkan St. Nicholas ruckas hierarkin och två ledande figurer i församlingen tar upp fighten. Ett ytterst kompetent drama om makt, tro och auktoritet. 

Här streamar du: Tvivel (2008)

The Great Silence
Foto: Scanbox Entertainment

The Great Silence (2022)

Finstämt drama om Alma, en studerande nunna, redo att lägga sitt liv i den store herrens händer. Dock dyker en oväntad person från hennes förgångna upp som river upp en hel del sår hon trodde var läkta. The Great Silence är ännu en uppvisning av rå-talangen Kristine Kujath Thorp och filmen bjuder på ett kännbart utforskande av tro, förlåtelse och mänsklighet. 

Här streamar du: The Great Silence (2022)

NÄSTA ARTIKEL