The Marvels är veckans stora biofilm – se den sista förhandstitten

Disneys värsta floppar på 2020-talet – filmjättens dramatiska fall

Ivar Sandberg
Uppdaterad 02 april 2024 kl. 08:04 | Publicerad 31 mars 2024 kl. 18:03

Ibland går det inte riktigt som Disney tänkt sig

Alla gör misstag, men på senare tid verkar det som att Disney gör lite fler än de flesta. Många av jättens filmer har floppat de senaste åren – men vad innebär det att floppa egentligen?

Disney är inte immun mot felsteg, men det känns som att fler och fler av deras filmer går utför sen några år tillbaka. För varje klassiker som släpps finns det en Lilla kycklingen (2005) – men vad räknas egentligen som en flopp?

En flopp kan definieras på flera olika sätt, men från ett ekonomiskt perspektiv handlar det främst om när filmen går i back eller inte får så mycket pengar som vore förväntat. Även om filmen får tillbaka hela budgeten är det inte nog. Det behövs en högre vinstmarginal och Hollywoodfilmer i dag förväntas i runda slängar spela in mer än dubbelt av sin budget för att gå jämnt ut. Utöver budgeten för själva filmen tillkommer även en sådant som en massiv marknadsföringsbudget, som i många fall kostar lika mycket som själva filmproduktionen.

Här kommer vi gå igenom några av Disneys värsta floppar sedan pandemin.

4 av Disneys värsta floppar sedan pandemin

Disneys värsta floppar på 2020-talet – filmjättens dramatiska fall
Foto: Walt Disney Studios.

Eternals (2021)

Efter "Spider-Man: Far From Home" (2019) tog det officiellt slut på Marvels fas 3. Avengers finns inte längre så som vi känner dem och en av de mest omtyckta historierna berättad på film är plötsligt över. Två år går förbi utan att de släppt någon Marvel-film alls tills maskineriet rullade igång igen med flera nya filmer under 2021.

Den tredje Marvel-filmen det året i var Eternals (2021). Folk var snabbt kritiska mot filmen både för hur den såg ut och för karaktäriseringen. Filmen följer tio nya odödliga hjältar vi aldrig mött förut, men som visst alltid har varit på jorden, även de gångerna som världen eller hela universum stod på spel. Filmen lyckades inte dubbla sin budget, blev en förlustaffär och är högt kritiserad i dag.

Här streamar du: Eternals (2021)

Disneys värsta floppar på 2020-talet – filmjättens dramatiska fall
Foto: Walt Disney Studios.

En annorlunda värld (2022)

Det har ju inte gått så bra för Disneys originalprojekt på sistone, exempelvis En annorlunda värld (2022). Det vill säga för dem som kommer ihåg En annorlunda värld överhuvudtaget. Jag har inte träffat en människa i mitt privata liv som faktiskt sett filmen själv och knappt någon ens känner till att den finns. Det verkar inte som att jag missat mycket dock. Filmen förlorade trots allt 107 miljoner dollar.

Här streamar du: En annorlunda värld (2022)

Disneys värsta floppar på 2020-talet – filmjättens dramatiska fall
Foto: Walt Disney Studios.

Önskan (2023)

Disney fyllde hundra år 2023 och då var det dags att fira. Disney hade förberett en hyllningsfilm till studion som kopplar ihop alla Disney-filmerna, vilket låter som ett väldigt ambitiöst projekt. Tyvärr blev filmen inte så uppskattad. Folk var inte glada över den nya skurken, filmens utseende, eller storyn. Önskan är främst en samling referenser till andra bättre filmer, och även om den inte gick back i samma utsträckning som vissa andra filmer på listan, lyckades den inte dubbla sin budget och motsvarade inte förväntningarna för Disneys 100 års jubileum.

Här streamar du: Önskan (2023)

Disneys värsta floppar på 2020-talet – filmjättens dramatiska fall
Foto: Walt Disney Studios.

The Marvels (2023)

Disney har fortsatt med sina superhjältar trots den negativa trenden sedan Eternals. Den senaste stora Marvel-filmen är ju, med passande titel, The Marvels (2023). Filmen följer Captain Marvel (Brie Larson), en karaktär som folk redan är väldigt splittrade om, som tillsammans med två andra superhjältar som måste rädda universum. Den här filmen är den första MCU-filmen som faktiskt förlorat pengar. Filmen har tjänat omkring 70 miljoner dollar mindre än budgeten. Inte ens en Eternals (2021) eller Thor: The Dark World (2013) har lyckats med att aktivt förlora pengar förut.

Någon måste väl vara först med allt.

Här streamar du: The Marvels (2023)

De värsta flopparna i siffror:

 • The Eternals (2021): Budget: 236,2 miljoner dollar – intäkter: 402 miljoner dollar
 • Lightyear (2022): Budget: 200 miljoner dollar – intäkter: 226,4 miljoner dollar
 • Strange World (2022): Budget: 180 miljoner dollar – intäkter: 73 miljoner dollar
 • Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023): Budget: 200 miljoner dollar – intäkter: 476 miljoner dollar
 • Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023): Budget: 295 miljoner dollar – intäkter: 383,9 miljoner dollar
 • Haunted mansion (2023): Budget: 150 miljoner dollar – intäkter: 117,5 miljoner dollar
 • Önskan (2023): Budget: 175 miljoner dollar – intäkter: 251,7 miljoner dollar

Streamingfilmer från Disney som också floppstämplats

Disney släpper inte bara filmer i bio i dag, världen blir ju mer och mer digital. Nu på senare tid har det blivit vanligare att släppa saker direkt till streamingtjänster och då kan det bli klurigt att se vilka titlar det faktiskt går illa för – men det hindrar dem inte från att floppstämplas. Det finns ju trots allt flera filmer som inte är speciellt hyllade, vilket man kan se på mottagandet.

Här räknar vi upp de filmer som inte gick på bio och som vi helt ärligt inte behövde på bio:

 • Ice Age: Buck Wilds äventyr (2021)
 • Piff och Puff: Räddningspatrullen (2022)
 • Pinocchio (2022)
 • Avförtrollad (2022)
 • Peter Pan & Wendy (2023)

De tre största streamingflopparna

Disneys värsta floppar på 2020-talet – filmjättens dramatiska fall
Foto: Disney+

Pinocchio (2022)

År 2022 släpptes den nya remaken på den hyllade klassikern Pinocchio (1940) med stora namn som Tom Hanks associerade. Den här remaken blev så "lyckad" att den till och med blev prisbelönt – den vann en Razzie för värsta remake. Mycket av charmen från originalet är borta men en läskig och plastig Pinocchio-docka har tillkommit. Det hjälpte knappast heller att två andra Pinocchio-filmer släpptes samma år varav en av dem är Oscarsvinnaren Guillermo Del Toro's Pinocchio (2022). Disneys Pinocchio (2022) vet vi ju iallafall att den är förtjänt av sin Razzie, då den för närvarande har usla 28% på Rotten Tomatoes.

Här streamar du: Pinocchio (2022)

Piff och Puff: Räddningspatrullen (2022)

En film Disney gjorde i stil med den universellt älskade Who Framed Roger Rabbit? (1988) är Piff och Puff: Räddningspatrullen (2022). I filmen får vi träffa massvis med bortglömda karaktärer från animationens historia. Exempelvis får vi träffa ”älskade karaktärer” som en vuxen Peter Pan (Will Arnett) och ”Ugly Sonic” (Tim Robinson) från den kritiserade första trailern till Sonic the Hedgehog (2020). Det hjälper inte heller att filmen är dåligt animerad med taffliga 3D-modeller som ska försöka föreställa traditionell animation.

Här streamar du: Piff och Puff Räddningspatrullen (2022)

Peter Pan och Lena (2023)

Peter Pan och Lena (2023) är en film som följer de två titulära figurerna, Peter Pan (Alexander Molony) och Lena (Ever Anderson). Filmen är inte speciellt nytänkande och filmens utseende är högt kritiserat. Filmen har just nu 11% i "audience score" på Rotten Tomatoes, medan kritikerbetyget vilar på 64%. Knappast någon favoritfilm.

Här streamar du: Peter Pan och Lena (2023)

Källor: Box Office Mojo, TMDb, Wikipedia.

Ivar Sandberg

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL