Disney-klassiker du troligtvis inte sett!

Disney-klassiker du troligtvis inte sett!

  • Disney+
Nathalie Leth
Uppdaterad 30 juli 2021 kl. 14:07 | Publicerad 19 september 2020 kl. 20:09
ANNONS
ANNONS

Både guldkorn och dammråttor bland de glömda Disney-klassikerna.

(Film quizets svar hittar du på vår YouTube-kanal eller här!)

Spela för mig (1946)

En val tar ton i denna Disney-klassiker
Foto: Disney.

De flesta av oss känner till den klassiska Fantasia (1940), ett musikaliskt konstverk med flera stumma animationer där bland annat Musse Pigg med hög trollkarlshatt ställer till det för sig själv. Det som inte är lika känt är en liknande film, med titeln Spela för mig, som på samma sätt kombinerar musik och animationer på visuellt slående och fantasifulla vis. En dans för både öga och öra

Det susar i säven & Ichabods äventyr (1949)

Innan Tim Burton slöt sina kreativa händer kring berättelsen om den huvudlösa ryttaren, spelad av oförglömlige Christopher Walken, så fick denna hästburna gast en animerad film av Disneys talangfulla tecknare. Disneys version släpptes 1949 och Burtons version 1999, ett glapp på ett halv århundrade! Men den huvudlösa ryttaren ville inte vila lika länge innan han återuppstod igen utan fick en egen TV-serie 2013.

Nalle Puhs många äventyr (1977)

Redan direkt efter den huvudlösa ryttarens vansinnesfärd klämde Disney till med en uppsjö av enorma klassiker som än idag spelas om och om igen i varje hem. Klassiker som Alice i Underlandet, Peter Pan, Törnrosa, och Djungelboken bara för att nämna några. Denna snöboll av episka proportioner saktade inte ner från 1950, då den sattes i rullning av Askungen, till 1977 då Nalle Puh lade sig i vägen med sin runda mage.

Nalle Puh är fortfarande en populär karaktär, men det kan han förmodligen tacka sin TV-serie från 1988 för snarare än denna smått bortglömde filmen. 

Taran och den magiska kitteln (1985)

Tre karaktärer på äventyr i Dinsey-klassikern
Foto: Disney.

Disney har som känt inte dragit sig för att traumatisera sin unga publik med död och elände. Efter en lång rad av mer färgstarka och glättiga filmer så kröp Disney in i sin mörka grotta igen för en lång dvala av mardrömmar. Flera läskiga bad guys introducerades som bland annat i Bernard och Bianca (1977) och Mästerdetektiven Basil Mus (1986) innan ovädret lättade och släppte igenom solstrålarna igen.

Möjligtvis var det så att detta inte gick hem så bra då Taran och den magiska kitteln släpptes, ett medeltidsäventyr om en ung pojke som med hjälp av sina vänner ska besegra en demonliknande ond kung. För denna klassiker är varken lika populär eller omtalad som sina syskonproduktioner!

Bernard och Bianca i Australien (1990)

Bernard och Bianca möter en äventyrsmus i Australien
Foto: DIsney.

Uppföljare till Disneys heliga klassiker var det inte tal om förrän mössen Bernard och Bianca begav sig till Australien. Disney har sedan dess gjort flera direkta uppföljare i både film och TV-serier baserade på sina klassiker, men nästan ingen av dessa har kvalificerats in på listan med högaktningsfulla klassiker på samma sätt som denna har. Det är faktiskt bara Röjar-Ralf och Frost som har lyckats med den uppgiften på nära 30 år!

Disneys uppföljare hade alltså fram tills nyligen oftast låg budget och lika låga betyg. Var det för att gnagarnas resa till “down under” inte gick hem? Satsningen på det australienska äventyret blev aldrig större än en liten mus och då lade man uppföljare på is fram till dess att Elsa använde denna is till sin fördel! 

Dinosaur (2000)

En subjektivt ful dinosaurie i Disneys film Dinosaur
Foto: Disney.

Dinosaur är Disneys första helt och hållet datoranimerade film, en stil som Disney inte ville gå tillbaka till förrän hela sju klassiker senare, då med Lilla kycklingen (2005). Kan det bero på att detta svala och lågt betygsatta dinosaurieäventyr inte satte det enorma dino-fotavtryck på filmkulturen som Disney hade hoppats på? 

Skattkammarplaneten (2002)

Två drömmande skattletare i Skattkammarplaneten
Foto: Disney.

 

En film som vi på Filmtopp åtminstone inte tror att du såg på bio är Skattkammarplaneten, baserad på piratsagan Skattkammarön skriven av Robert Louis Stevenson. Den floppade nämligen ekonomiskt för Disney men har sedan dess vuxit mer och mer i popularitet.

Kogänget (2004)

Det är inte koolt att vara ko, men här står tre stycken ändå
Foto: Disney.

Disney inledde inte det nya millenniet i sin bästa skepnad, kort efter Skattkammarplaneten så floppade ännu en film! Denna gången föll ansvaret på ett gäng… kor. Jag behöver nog inte förklara i ingående detalj varför ett gäng kor inte var så heta på tapeten, varken då eller någonsin. 

Nalle Puhs film - Nya äventyr i Sjumilaskogen (2011)

Nalle Puh och hans vänner
Foto: Disney.

Många är vi som lever i tron om att Prinsessan och grodan (2009) är den sista handtecknade filmen som Disney släppte, vilket vore ett värdigt avslut på eran innan datoranimationer tog över helt och hållet. Fel! Nalle Puh rullar ännu en gång i vägen för framgångarna med sin runda mage. Jäkla björn, gå hem!

För fler listor scrolla vidare! Spana också in ---> Bästa filmerna på Disney Plus!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL