Det politiska Storbritannien

Det politiska Storbritannien

Edward Langert Wikström
Uppdaterad 18 februari 2020 kl. 15:02 | Publicerad 17 juli 2016 kl. 16:07

Även filmfantaster följer nyheterna och håller koll på världspolitiken.

Det var ingen av oss som kunde undvika att Storbritannien, den 23:e juni i år, valde att folkomrösta om att lämna den Europeiska Unionen. Detta beslut kom som en chock för många, men även som en lättnad för många.

Bye Britain
Bye, Britain! Foto: 20th Century Fox

Beslutet kommer utan tvekan att förändra Storbritannien, landet som koloniserade stora delar av världen, som ledde kriget mot Nazityskland och som spelat en avgörande, men på senare tid, allt mindre roll i världspolitiken.

Med "Brexit" i åtanke har jag valt att rekommendera två filmer som skildrar några av de mest historiska moment som har format dagens Storbritannien.

Det skulle vara fel av mig att säga att de två filmerna jag snart kommer att rekommendera skulle kunna kompensera alla facklitteratur, resor, utbildning och kunskap som krävs för att verkligen kunna förstå något så komplext som brittisk politik.

Med det sagt, här är två filmer som skildrar några av de mest historiska politiska skildringar i modern brittiska historia.

The Iron Lady (2011)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Den kritikerrosade biografin om Margret Thatcher. Järnkvinnan som tjänade Storbritanniens som den första kvinnliga premiärministern under åren 1979 till 1990. I detta historiska drama spelar Meryl Streep (Mitt Afrika, 1985) den kontroversiella ministern under hennes resa från att vara kundbiträde i faderns livsmedelsaffär på 50-talet till att hon tvingas lämna sin politiska post.

Meryl Streeps starka karaktärisering av Thatcher gör filmen till ett dramatiskt underverk där publiken får följa Storbritanniens konservativa ledare från att hon krigar för att göra sig hörd i ett mansdominerade parlamentet till hur hon lyckas bli det Konservativa Partiets premiärministerkandidat.

Trots segern är inte kriget aldrig över för Margret. Hennes konservativa ideologi skapar snabbt motsättningar i det brittiska samhället, särskilt i de fackliga leden.

Stigande arbetslöshet, växande klassklyftor, ett religiöst krig på Nordirland och en öppen konflikt mellan premiärministern och kolfacken skapar ett stigmatiserat Storbritannien. Allt samtidigt som Thatcher blir mer och mer hatad i de egna leden och nationen kastas in i en väpnad konflikt med Argentina över en grupp öar – långt borta från London.

The Ironlady blev en världssuccé och Meryl Streep hyllades för sin gestaltning av Margret Thatcher och tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Bortsett från Meryl Streep innehåller filmen brittiska skådespelare som Jim Broadbent (Bridget Jones Dagbok, 2001) och Iain Glen (Game of Thrones 2011-2016)

I Storbritannien fick filmen ett mixat mottagande. Delvis för cinematiska förseelser men främst på grund av brittiska åsiktsskillnader, historiska som politiska. The Iron Lady bojkottades symboliskt av medlemmar ur kolfacket för att en sista gång markera emot Thatcher.

The Deal (2003)

Foto: Channel 4
Foto: Channel 4

Filmen som skildrar händelserna som formade det Storbritannien vi ser idag, uppgörelsen mellan två ledamöter i det brittiska parlamentet. I detta politiska drama får publiken följa de interna konflikterna i det brittiska socialdemokratiska Labour-partiet under tiden som de konservativa, ledda av Margret Thatcher, dominerar den brittiska politiken. Labour delas mellan den hårdnackade arbetarrörelsen och den mer nedtonade reformisterna, men det finns en grupp till.

Två individer, Gordon Brown från Dunfermline East och Tony Blair från Sedgefield. Båda ser splittringarna i Storbritannien, med hög arbetslöshet och en delad fackföreningsrörelse, men också ett allvarligare problem. Storbritannien har ett omodernt politiskt system, som skapar förakt för de folkvalda, samtidigt som distansen mellan de brittiska politikerna och de brittiska folket är enormt.

Både Blair och Brown förstår att Storbritannien behöver moderniseras för att kunna bibehålla sin roll i världspolitiken, men även för att tina upp det politiska läget som pressar och skapar motsättningar i det brittiska samhället. Genom ett starkt samarbete och en oerhört speciell relation så lyckas både Gordon och Tony att utmärka sig i parlamentshuset och inom Labourpartiet, men bara en av dem kan bli premiärminister.

The Deal är en spännande och känslomässig film om uppgörelsen mellan Gordon Brown och Tony Blair. Trots den politiska kampen så skildrar The Deal två män, som trots höga politiska ambitioner vill modernisera ett lidande Storbritannien för det bättre. I detta politiska drama spelas Tony Blair av Michael Sheen (Frost/Nixon, 2008) och Gordon Brown av David Morrissey (Den andra systern Boleyn, 2008).

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL