De vidrigaste karaktärerna i "Game of Thrones"

De vidrigaste karaktärerna i "Game of Thrones"

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 09 april 2020 kl. 07:48 | Publicerad 14 juni 2017 kl. 20:20

Det finns en och annan att välja bland.

Invånarna i "Game of Thrones" universum skiftar gång efter annan sin lojalitet till nya och starkare bundsförvanter. Med rätt motivation, och så fort tillfälle ges, blir vän till fiende och fiende till vän.

Poster till "Game of Thrones"
Foto: HBO

Tidigare listade vi de ädlaste karaktärerna i "Game of Thrones". Nu ska vi göra det motsatta.

Vilka är de vidrigaste karaktärerna i "Game of Thrones"?

Som åskådare av serien befinner du dig ofta i en situation som liknar karaktärernas. Ens favorit i ena stunden byts snart ut till en annan eftersom hen antingen har mött sitt öde, eller gjort något rent förkastligt. Likaså kan karaktären du föraktar som mest plötsligt göra den mest osjälviska av handlingar och du tvingas återigen att omvärdera dina åsikter.

I spelet om vem som skall sitta på tronen över att vara seriens värsta karaktär avlöser aspiranterna varandra, säsong efter säsong. Här följer min lista över vem som varje säsong förtjänat förstaplatsen som seriens mest avskyvärda. 

*** VARNING FÖR SPOILERS ***

Säsong 1 – Jaime Lannister

Jaime Lannister i "Game of Thrones"
Jaime Lannister. Foto: HBO

Cirka 58 minuter in i första avsnittet har vi hunnit se Jaime ”Kingslayer” Lannister vara allmänt vidrig, idka samlag med sin tvillingsyster och kasta ned en tioårig pojke för en slottsmur, i syfte att döda honom.

Jaime går in hårt för att befästa förstaplatsen och till en början så innehar han den med all rätt. Fast ju längre säsongen och serien lider, desto tydligare blir det att Jaime är småfisk i jämförelse med sina konkurrenter.

Dessutom skall han under seriens gång göra flertalet gärningar, som får en att nästan vilja tycka om honom. 

Säsong 2 – Joffrey Baratheon

Joffrey Baratheon i "Game of Thrones"
Joffrey Baratheon. Foto: HBO

Joffrey tar egentligen över de avskyvärdas stafettpinne redan i slutet av första säsongen när han verkställer orden att avrätta Ned Stark (trots löften om barmhärtighet). Det skall dock visa sig att det bara var början på Joffreys parad av uppvisning i vidriga handlingar.

Som kung över Westeros, och med ingen att svara till, passar denna bortskämda snorvalp på att göra precis som han vill. Och vad han vill är att plåga människor. Både fysiskt och psykiskt. Joffrey förlöjligar sina trolovade offentligt och saknar helt empati. Han tvingar prostituerade att skada varandra och gör sin kortväxta morbror, Tyrion, till åtlöje gång på gång. Dessutom flyr han slagfältet under det krig han förväntas att leda. Listan över Joffreys förkastliga handlingar tar inte slut där, men jag tror att poängen går fram ändå.

Joffrey Baratheon (egentligen inte alls en Baratheon, utan Cersei och Jaime Lannisters incestavkomma) är så vidrig och motbjudande som en karaktär kan bli. Med argumenten vinklade lite annorlunda hade han utan tvekan passat på tronen som mest avskyvärd även under säsong ett och tre.

Säsong 3 – Walder Frey och Roose Bolton

Walder Frey i "Game of Thrones"
Walder Frey. Foto: HBO

Orden ”Red Wedding” påtvingar nog rysningar hos de flesta inbitna Game of Thrones-tittare och det var främst två karaktärer som låg bakom det kanske största sveket som skildrats, under seriens gång.

När Robb och Catelyn Stark möter sitt öde i slutet av säsong tre är det främst på grund av att Walder Frey och Roose Bolton – två bundsförvanter till Robb Stark och Norden i kriget mot Lannister-familjen – sviker dem på det mest motbjudande av sätt.

Mitt under festligheterna kring bröllopet mellan en av Freys döttrar och Catelyn Starks bror slaktas och utraderas stora delar av Nordens armé. Robb själv blir pumpad full med pilar innan hans huvud kapas, hans gravida fru blir mördad med flera knivhugg i magen, Catelyn får sin hals uppskuren och Norden förlorar kriget.

Både Roose Bolton och Walder Frey är fram tills ”The Red Wedding” ganska anonyma karaktärer. Bolton agerar tyst vid Robbs sida och Frey är en vidrig gammal man som är svår att ta på allvar, vilket bidrar till att sveket känns så fegt och överrumplande som det gör. Och det förärar duon med topplatsen under säsong tre. 

Säsong 4 – Tywin Lannister

Tywin Lannister i "Game of Thrones"
Tywin Lannister. Foto: HBO

Det är egentligen en besvikelse att behöva sätta Tywin Lannister – hela Lannister-klanens högsta höns – på tronen över de avskyvärda. Länge uppträdde Tywin väldigt (relativt) resonabelt. Trots en hel den förkastliga handlingar utför han dem med en viss värdighet och är alltid beredd på att ta konsekvenserna för dem.

Det tar lång tid innan Tywin uppvisar rent ondskefulla drag. Trots sina mer tvivelaktiga handlingar går hans agenda på något sätt att köpa. Han gör det han gör för att bygga arvet kring sin familjs namn och cementera det i historien. 

I säsong fyra, i samband med mordrättegången på Joffrey, visar dock Tywin sitt sanna jag. Anklagad för mordet på Joffrey är hans egen son, Tyrion, som han bevisligen avskyr och föraktar. Trots att Tywin målats upp som en intellektuell och kalkylerande karaktär, som antagligen förstår att Tyrion är oskyldig till mordet, grumlas till slut hans beslutsförmåga på grund av det hat han besitter för Tyrion.

Den resonlige Tywin blir slutligen helt oresonlig och agerar på känslor på ett sätt som han ständigt dömt andra för att göra – allt för att skuldbelägga Tyrion, istället för att finna den riktige mördaren. Fasaden kring Tywin Lannister raseras och han upplevs till sist som lika egocentrisk och känslostyrd som sina konkurrenter.

Säsong 5 – Ramsay Bolton

Ramsey Bolton i "Game of Thrones"
Ramsey Bolton. Foto: HBO

Ramsay, Roose Boltons oäkting, jobbar hårt för att nå toppen av förkastlighet redan när han träder in i serien under säsong tre.  Är det någon som kan leva upp till, och kanske toppa de vidriga nivåer Joffrey kommer upp i, så är det Ramsay.

Det som tidigare har stoppat Ramsay från att göra anspråk på de förkastligas tron är att hans sjuka tortyr av Theon Greyjoy sker vid ett tillfälle då man vill att det skall gå dåligt för just Theon.

LÄS MER: 5 anledningar att älska Ramsay Bolton

Efter att många av de tidigare innehavarna av förstaplatsen trillat av hästen och när Sansa Stark slutligen hamnar i Ramsays förvar rinner bägaren dock över. Han blir plötsligt ohotad på förstaplatsen när han plågar stackars Sansa, som redan har varit förtryckt säsong efter säsong.

Att han dessutom mördar sin nyfödda lillebror och sin egen far – bland många, många andra – gör honom utan tvekan till den mest avskyvärda.

Säsong 6 – Cersei Lannister

Cersei Lannister i "Game of Thrones"
Cersei Lannister. Foto: HBO

Cersei har egentligen varit en utmanare till förstaplatsen sedan säsong ett, men har på något sätt lyckats hamna i skuggan av ännu mer vedervärdiga karaktärer.

I slutet av sjätte säsongen går det dock inte att blunda för det uppenbara längre. Medan de förkastliga fallit, en efter en, lyckas Cersei hålla sig vid liv. Hon har manipulerat sig fast vid toppen, huggit sina fiender och vänner i ryggen och ständigt drivits framåt av ett bottenlöst hat.

Hennes handlingar i slutet av säsong sex leder direkt till att hennes sista levande barn, Kung Tommen, begår självmord. Med nästan ingenting kvar att förlora i sitt liv, lär hon bli en fortsatt kraft att räkna med i kampen om platsen som hela seriens mest förkastliga karaktär.

Framtida bubblare – Petyr Baelish

Petyr "Littlefinger" Baelish i "Game of Thrones"
Petyr Baelish. Foto: HBO

Petyr ”Littlefinger” Baelish har till och från varit en relativt anonym karaktär, men trots detta tycks han alltid ha ett litet finger med i spelet när någon råkar illa ut. Det finns en möjlighet att det i slutändan är Littlefinger som kommer att ses som den allra värsta karaktären i hela Game of Thrones.

Det var till exempel han som förrådde Ned, låg bakom Joffreys död, satte Sansa i händerna på Ramsay, och det var dessutom han som dirigerade mordet på Jon Arryn. Något som kickade igång hela seriens händelseförlopp. Samtidigt varnade han själv Ned för att lita på honom, Joffrey förtjänade att dö mer än någon annan och han räddade Sansa från King’s Landing. För varje ond gärning tycks där finnas en motsvarande god och vice versa. Klart är åtminstone att "Littlefinger" är mer oberäknelig än någon annan karaktär.

I säsong tre jämför "Littlefinger" kaos med en stege till maktens topp och i säsong fyra berättar han för Sansa att det han mest vill ha i världen är ”allt”. Han må vara en rejäl underdog bakom Cersei och en hel radda andra karaktärer, men för mig låter det som att Littlefinger är en man som är beredd att göra vad som helst för att nå toppen – och det gör honom kapabel till att sluta upp på tronen över de mest avskyvärda, när serien väl kommer till ända.

Hedersomnämnaden:

The Mountain, Melisandre, Allister Thorne

Detta var min lista över de vidrigaste karaktärerna i "Game of Thrones". Håller du med om valen?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL