De tre bästa Tarantinofilmerna

De tre bästa Tarantinofilmerna

Axel Diedrichs
Uppdaterad 13 januari 2020 kl. 11:01 | Publicerad 28 maj 2015 kl. 18:05

Vilka är de bästa Tarantinofilmerna?

Tarantino har gett oss "Pulp Fiction", "Reservoir Dogs", "Death Proof", "Jackie Brown" och många fler guldkorn. Det är mycket snack om mästerregissören Quentin Tarantinos kommande westernfilm "The Hateful Eight". Filmen blir Tarantinos åttonde och "The Master of Dialogue" har genom åren gjort kritikerrosade filmer med fantastiska skådespelarensambler.

De tre bästa Tarantinofilmerna
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Men vilka är Tarantinos tre absolut bästa filmer?


3. Kill Bill vol. 1 (2003)

De tre bästa Tarantinofilmerna
Foto: Columbia TriStar Films AB

Uma Thurman spelar "The Bride" som vaknar upp ur koma och ger sig ut på jakt efter gänget som skickade henne dit. När filmen kom 2003 var den med hästlängder Tarantinos mest blodiga actionthriller. Det finns en närpå omänskligt brutal animerad scen i filmen där de presenterar gängmedlemmen O-Ren Ishii. Scenen innefattar mordet på Ishiis mamma och det finns de som tror att det var just den grafiska utmaning att gestalta allt blod som Tarantino vill ha som gjorde att regissören valde att animera scenen istället.

Kill Bill är fantasifull, överdriven och späckad med spännande, utdragna dialoger. Dialogerna går att hitta i alla Tarantinos filmer och det är därför han fått sin titel "Master of Dialogue", men en av de starkaste dialogdrivna scenerna han skrivit finns i slutet av Kill Bill. Filmen sprudlar av Tarantinoglädje och har en given tredjeplats.

Rolig fakta: Vid inspelningen av en actionscen när Gogo svingar sin dödliga boll, träffade hon på riktigt Tarantino som stod bakom kameran.

5 ögon

2. Pulp Fiction (1994)

De tre bästa Tarantinofilmerna
Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Enligt många är "Pulp Fiction" Tarantinos stora mästerverk. Filmen är på många sätt banbrytande och kommer för evigt att eka i filmhistorien. Att göra en analys av Pulp Fiction kräver tid även för de smartaste i branschen. Handlingen vevar samman det våldsamma livet av två lönnmördare, en boxare och maffian.

Efter sin succé med Reservoir Dogs fick Tarantino chansen att jobba med en erkänd skådespelartrupp av världsklass.

Tarantinos sätt att utmana med udda berättarteknik och märkliga karaktärer är fängslande. Källarscenen med gimpen som också innefattar ninjasvärd och gag-ball är kreativ, lekfull och provocerande.

Filmens ickelinjära händelseförlopp gör att jag kan se om den gång på gång utan att komma ihåg scenernas ordningsföljd. Fantastiskt!

Folk har rätt om Pulp Fiction när de hyllar den som en av tidernas bästa filmer.

Rolig fakta: Räddaren i nöden "The Wolf"s roll var skriven av Tarantino speciellt för Harvey Keitel.

5 ögon

1. Inglourious Basterds (2009)

De tre bästa Tarantinofilmerna
Foto: United International Pictures AB

Det Tarantino kan framföra genom dialog är inte helt olikt det vi upplever i en sekvens i en skräckfilm. Filmens fiktiva historia äger rum under andra världskriget och vi får ständigt vänta på "det plötsliga", på vår "jump scare". Öppningsdialogen mellan "The Jew Hunter" Hans Landa och Perrier LaPadite, som erbjuder skydd för judar, är en lång utdragen scen som bygger på förväntningar. Scenen är även ett skickligt berättat maktspel mellan männen och vi förstår att segraren är han som drar störst rökpipa. Tarantino har förstått att det är "den som väntar på någonting gott..." som gäller.

Med filmen hittade Tarantino sin nya birollsfavorit Christoph Waltz som vann Oscar för sin roll i Inglourious Basterds samt för Django Unchained tre år senare. De roller Tarantino har tillskrivit Waltz har varit snarlika och jag har svårt att se när Tarantino återigen kan använda honom.

"Inglourious Basterds" är en fläckfri film med spännande dialog och hysteriska biroller. Det är en film jag kan se om hur många gånger som helst.

Efter mycket övervägande är jag nu övertygad om att Tarantinos Nazi-drama är hans absolut bästa film.

Rolig fakta: I den tysktalande versionen dubbade Christoph Waltz sin egna röst.

5 ögon

Visste du att Viggo Mortensen ("Sagan om Ringen", "Vägen") var tänkt att ha en stor roll i "The Hateful Eight"? Läs mer här. 

Dessa var enligt mig de bästa Tarantinofilmerna. Håller du med?

NÄSTA ARTIKEL