De 12 mest minnesvärda Oscarskostymerna genom åren

De 12 mest minnesvärda Oscarskostymerna genom åren

Uppdaterad 11 september 2022 kl. 08:42 | Publicerad 24 februari 2017 kl. 16:00

Ta en titt på olika Oscarskostymer genom åren

En Oscarskostym har förmågan att kunna transportera filmtittare till en helt annan plats. För att citera den multipla Oscarsvinnaren Edith Head, som fick fler Oscars än stjärnorna hon klädde: "det en kostymdesigner gör är en korsning mellan magi och kamouflage. Vi skapar illusionen av att förändra skådespelarna till något de inte är".

De 12 mest minnesvärda Oscarskostymerna.
Oscarskostymer genom åren

Stylight samlat 15 av de mest ikoniska kostymerna i Oscars historia, som med all rätt var värda deras Oscarsstatyett, plus några till som vi inte glömmer i första taget. Bland historiska mantlar och fantasikostymer till glammiga klänningar tittar vi tillbaka på de mest ihågkomna och stiligaste ögonblicken i filmens historia. Är du nyfiken på nästa års gala har vi samlat några tips på filmer som ta hem priset för bästa film Oscarsgalan 2018

Oscars och kostymerna

Vad många människor inte vet är att de första 21 åren på Oscarsgalan existerade inte priset för bästa kostymdesign. Detta pris kom först på tal år 1949 och sedan dess kan vi utan att tveka säga att Edith Head är drottningen över kostymer då hon blev nominerad 35 gånger och vann åtta av dem.

Klassiska ögonblick

titanic

gudfadern

En av många Oscarskostymer genom åren

En lyckad historisk kostym har kraften att kunna transportera sina åskådare till en helt annan era. Därför krävs ingående forskning och noggrann uppmärksamhet för att lyckas förmedla alla viktiga detaljer. Tänk bara tillbaka på Kate Winslets fantastiska look i Titanic som bidrog till en verklig bild av hur dåtidens brittiska överklasskvinna såg ut eller Vivien Leighs typiska "southern style"-klänning i Borta med vinden. Det råder ingen tvekan om hur mycket kostymen bidrar med till en films succé!

Oscarskostymer- Fantasy

En av de pampigaste Oscarskostymerna vi sett  genom åren?
En av de pampigaste Oscarskostymerna vi sett genom åren?

alice

saganom ringen

När det kommer till fantasyfilmer får kostymdesignern chansen att verkligen gå lös och skapa en karaktär utöver det vanliga. Både Alice i Underlandet och Sagan om ringen gav kostymörerna stor frihet som därför resulterade i några mycket kreativa kostymer. Hur drömskt och galet skulle det inte vara att få vara kostymör för Alice i underlandet ?

Skönheterna i klänningarna

gatsby

dansk

blackswan

Medan några kostymer behöver gå igenom blod, svett och tårar för att få till den rätta looken finns det andra som behöver vara oemotståndligt vackra. Ta Natalie Portmans kostym i Black Swan som ett exempel, där svart tylltyg och swarowskikristaller tillsammans med svarta fjädrar skapade en magisk kreation. Även om kostymens designer inte blev tilldelat något pris tycker vi att denna är den en av dem vackraste bland Oscars kostymhistoria.

En annan skönhet bakom våra Oscarskostymer är givetvis Alicia Vikander, som med stolthet kammade hem en Oscar till den för sin roll i The Danish Girl. Här har kostymen förmågan att ta oss tillbaka till ett tidigt danskt 1900-tal. Vi kan inget annat än att älska att se Alicia i en klassiskt bohemisk stil.

Bakom kulisserna på de 12 mest minnesvärda Oscarskostymerna...

brave

my fair

moulin

Filmkostymer är en del av filmhistorien och ibland blir dessa mer ikoniska än filmen själv. Den kända Ascotklänningen som Audrey Hepburn bar i My Fair Lady auktionerades ut för 3,7 miljoner dollar år 2011! Vissa skådespelare kan till och med tänka sig att lida för en perfekt filmkostym: Nicole Kidman var så desperat över att få en 46 centimeters midja i Moulin Rouge att hon bröt ett revben när hon satte på sig korsetten. Ajaj....

Givetvis finns det många fler filmkostymer att visa upp och kanske har du ett bidrag till vår samling? Vi på Filmtopp har bidragit med en artikel kring de Oscarsfilmer som aldrig vann.

Saknar du någon personlig favorit bland Oscarskostymerna?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL